کافی است یک بار در حال ارائه یک سمینار در دانشگاه یا کار بر روی پروژه ای مهم باشید و شارژر لپ تاپ دسترسی نداشته باشید تا متوجه شوید از چه مشکلی بزرگی صحبت می کنیم. کمبود طول عمر باتری لپ تاپ ها یکی از مشکلات اساسی افرادی است که این دستگاه ها را با خود به محل های مختلف می برند و برای کارهای مهم روزانه از آنها استفاده می کنند. متاسفانه هر چقدر که تکنولوژی ساخت لپ تاپ ها در زمینه هایی مثل گرافیک، پردازنده، نمایشگر و فن های بی صدا پیشرفت کرده باشد، در مورد باتری ها همچنان سال های سال است که در جا زده شده است. اگر شما هم با چنین مشکلاتی دست به گریبان بوده اید در ادامه با ما همراه باشید تا تعدادی از بهترین راه ها برای افزایش طول عمر باتری لپ تاپ را با هم مرور کنیم.
1- فعال کردن حالت Power Saving
همه لپ تاپ ها دارای حالت Power Saving هستند. با فعال کردن این قسمت، سیستم شما به صورت خودکار کارایی باتری را با انجام تغییرات کوچکی مانند کم کردن نور نمایشگر و یا تنظیم کردن زمان به خواب رفتن کوتاه تر برای دستگاه تحت تاثیر قرار می دهد.
در ویندوز: روی آیکون باتری در کنار ساعت در سمت چپ دسکتاپ کلیک کنید و در حباب باز شده Power Saver را انتخاب نمایید. با انتخاب more power options در این بخش می توانید به صورت دستی تنظیمات مورد نیاز برای کاهش مصرف دستگاه را به وسیله تعیین زمان به خواب رفتن و یا تنظیم روشنایی انتخاب کنید. در بخش Advanced Battery Setting هم می توانید کارهای خارق العاده تری مانند غیر فعال کردن پورت ها، انتخاب کیفیت های مختلف برای نمایشگر و تنظیمات متعدد برای دسکتاپ انجام دهید. البته توصیه ما این است که اگر اطلاعات زیادی درباره تفاوت این گزینه ها با هم ندارید سراق قسمت advanced نروید و کارتان را با همان تنظیمات آماتور راه بیندازید!
در Mac: روی آیکون باتری در گوشه بالای راست نمایشگر کلیک کرده و Open Energy Saver Preference را انتخاب کنید. در این بخش به تمام گزینه های مورد نظرتان دسترسی خواهید داشت.
2- دیسک هایی که از آنها استفاده نمی کنید را از درایو خارج کنید
اگر از سیستمی استفاده می کنید که دارای درایو نوری است، زمانی که یک دیسک درون آن در حال چرخیدن باشد باتری بیشتری مصرف می کنید. بنابراین بهتر است زمانی که به دیسک ها احتیاجی ندارید برایشان جای امن تری از داخل درایو نوری پیدا کنید. این نکته را هم به یاد داشته باشید که باتری لپ تاپ ها زمانی که از سخت افزارهای فیزیکی کمتری استفاده می شود مدت زمان بیشتری دوام می آورند.
3- دستگاه های جانبی را جدا کنید
دستگاه های جانبی که به لپ تاپتان متصل می کنید باتری زیادی مصرف می کنند. معروف ترین این قاتلان باتری وب کم ها، تجهیزاتی که به وسیله USB به سیستم وصل می شوند و کارت های بی سیم PC هستند. اگر بخواهیم سخت گیری کنیم باید بگوییم حتی بهتر است به جای ماوس از تاچ پد خود لپ تاپ استفاده کنید. همچنین گزینه های ارتباط بی سیم مانند بلوتوث و WiFi هم می توانند در کاهش طول عمر باتری تاثیر گذار باشند پس بهتر است زمانی که به باتری دستگاه احتیاج دارید ارتباط هدفون های بی سیم یا WiFi را با دستگاه قطع کنید.
4- برنامه هایی که در پس زمینه هستند را ببندید
شاید متوجه نباشید برنامه هایی که در پس زمینه سیستم اجرا می شوند تا چه حد می توانند باتری دستگاه شما را سریعتر تخلیه کنند. بهتر است سری به بخش مدیریت سیستم بزنید و برنامه های بدون استفاده ای که در حال کار هستند را غیر فعال کنید.
در Mac: اگر می خواهید بدانید کدام برنامه ها نقش بیشتری در مصرف باتری دستگاه Mac شما دارند، روی آیکون باتری در گوشه سمت راست بالای نمایشگر کلیک کنید. در این بخش فهرستی از برنامه های در حال اجرا و همچنین اطلاعاتی درباره نحوه مصرف باتری آنها را مشاهده می کنید. به راحتی در همین قسمت می توانید هر برنامه ای که به آن نیاز ندارید را غیر فعال کنید.
در ویندوز: شاید سر راست ترین کار برای کاربران ویندوز همین سر زدن به task manager باشد. کافی است کلیدهای معروف ctrl+alt+delete را بزنید تا بتوانید task manager را انتخاب کنید. هم در بخش applications و هم در بخش process می توانید فهرستی از برنامه های در حال اجرا را مشاهده کنید و آنها را به انتخاب خودتان غیر فعال کنید.
5- یک باتری بزرگتر بخرید
بعضی از لپ تاپ ها فضای کافی برای نصب باتری بزرگتری نسبت به باتری اصلی خودشان را دارند. رایج ترین باتری بین لپ تاپ ها باتری های 6 سلولی هستند، بنابراین اگر لپ تاپ شما هم از همین نوع است می توانید با کمی هزینه یک باتری 8 یا 12 سلولی بخرید و در مواقع ضروری از آنها استفاده کنید.
6- باتری دستگاه را کالیبره کنید
اگر احساس می کنید باتری دستگاهتان نسبت به چند ماه قبل مدت کمتری باقی می ماند، می توانید به کمک کالیبره کردن بخشی ظرفیت از دست رفته را برگردانید. البته توصیه می شود که هر سه ماه یک بار فرایند کالیبره کردن را انجام دهید. برای این کار باید مراحل زیر را انجام دهید:
الف) باتری را تا 100 درصد شارژ کنید. زمانی که باتری کاملا پر شد، آن را به مدت یک تا دو ساعت دیگر همچنان متصل به برق باقی بگذارید.
ب) حالا باتری را از برق بکشید و تا زمانی از دستگاه استفاده کنید که اخطار کمبود باتری نمایش داده شود و سیستم از شما بخواهد باتری را شارژ کنید. به این درخواست توجه نکنید و اجازه دهید تا آخرین ذره از باتریتان مصرف شود.
ج) بعد از اینکه سیستمتان خاموش شد هم اجازه بدهید 1 تا 2 ساعت به همان حالت در اغما (!) باقی بماند.
د) حالا دستگاه را به برق متصل کنید و زمانی که باتری 100 درصد شارژ شد می توانید مطمئن باشید که کالیبره شده است.
7- از برنامه های مدیریت باتری استفاده کنید
در کنار انبوه برنامه های به درد نخور و بی استفاده، می توانید برنامه های خوبی برای مدیریت باتری دستگاهتان پیدا کنید. بعضی از آنها مانند coconutBattery و Battery Health (برای مک) اطلاعات مفیدی را به صورتی ساده و بدون پیچیدگی در اختیارتان قرار می دهند، در حالی که برنامه هایی مانند Watts می توانند زمان کالیبره کردن باