ایران به دلیل تحریم های نظامی که از سالهای پیش از جنگ با آنها دست و پنجه نرم می کند، قادر به خرید تجهیرات نظامی پیشرفته خصوصا جنگنده نبوده است. به همین علت نیروی هوایی کشور هم اینک در وضعیت قرمز و بدترین شرایط خود قرار گرفته است. با وجود تلاش های مهندسان ارتش، ارتقاء نیروی هوایی در زمینه های راداری و حتی تسلیحات، نمی تواند پاسخگوی نیازهای یک کشور 80 میلیون نفری باشد که همواره از سوی برخی دشمنان که عمدتا در همسایگی اش قرار دارند تهدید می شود. چندی پیش مسئله احتمال خرید جنگنده های سوخوی 30 یا SU-30 از برخی منابع خبری منتشر شد. در صورت صحت این خبر، ایران می توانست حداقل چند اسکاتران از انواع صادراتی SU-30 را جایگزین گربه سانان قدیمی آمریکایی نماید. جنگنده هایی که هم اینک در اختیار ایران قرار دارند، عمدتا از خدمت خارج شده و یا از نسخه های میان رده و سطح پایین مانند MIG-29 هستند. در نتیجه دفاع هوایی بدون استفاده از جنگنده های مدرن امکان پذیر نیست. برخی کشورهای عربی همسایه با وجود کوچک بودن مساحت، اما نیروی هوایی به مراتب قدرتمند و مدرن تری را به نسبت ایران در خود دارند. ستون فقرات نیروی هوایی ایران را جنگنده های F-14 تامکت، F-4 فانتوم و MIG-29 های فالکروم تشکیل می دهند که ترکیبی نه چندان مناسب و قدرتمند است. در حال حاضر خبری از خرید و یا دریافت جنگنده های سوخوی 30 وجود ندارد و این در حالی است که حتی با ورود SU-30 ها، آسمان ایران نیازمند جنگنده هایی به مراتب مدرن تر، در سطوح 4 و یا 4.5 است. پس راه حل چیست؟
ایران از سالهای قبل با تقویت و خرید موشک های مختلف، سعی در بالا بردن توان پدافندی داشته است. سامانه های موشکی با اهدافی مانند جنگنده های دشمن، پهپاد، موشک های قاره پیما و بالستیک، ستون های زرهی، رادار و انواع پرنده های متجاوز درگیر خواهند شد و آخرین تقویت کننده ی این بخش از پدافند ایران با ورود S-300 ها تکمیل شد. ایران به دنبال تولید جنگنده ای بومی است؟ این سوال بسیار بزرگ را حتی برخی از سران دولت و ارتش نیز بدون پاسخ گذاشته اند. به طور حتم نام جنگنده ی قاهر 313 یا F-313 را شنیده اید. جنگنده ای که در اولین دیدار خود بسیار غیر عادی و در قالب یک ماکت ساده رونمایی شد!! قاهر-۳۱۳ پروژهای برای ساخت نوعی جت جنگنده تکسرنشین و پنهانکار در ایران است که اولین پیشنمونه یا ماکت آن در ۱۴ بهمن ۱۳۹۱ توسط رئیس جمهور سابق ایران محمود احمدینژاد رونمایی شد. طبق اظهارات احمد وحیدی وزیر دفاع وقت ایران، این جنگنده دارای سطح مقطع راداری بسیار کم بوده و با تجهیزات پیشرفته ساخته شده و به سامانههای الکترواویونیک مجهز میباشد. به گفته وی این جنگنده قادر به حمل تسلیحات پیشرفته بومی بوده و از قدرت تهاجمی بالایی برخوردار است. وحیدی قابلیت نشست و پرواز با طول باند کوتاه، توانایی انجام عملیات پروازی در ارتفاع پست و تعمیر و نگهداری آسان و سریع را از دیگر ویژگیهای این جنگنده برشمرد. هرچند برخی از کارشناسان بینالمللی آن را شبیه به یک مدل آزمایشی دانستهاند؛ و طبق گفته وزیر دفاع در هفته دولت ۱۳۹۵ اعلام کرد نمونه اصلی ساخته شده و سپاه نیازمند و کاربر هواپیمای مورد نظر میباشد و تا اواخر سال آماده نصب موتور و تست اصلی هست و این هواپیما بیشتر نمونه پژوهشی است و در صورت سفارش تولید خواهد شد. این جت جنگنده در روز ۲۶ فروردین ۱۳۹۶ آزمایشهای حرکت بر روی باند (تاکسی) را انجام داد.
قاهر در نخستین رونمایی خود به هیچ وجه جدی گرفته نشد؛ برخی از رسانه های خارجی آن را یک ماکت ساده خواندند که در گذشته نیز اتفاقات مشابهی را تجربه کرده اند. جنگنده قاهر در زمان معرفی تنها یک کانسپت ساده بوده و هیچ اطلاعی از مشخصات آن اعلام نشد. قاهر یک جنگنده جت دوموتوره و تکسرنشینه با دو ورودی هوا در دو طرف کابین خلبان است. طول قاهر کمتر از ۱۶ متر و فاصله دو نوک بال آن کمتر از ۱۱ متر تخمین زده میشود. امکان تحلیل دقیق مشخصات نمونهای از این هواپیما که به معرض نمایش گذاشته شده وجود ندارد اما برخی از ویژگیهای این طرح در مورد قابل پرواز بودن آن جای سؤال ایجاد میکنند. تصاویری از پرواز این هواپیما پخش شده که به گفته دیوید چنسیوتی بیشتر به پرواز کنترل از راه دور یک مدل هواپیما شباهت دارد تا پرواز یک جت جنگنده مدرن. دیو ماجومدار هم در پایان تحلیلی که از مشخصات این هواپیما ارائه داده با تردید بسیار حدس میزند که این هواپیما یک مدل آزمایشی باشد و به عنوان یک بستر آزمایشی ساخته شده است. سالها پیش ایران یک ماکت از هواپیمای شفق را نیز به نمایش گذاشت اما هیچگاه به یک هواپیمای قابل پرواز تبدیل نشد. به نوشته دیوید چنسیوتی کارشناس هوانوردی و خلبان سابق نیروی هوایی ایتالیا قاهر-۳۱۳ از «آئرودینامیک غیرقابل قبول و زیبایی هالیوودی» برخوردار است و به طرز خندهآوری برای ایفای نقش یک جت جنگنده کوچک است. به گفته وی کابین خلبان بسیار سادهتر از کابین یک جنگنده پیشرفته است و به کابین هواپیماهای کوچک شخصی شباهت دارد. دماغه هواپیما هم کوچکتر از آن است که بتوان راداری در آن قرار داد. ورودیهای هوا بیش از اندازه کوچک هستند و هیچ نوع اگزوز خروجی برای قسمت موتور وجود ندارد و اگر از پسسوز موتور استفاده شود کل جت ذوب خواهد شد. وی هم معتقد است که قاهر-۳۱۳ در مجموع شبیه یک مدل آزمایشی بزرگ است. دیوید چنسیوتی و رابرت جانسون در گزارشی در بیزینس اینسایدر نوشتهاند که لبههای قاهر-۳۱۳ به لبهها و زاویههای منحصر به فرد اف-۲۲ شباهت دارد و شکل دمهای آن بیشتر شبیه به اف-۳۵ است. قاهر-۳۱۳ دو کانارد بزرگ دارد که به نظر ثابت میرسند. ایران به ساخت ماکتها و سیستمهایی که هیچگاه قرار نیست پرواز کنند معروف است اما اگر قاهر-۳۱۳ اینگونه نباشد و یک پیشنمونه واقعی باشد برای تأمین یک نیاز منحصر به فرد ایرانی ساخته شده است؛ از آنجا که برتری هوایی در مقابل حدود ۲۰۰ هواپیمای ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا که در بحرین مستقر است برای ایران غیرممکن به نظر میرسد، تنها کاری که ایرانیها در مواجهه با آمریکا میتوانند انجام دهند دست یافتن به برتری عددی در مقابل کشتیهای آمریکایی با استفاده از قایقهای کوچک تندرو و موشکهای ضدکشتی آنهاست. اما این قایقها به سرعت با یورش هلیکوپترها و هواپیماهای آمریکایی روبرو خواهند شد و اکثر متخصصان جنگ دریایی معتقدند که هلیکوپتر در جنگ با قایق به قدری برتری دارد که اصلا نمیتوان رویارویی آنها را نبرد توصیف کرد اما اگر یک تهدید هوایی علیه هلیکوپترها ایجاد شود و تمرکز آنها را برهم زند اوضاع تغییر میکند. ایران در یک دهه اخیر تلاش کرده با طراحی سلسلهای از هواگردها این پروژه نظامی را تکمیل کند.
پروژهای که ایران به سختی بر روی آن تمرکز کرده اما به ندرت به آن اشاره میکند. این هواگرد باید بتواند از قایقهای تندرو کلاس بردستون در جنگ با ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا پشتیبانی کند. ایران برای این منظور چند هلیکوپتر سبک تهاجمی/شناسایی شاهد در اختیار دارد اما آنها به خوبی مسلح نیستند و برد عملیاتی کافی هم ندارند. جت دیگر تولید داخلی ایران یعنی جنگنده صاعقه هم در مقابل تواناییهای ناوگان جنگی آمریکا کاری از پیش نخواهد برد، اما شاید مدلی از قاهر بتواند نقطه ضعف قایقهای بردستون را پوشش دهد. مجید بکایی جانشین وزیر دفاع ایران هم در مورد این تحلیل گفتهاست: «وقتی جنگنده رونمایی شد دشمن ابتدا میگفت که ماکت و مقوا است و بعد تجزیه و تحلیل کردند و گفتند جمهوری اسلامی آن را برای مقابله با بالگردها طراحی کرده است. زیرا نقاط قوت ما قایقهای تندروست و دشمن برای مقابله با آن از بالگرد استفاده میکند و آنها تحلیل کردند که این جنگنده با تکنولوژی گراند افکت قادر است در یکی دو متری سطح آب پرواز کند و بالگردهایشان را بزند. در ۰۱ /آذر/ ۱۳۹۳ رئیس سازمان صنایع هوایی نیروهای مسلح در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار مشرق در مورد وضعیت ساخت جنگنده قاهر به گفت: آنچه که قبلا رونمایی شده بود، طراحی مفهومی این جنگنده بود و در حال حاضر نیز این طرح ادامه داشته و در حال گذراندن تستهای آزمایشی خود میباشد. سردار دهقان در نشست خبری در مرداد ۹۵ اعلام کرد جنگنده قاهر۳۱۳ در مراحل نهایی ساخت و تولید قرار دارد و در آینده نزدیک عملیاتی میشود. وزیر دفاع ادامه داد: قاهر یک هواپیمای «پشتیبانی نزدیک و یک جنگنده سبک نظامی و آموزشی» است که نمونههای کوچکتر آن قبلا ساخته شده و امروز در مراحل پایانی ساخت است.
این روند ادامه داشت تا اینکه در روز شنبه و در جریان بازدید ریاست جمهوری از جدیترین دستاوردهای دفاعی کشور، نمونه اصلی جنگنده قاهر به حرکت در آمد. آقای روحانی، ریاست جمهوری محترم در حالی از نسخه ی اصلی قاهر 313 بازدید کردند که به گفته ی ارتش، این جنگنده نمونه اصلی و نهایی قاهر خواهد بود. اینبار قاهر به همراه دو موتور به حرکت درآمد که در نمونه های اولیه با یک موتور نمایش داده شد. شکل ظاهری خروجی دو موتور به کار رفته در این هواپیما شبیه به سری J-۸۵ آمریکایی است که در جنگنده های اف ۵ به کار رفته است. جمهوری اسلامی ایران پیش از این در طرحی موتور توربوجت اوج را طراحی و ساخته است که احتمالا بر اساس جی ۸۵ توسعه پیدا کرده است. در مشخصات موتور اوج گفته شده است که می توان از این موتور در جنگنده هایی تا وزن نهایی ۱۰ تن استفاده کرد. به احتمال بسیار ایران می تواند از موتورهای مهندسی معکوس آمریکایی استفاده نماید. موتورهای آمریکایی همواره بهتر از همتایان شرقی خود فعال بوده اند. همانطور که گفته شد، در زمینه وزن این جنگنده اطلاعاتی در دست نبوده با این وجود احتمالا چیزی در حدود 15 الی 20 تن وزن دارد. استفاده از دو موتور می تواند در هنگام از کار افتادن یک موتور نیز آن را به سلامت به زمین بنشاند. بر اساس آنچه به طور رسمی اعلام شد، در حال حاضر جنگنده قاهر ۳۱۳ مرحله تست تاکسی اولیه خود را انجام می دهد که شامل حرکت در باند پروازی با سرعت شاید بین ۳۰ الی ۵۰ کیلومتر در ساعت باشد. طبیعتا در مراحل بعدی، تست های تاکسی سریعتر برای رسیدن به مرحله پروازی و در نهایت پرواز جنگنده انجام خواهد شد، لذا مرحله ای که برای قاهر انجام شد در حقیقت اولین مرحله برای آماده سازی شرایط پروازی یک هواپیما به شمار می آید.
دیوید ماجومبار در Flight Global نوشته که قاهر-۳۱۳ شباهت مبهمی با هواپیمای آزمایشی بوئینگ برد آو پری (Boeing Bird of Prey) دارد که برای تستهای پنهانکاری ساخته شده بود. اما برخلاف برد آو پری از طراحی منشوری استفاده میکند که یادآور اولین پروژههای هواپیماهای پنهانکار آمریکا مثل پیشنمونه لاکهید هو بلو (Lockheed Have Blue) در دهه ۱۹۷۰ است که بعدا به تولید اف-۱۱۷ نایتهاوک منجر شد. همچنین نوشت «با توجه به اندازه بسیار کوچک هواگرد و تکموتوره بودن آن، قاهر-۳۱۳ احتمالا از مدل مهندسی معکوس شده موتور توربوجت جنرال الکتریک جی-۸۵ – موتور جنگنده اف-۵ – استفاده میکند. در نمونه اصلی که با حضور رئیس جمهور محترم به نمایش درآمد، قاهر 313 در ابعاد بزرگتر، با کابین خلبان کانوپی دو تکه و ارابه فرود دو چرخ رخ نمایی کرد که مهمترین تغییرات ظاهری آن به شمار می رفتند. تا به امروز به صورت خاص به ماموریت قاهر ۳۱۳ اشاره نشده و البته هنوز وضعیت نوع تسلیحات قابل حمل توسط این جنگنده نیز مشخص نیست و در عین حال بحث رادار نیز در هاله ای از ابهام قرار دارد که بارها بدون پاسخ مانده است. یک جنگنده در ابتدا و پس از مراحل اولیه تولید، نیازمند کامپیوتر، سیستم عامل و رادارها است. سپس سنسورهای آن در اولیت بعدی قرار می گیرند. به عنوان مثال جنگنده F-35 برای مدت های طولانی درگیر حواشی اشکالات سیستم عامل (OS) نرم افزاری بود. اما هیچ اطلاعی از وضعیت راداری F-313 و حتی موشک های قابل حمل آن در دست نیست. یک سامانه اپتیکی در زیر دماغه قاهر 313 نصب شده است که می تواند به صورت موقتی بوده و یا حتی دائمی ایفای نقش نماید. در نتیجه قاهر می تواند از موشک های هدایت شونده استفاده نماید. در این صورت می توان موشک های تولید داخل مانند فکور را بر روی آن لود کرد. مهندسان ارتش اقدام به بروزرسانی رادار جنگنده F-14 کرده اند و به خوبی این رادار را تقویت کرده اند. در نتیجه می توان امیدوار بود که قادر به تولید رادار باشند. در صحبت های مسئولین به توان پرواز ارتفاع پایین این هواپیما تاکید بسیار زیادی شده است. همه هواپیماها با پرواز در ارتفاع نزدیک به زمین از اثر سطح بهره مند می شوند اما شکل شکسته بال در قاهر۳۱۳ به استفاده بهینه از اثر سطح برای پروازهای طولانی تر در ارتفاع پائین و نشست و برخاست از باندهای کوتاه کمک می کند. این سامانه اپتیکی می تواند در مسیر پشتیبانی هوایی نیز مورد استفاده قرار گیرد. در نهایت باید بگوییم که قاهر 313 جنگنده ای است که همچنان صدها سوال برای آن وجود دارد و نمی دانیم که آیا روزی به عنوان یک جنگنده واقعی و رادار گریز به پرواز درخواهد آمد یا خیر؟ تولید و طراحی یک جنگنده واقعی می تواند هزینه های بسیاری را برای ایران به همراه داشته باشد؛ اما فراموش نکنیم که نیروی هوایی ارتش ایران عزیز تشنه ی خرید و به خدمت گرفتن سخت افزار و جنگنده های جدید است. دلیر مردان نیروی هوایی ایران بارها با دست خالی دشمن تا دندان مسلح را شکست داده اند.
جت آموزشی کوثر
بسیاری از کشورها از سالهای دور به استفاده از جت آموزشی جهت تعلیم خلبانان پرداخته و استفاده از جنگنده های واقعی را به پایان دوره موکول می کنند. استفاده از جنگنده به عنوان هواپیمای آموزشی نیز می تواند احتمال وقوع اتفاقات ناگوار را بیشتر کرده و هزینه هایی به مراتب بالا را در امر آموزش به کشور تحمیل نماید. اما وجود جت های آموزشی با هزینه های مناسب و تولید شده به عنوان یک محصول آموزشی، بسیار با صرفه و مناسب خواهد بود. در جریان معرفی دستاوردهای دفاعی ارتش ایران در حضور رییس جمهور، نخستین جت آموزشی تولید داخل با نام “کوثر” را رونمایی کرد. جت کوثر اولین نمونه هواپیمای جت آموزشی بومی است که با استفاده از تواناییها و پتانسیل شرکتهای دانشبنیان طراحی و ساخته شده است. این هواپیما که بهسفارش و مشارکت نیروی هوایی ارتش ایران و بهصورت کاملا بومی طراحی و ساخته شده علاوه بر آموزش دانشجویان خلبانی، قابلیت اجرای مأموریتهای پشتیبانی نزدیک هوایی و حمل انواع تسلیحات را خواهد داشت. در حال حاضر اطلاعات فنی جت آموزشی کوثر نیز اعلام نشده است.
با عرض تبریک به مناسبت روز ارتش و درود بر تمام شهدای این نیرو و خانواده محترم این عزیزان.
تبریک به مناسبت روز ارتش و درود بر تمام شهدا . تشکر از تمام محققان و دانشندان دلسوز و ارزوی پیشرفت وطن
بعضیا اینجا یه جوری صحبت می کنن انگار هفت پشتشون امریکایی بوده انگار نه که ایرانی هستن ؟
شما که انقدر کشورتون رو مسخره می کنین برید امریکا تو فرودگاهش با لگد بیرونتون می کنن شما ها که می گید ایرانی ناتوان از ساخته بله امثال شما ناتوان هستین ولی ایرانی که 2500 سال پیش کشتی های جنگی اون اقیانوس ها رو طی می کردن و به گفته خود غربیا عجایب جهان باستان بودن نا توان نیست ایرانی که موشک هاش بدون هدایت ماهواره 2000 کیلومتر رو با دقت زیر 8 متر طی می کنن احمق نیست ایرانی که موتور اف 5 رو بدون نقشه مهندسی معکوس می کنه و سانترفیوژهایی با الیاف کربن می سازه احمق نیست
بنده می خواستم به عنوان کسی که سال ها توی رشته هوافضا تحصیل کرده اندکی راجع به این جنگنده و توانایی شرکت های دانش بنیان ایرانی در ساخت موتور الکترو اویونیک سیستم های هیدرولیکی و پنوماتیکی و متریال وتولید الیاژها و کامپوزیت ها صحبت کنم اما دیدم انقدر اینجا متخصص هست و انقدر این متخصصین افاضات کردن و با لجن پراکنی توانایی و عظمت کشور 2500 سالمون رو به باد مسخره گرفتن که هیچ دشمن فرومایه ای این کار رو نمی کنه
فقط به یه چیزی خوب فکر کنین امریکا بیش از 10 ساله که اف 14 رو از رده خارج کرده و حتی تمام قطعات ان را به صورت غیر قابل استفاده متلاشی کرد که سر از ایران در نیاره شما که ایرانی رو مسخره می کنید جواب بدین اف 14 ایرانی چطور بعد از 40 سال می پره شما ها متخصص نما ها نمی فهمین اما اگه از بزرگترتون بپرسین جواب این سوال رو حتما می گیرین
میگن یکی از قابلیتهای بدردبخورش اینه که باهاش میشه چم پارکها رو زد و زیر بالهای منحنیش کارگر شهرداری زیر سایش یه چرت مشتی بزنه:-)):-)):-))
تو حرفات تاجایی درسته ولی دیگه یارو خیار نیست که بیاد یه هواپیما درست کنه اونم جنگنده چند منظوره بعد به عنوان یه باربر ازش استفاده کنه
به امید پیشرفت وطن:smiley3
به روحانی رای دادیم که آزادی بیان باشه نه اینکه امثال شما سانسورچی ها حکومت کنن و شو آف های یه عده متوهم رو دستاورد جا بزنن
عزیز من این کجاش جواب دندان شکنه
زندگی تو آرزوها و آمال ها نمی گم بده ولی واقع بین باشیم
ما نه دانشگاه نه متخصص و نه امکان ساخت هواپیمای پیشرفته رو نداریم
متخصصینمون به دلیل فساد اداری موجود و عدم حمایت از نخبگان الان تو شرکت های لاکهید مارتین و نورث تروپ و بوئینگ مشغولن
با این سواد حداکثر کاری که میشه کرد یه ماشین سمپاشی تولید داخل هست که بتونه پرواز کنه(اونم بعیده)
واقعا مسخرست
تا کی میخوایم دروغ بگیم
متاسفم برای مجری خبر که این هواپیما رو که در ایده آل ترین حالت میشه یک F5 تولید داخل (البته بعیده) رو با F22 مقایسه می کنه
واقعا که
دروغ سرتاپای کشور رو گرفته
متاسفانه توی این مملکت آدمهای کاردان و باعوش و آدمهایی که میتونن رو بیکار و بی پول کردن در عوض آدمهای چوغول و آدمهایی پاچه خوار رو کردن محقق و دانشمند و … نتیجه اش میشه رونمایی از دو هواپیمای جت که بیشتر بدرد قرار دادن در فروغون میخوره تا پرواز!!!!
روسیه این وسط پشم بود…… یکم تحقیق کن.
نظر به سرعت گرفتن ساخت قاهر در چند ماه اخیر امید می رود این هواپیمای جنگی زودتر آماده پرواز شود.. این جنگنده دارای ویژگیهای برتر در پشتیبانی هوایی است که در نیروی هوای دیگر کشورها کمتر نظیر آن یافت می شود و آن را منحصر به فرد می سازد.
این پروژه دست برتر ایران در صنایع هواپیمای جنگی نسبت به دیگر کشورها است و ممکن است نقطه عطفی در تولید هواپیماهای جنگی باشد.
اول برید تعریف یک کشور صنعتی رو مطالعه کنید بعد از این مقالات بگذارید …توهم و خود سانسوری از صفات بارز ایرانیان !!B-)B-)B-)
متعصفانه همش بر باده حداقل تو این صنعت 50 سال بکوب از جاهای دیگه عقبیم.
قبل از این حرف ها باید یه بودجه کلان صرف تحقیق و توصعه و رشد ادم های کاردان بشه (که متعصفانه همین الان ادم هایی هستن که اگه ازشون استفاده بشه میتونن ظرف ده سال ادم میفرستن مریخ ولی به خاطر یک سری بازی های کثیف و ریا کاری هایی که هست جاشون رو یه سری افراد معلوم حال میگرین که خودتون میدونید)
حتی اگه بتونه پرواز کنه اصلا بهقولی operationalهم بشه. باز فقط میتونه در حد یکی تجربه یا حداکثر برای مصارف داخلی باشه ! چون عملا در برابر سایر جنگنده ها میشه مثل هواپیماهای ww2 دیگه حالا خلبان هرچقدرم مسلط و مرد میدان هم باشه …….
حالا اینم بماند که باز متعصفانه همیشه وقتی داره قضیه تموم میشه وارد میدان میشیم مثلا همون اوایل که قضایای جوش هسته ای مطرح بود به جای شکافت هسته ای تحقیق و توسعه اون رو شروع میکردن و خرج های برباد رفته رو میزاشتن الان نه این همه دردسر داشتیم و الان صاحب تکنولوژی بودیم میتونستیم با المان رقابت کنیم و یه سود سرشاری هم وارد مملکت میشد. از این نوع تکنولوژی های اینده نگرانه اصلا کم نیست ولی وقتی میبیننش که اونوری ها دیگه کارشون باهاش تموم شده و میخوان دور بندازن برا سود بیشتر اشغالهاشون رو میفروشن به کشور هایی مثل ما .
بدبختی اینه که سران ما میخوان اونوری ها رو تو بازی خودشون شکست بدن که صد سال سیاه شدنی نیست برا این کار باید بکشونیمشون تو میدون خودمون.
بهتره به جای این همه نقد و مسخره کردن یادتون بیاد RQ170 همینایی که دارین مسخرشون میکنید نشوندن و اوباما فقط به پای ایران نیفتاد تا پسش بگیره .حداقل از یه جایی دارن شروع میکنن
به نظر من اگر خدای نکرده جنگی اتفاق بیفته ما فقط با برتری عددی زیاد اما تسلیحات کوچک و کم هزینه می تونیم کاری از پیش ببریم
در حال حاضر هم تفکر نظامی ما بر همین اصل استوار شده که به نظر من در جنگهای کوتاه مدت کاملا جوابگو هست.
در جنگهای بلند مدت هم احتمالا جنگهای چریکی راهکار مناسب هست (منظورم حمله های غافلگیرانه به ناوگان دریایی) در مورد حملات هوایی هم فقط باید به سامانه های موشکی تکیه کنیم.
ایران خودرود و سایپا هم دقییییییییییییقا همینجوری ماشین میسازن !!!!!!!!!!!!!
اصا مهم نیس که چی میسازیم
اصا از کاغذ و مقوا ماشین بسازیم
مهم اینه که ماشین بسازیم !
ایران خودرود و سایپا هم دقییییییییییییقا همینجوری ماشین میسازن !!!!!!!!!!!!!
اصا مهم نیس که چی میسازیم
اصا از کاغذ و مقوا ماشین بسازیم
مهم اینه که ماشین بسازیم !
از طرز حرف زدنت معلومه به جای مغزت فقط زبونت خوب کار می کنه اونم فقط برای توهین به دیگران
تو که ذره ارزش برای مملکت خودت قائل نیستی برای چی نمیری امریکا؟ اونجا به خوبی ازت استقبال میشه
به مدیرای سایت توصیه می کنم نظرات کاربران رو دوباره مثل قدیم بعد از بررسی پخش کنن چون ممکنه موجودیت سایتتون به خطر بیافته اول تذکر میگیرید و بعدش فیلتر میشید
(شاید هم فیلتر شدن براتون مهم نباشه)
حوصله ندارم جواب توهیناتو مثل خودت بدم!
حرفم اینه که وقتی میای پز میدی حداقل به جای کپی کردن از منابع بیا خودت یه طرحی بده !همون پنتاگون بیشتر ایدهای تسلیحاتیشو از کسانی که طرح دارن میسازه!
شما هم اگه خیلی بلدی و مغزت از علم تسلیحاتی فوران کرده برو کمک کن!
در ضمن نمیدونی بدون نخریدن سوخو از روسیه از خریدش بهتره! تامکت هامون مردونه تو داگفایت له بشن بهتره تا مدل های صادراتی روسیه رو بیاریم اینجا!
اره داداش منم قبول دارم خب همون آمریکا هم یه دفعه نیومد یه چیزه خفن بسازه! درسته رونمایی از قاهر خیلی زود و بچگانه بودولی خب باید از یه جایی شروع کرد!
ما الان در صنعت هوایی هیچ حرفی نداریم! روسیه که اونجوری غربیها هم که نمیدن پس باید روی f14 و پروژهای داخلی تمرکز کنیم!
در ضمن آمریکا تسلیحاتش عمریه مثل f14 که هنوز با موشک فینیکس همون گربه ترسناکه
داداش آدم فیک باشه اما مخش با چند تا برگ رو هوا نباشه فیک باشه ادعا نباشه فیک باشه درست باشه حقیقت بگه نه مثل بعضیا تو رویا سر کنه =))=)) ما نمیگیم نمی تونیم منفی ام نیستیم اما باس با حقیت سخن گفت وقتی حتی توانایی ساخت آلیاژ این نوع جنگنده ها رو ندارن چطوری میخوان یه جنگنده درست و حسابی بسازن ؟؟؟ نکنه از اونا که نصف اش ذوب میشه ؟ =))=))=))=))=))=))=))=)) هنوز خیلی کار دارن اینا اول باید برن رو ساخت مواد کار کنن بعد ، خلاصه حداقل اگه نمی تونی درست ببینی با کسی کاری نداشته باش تو رویا های خودت سر کن مخترع :Dو بگو آمریکا هیچ غلطی نمی تونه بکنه =))B-):-bd
من به خرید سوخو ها امیدوار بودم (حداقل چیزی که میتونست یکم امیدوارمون کنه که تو پدافند) ، نه به این مسخره بازی ها
این جت مثل خیلی از پروژه های دیگشون رنگ آسمون که به خودش نمیبینه هیچ ، فقط یه هزینه سرسام آور (نه برای طراحی ، نه برای ساخت ، فقط برای یه عده مفت خور که شوآف راه انداختن) میتراشه و بس …
بیا تو la la land باشیم و بگیم این پرواز کرد ، با چی میخواد مبارزه کنه ؟ کلاغهای پارک شهر ؟ یا گنجشکای سر زمین کشاورزی ؟
اتفاقا جز اخبار ، از این صنعت هوافضا (اونم به لطف یه تایم زمانی رباتیک دانشگاه) چیز دیگه ای دنبال نمیکنم ، ولی اونقدر شهامتشو دارم در جواب حرفت بگم ، من تو جایگاه سازنده نیستم ولی دارم میبینم پس میتونم نظر بدم ، و این نظر اطمینان داشته باش که به تو ربطی نداره و بر میگرده به کسایی که این شوآف ها رو راه انداختن ، کسایی که با یک تعارف میان میشینن و دیگه بلند نمی شن ، زیادم حرص نخور فقط واقع بین باش
ما #فیکا ادعا نداریم که هارتوپورت کنیم و چیزی که نیستیم تو بوق کرنا کنیم ( آبرویی که نمونده ) ولی همون ته تقارش و چوب حراج بزنیم ، کاریه که چندین و چند ساله توی این پروژه ها داریم میبینیم
اف 22 =)) =)) ، نصف بیشتر پایگاه شکاری همدان made in usa های 40-50 سال پیشه از صدق سری کسه دیگه ولی بازم باشه شروع کردم به طراحیش ( شکافتن مجدد اتم که این روزا تو این مملکت امر طبیعیه =)) ، بچه دبستانی تو زیرزمین خونش اورانیوم غنی کرده از منبع موثق =)) ) خبرت میکنم بیای وایستی بالا سر پروژه انگشت تو دماغت کنی و همونجوری که لیس میزنی نق هات هم بزنی
شما #real باش ، بمون هم که مسبب شادی ما هستی
همچنان ممنونم که نظرات رو کاملا بیطرفانه و 2 روز پس از ارسال پخش می کنید یا اصلا پخش نمی کنید
حالا خوبه این مربوط به ای ام دی اینتل نیست
بهتره فقط نظرات ضد نظام رو پخش کنید
هههههههه:D
استاد شرمنده. ببخشید میشه بفرمایید کجای آئرودینامیکش غیر قابل قبوله؟ بفرمایید تا ما هم متوجه شیم.B-)
این فردا باید از کشور دفاع کنه یعنی چی هر چی میخاد باشه؟
همین پولو کاش از روسیه سوخو بگیرن
هر موقع به توانایی کامل رسردن شروع به تولید با استاندارد های جهانی کنن
وگرنه بیت المال حروم میشه
بیشتر به نظر میاد از موتور ملی پراید برای تاکسی روی زمین استفاده کرده اند !!!! برای روی هوا هم احتمالاً شاید فکری ، موتور ملی ،سیستم عامل ملی ، یا اگر نشد از کوه پرتش میکند پایین شاید پرواز کرد !!!!! :o:o:o
هواپیمای نسل 5؟!!!!!!!!!!!!!!!!
چرا نمیتونیم f14 بسازیم؟
چرا نمیتونیم f4 بسازیم؟
و اینکه برادران رایت هم تونستن پرواز کنن.
این عوام فریبی ها و دروغ هایی که در مورد یه جسمی که صرفا پرواز میکنه و مقایسه اش با هواپیمای اف 35 در نوع خودش بی نظیره
اون هم برای کشوری که حتی نمیتونه یه پردازنده ی دو هسته ای تولید کنه!
دانشجویان مهندس و با شعور ایرانی به خوبی میدونن که ساخت یه هواپیمای نسل 5 یا حتی نسل 4 چه مهندسی هایی رو درگیر خودش میکنه و به چه امکانات و زیرساختی نیازمنده و چه هزینه هایی بابت تحقیق و توسعه میطلبه!
در آخر باید بگم ساخت یه همچین هواپیمایی من رو یاد یه همچین داستان مستندی میندازه :smiley3
کامیکازه يا کامیکازه (به ژاپنی: 神風) که یکی از واژگان شینتو است، در لغت بهمعنی «باد الهی» است و به حملات انتحاریای گفته میشود که از سوی نیروی هوایی ارتش امپراتوری ژاپن علیه کشتیهای جنگیِ نیروهای متفقین انجام میشد.
خلبانان کامیکازه بهعمد تلاش میکردند که هواپیمای خود را ــ که معمولاً به مواد منفجره و انواع بمبها و یا مخازن پر از سوخت مجهز بود ــ به کشتیهای جنگی بکوبانند.
و در نهایت باید بگم به ارتش کشورم افتخار میکنم اما از دروغ متنفرم.
:o:o:o چقدر امیدوار:o:o:o
هر چی میخواد باشه حتی ار مقوا و ماکت باشه
همین که جرات ساخت یک جنگنده رو داشته باشیم این خودش کفایت میکنه
نسل 3 و 4 فعلا برای ما مهم نیست . اصل توانایی ساختن مهمه باید به این برسیم که خودمون بتونیم بسازیم بقیه اش:-bd
من خودم خوشحالم و آینده روشنی می بینم یه چیزی مثل ساخت موشک و رادار که الان به راحتی تونستیم نیازهای داخلی رو برطرف کنیم:l
مشکل ما اینه شدیم حکایت داستان چوپان دروغگو هیچ چیزی رو باور نمیکنیم
اما این نمیتونه دروغ باشه موافقم با دوستمون زود بود اعلام پروژه باید به اینجا میرسید بعد اعلام می کردن
بهتره یکم به خودمون و توانایی هامون اعتماد داشته باشیم امریکا روز اول اف 22 نساخت
گاماس گاماس
چقدر حس وطن پرستی تو ایران بالاست
اونایی که نشستن پشت کامپیوتر و همش ایران عقب مونده رو مسخره می کنن خودشون یکی از عوامل عقب موندگی ایران هستن
فردا که جنگ بشه خیلیا از ایران فرار می کنن تا یکوقت خراشی بهشون نیوفته ولی خیلی دیگه می مونن و میجنگن تا شاید وضعیت ایران بدتر از سوریه نشه حتی با دست خالی
پس کوچکترین پیشرفت هم میتونه کمک کنه
با تشکر از نویسنده
بازم دمشون گرم یه نمونه طراحی کردن که خودش جای تقدیر داره ولی به نظر خودم از دل همین طراحیا میبینی یه جنگنده نسل ششم شایدم نسل هفتم در بیاد شما اگر تاریخ هوانرودی امریکا اگه دقت کرده باشین چقدر جنگنده تولید کردن تا رسیدن به f22__f35 الان ما هم بخوایم میتونیم ولی ایران یک مقدار دیر به فکر ساخت و طراحی جنگنده افتاده اگر موقعی جنگ تموم شد همچین پروژه هایی استارت میخورد الان خیلی جلوتر از این ها بودیم
گویا شما بیشتر اینکاره یی در صنعت هوافضا، ببخشید که از شما راهنمایی نخواستن.
کاشکه نویسنده ای که قاهر رو در سال ۱۳۹۱ و بعد رونمایی ماکت قاهر اون رو هالیوودی خوند سبقه دشمنی این پژوهشگر رو هم توضیح کوتاهی میداد که همین پژوهشگر نقشه تجزیه ایران و استارت تجزیه با حمله هوایی رو میگفت تا کسی به ماکتی که تبدیل به افتخار شد و پژوهشگرهای روسی خواستار خرید مدل و طرح قاهر شدند و ترس پنتاگون از پهبادی که قابلیت حمل یک نفر در ارتفاع حیرت انگیز دو متری دریا برای پوشش قایقهای تندرو سپاه و در مقابله با هلیکوپترهای مدرن ناو هواپیمابر مستقر در خلیج فارس .این هواپیما تحسین دوستان و تمسخر دشمنان که الان تبدیل به ترس شده رو به همراه داشته .قبل حرف زدن حداقل ادم میتونه یه ویکی پدیا یا چند مقاله از دوست و دشمن و بخونه و بعد دهن و باز کنه دوست عزیز
ما که از پیشرفت ایران به خصوص تنها نهاد نظامی واقعی و سالم [ ارتش ] بدمون نمیاد.
امیدوارم واقعی باشه، دوران احمدی نژاد که بد جوری سوتی داد ….. :smiley0
به امید پیشرفت.
این که ما هیچ کاری خاصی انجام نمیدیم و نشستیم پشت سیستم نتیجه بی عرضه کل نظام هست وگرنه ما مخمون خوب کار میکنه و این کشوره که بلد نیست از استعداد ما استفاده کنه به عبارتی داریم حروم میشیم و یه چیز دیگه اون اف 22 هم یه نفری ساخته نشده به فرزاد میگی برو بسازش و اونایی هم که ساختنش تو یکی دوسال نساختنش و از صفر هم شروع نکردن راه یه سری آدم دیگه رو ادامه دادن خلاصه خواستم بهت بفهمونم که وقتی داری حقیقت رو میزنی کنار و با یه جمله یکی رو مسخره میکنی داری #اشتباه میکنی داداش! اینا بیان رو ما حساب باز کنن یکم خرج کنن برای ما (اطلاع داری که آمریکا چقدر رو ارتش خرج میکنه یا نه ؟ ) خلاصه این کارو رو انجام بدن ما اف 22 که هیچ اق 23 یا 24 یا اف 94 میسازیم والا خودمم راضی نیستم بشینم پای سیستم یکی بیاد یه کاری دست ما بده یا یه پولی بده خودمون یه کاری راه بندازیم …..
همینطوری مارو مسخره بکنید اونا هم با وتو و ناتو شمارو مسخره میکنن :))))) بعدم میرن سوریه رو میزنن که سوریه خودش خودشو نزنه (دو نقطه دی)
باز تو اومدی حرف زدی؟.. آخه تو از ساخت جنگنده چی سرت میشه که میگی واسه وزیر دفاع ace combat نصب کنن بشینه بازی کنه..وزیر دفاع حداقل داره یه کاری میکنه برا این مملکت ولی تو چی؟..در ضمن به قول اون دوستمون #فیکی داداش:-q
باعث افتخار ما ایرانیهاست
:smiley0:smiley0
شما برو f-22بساز مهندس !
پشت سیستم نشستی میگی لنگش کن در ضمن #فیکی داداش!
واسه وزیر دفاع ace combat نصب کنن بشینه بازی کنه ، تو اونجا ببینه هواپیما واقعی چیه =))
[quote]آئرودینامیک غیرقابل قبول و زیبایی هالیوودی[/quote]
همین و بس !
یادم نمیره همین بازه تا یک – یک و نیم سال پیش فکر کنم همین آقای آریایی یه مقاله عظیمی و به تقلید از چنتا تحلیلگر خارجی مغرض نوشته بود که قاهر الکی هست ماکته و نمیشه و ما ضعیفتر از این حرفها ایم و … و اگه بسازیم در حد موتور گازی سرعت داره(مبالغه)
حالا بعد از چند روز از انجام تست و خبرها از رونمایی و … و جواب دندان شکن به این شکل که “مجید بکایی جانشین وزیر دفاع ایران هم در مورد این تحلیل گفتهاست: «وقتی جنگنده رونمایی شد دشمن ابتدا میگفت که ماکت و مقوا است” ، مقاله میزنه ارتش عزیز ایران و … رییس جمهور [u]محترم[/u] … بازدید [u]کردند[/u] … رونمایی [u]کردند[/u] ( با صیغه جمع و لفظ آقا در حالی که برا هیچ کدوم از افراد دیگه ای که اسم برده شد ودست اندر و مسئول کار پروژه هم بودند صیغه جمع بکار نرفته و انگار اونا خانم بودن )
علاوه بر این جالب اینجاست با وجود اینکه تو متن خبر هم به صراحت آورده شده که “سپاه نیازمند و کاربر هواپیمای مورد نظر میباشد” و حتی موضوع قایق های تندرو هم مال سپاهه میاد موضوع رو میچسبونه به ارتش و روز ارتش و آخرش میگه نیروی هوایی ارتش عزیز تشنه ی ….
البته فقط اینجا هم نیست تو مطلب های سخت افزاری هم متن و تیتر و … جهتدار به سمت خاص ( اینتل و انویدیا ) ه ، کمتر سلیقه ای بنویسید ، بذارید مخاطب اطلاعات خام برسه دستش تا بتونه درست خودش انتخاب کنه
گوساله بخواد گاو بشه دل صاحابش اب میشه?
عین تانک های تی 72 روسی قاهر روزی به پرواز درمیاد که از تکنولوژی روز عقب مونده?
ما بنظرم بايد همزمان چرخه مهندسي معكوس و توسعه اويونيك و سلاح هم بروند اين باعث مي شود حتي اگر يك نسل ٣ باشد اما كارا شود فقط كافيست به A10 نگاه كنيد چقدر اين پرنده براي نيروي هوايي امريكا مهم است كه سالها اجازه ندادند از رده خارج شود و كارايي اين جنگنده براي اين كشور دقيقا به اندازه F16 و ايگل بوده با اينكه حتي رادار ندارد ! (البته به دليل وظيفه نيازي هم ندارد) بايد در كنار يك طرح بومي سراغ شكاري هاي روسي براي امور خاص تر رفت ١٥ تا ٢٠ اگر اگر اگر جدي پيش برود مي توان به سازنده شدن ايران اميد وار بود
آفرین بهشون چرا بعضی از این ایرانی نما ها بدبین هستن
همیشه قدم اول سخته به جای تمسخر حمایت کنیم
تا سایه اقا امام زمان و رهبر معظم انقلاب بر روی این سرزمین است هیچکس نمیتواند نگاه چپ به این مرز بوم کند
[img]http://media.jamnews.ir/larg1/1395/11/19/JamNewsImage13214946.jpg[/img]
واقعا حتی فکر اینکه قاهر یه روزی حتی تست تاکسی انجام بده سخت بود نسبت به اون ماکت اولیه تغییرات زیادی داشت موتور قاهر هم فعلا موتور توربو جت ملی اوج هست که مهندسی معکوس j85 هست امروز اکثر جنگنده ها از موتور توربوفن استفاده میکنن تا عملیاتی شدن قاهر و گذروندن تست هاش یه چند سالی طول میکشه که با توجه به توسعه موتور های سنگین تر میشه انتظار یک موتور توربوفن احتمالا نمونه مهندسی معکوس موتور های توربوفن مدلهای شرقی داشت با توجه به جثه هم تو رده جنگنده های سبک قرار میگیره که برای عملیات های پشتیبانی نزدیک خوبه انتظار بالایی نباید داشت و اونو نباید با جنگنده های نسل پنج مقایسه کرد اما یه جنگنده نسل چهار میتونه باشه متاسفانه سیاسی بازی و عجله الکی در رونمایی از ماکت و ادعاهای بیخود باعث آسیب دیدن این پروژه شد.
مقوا :l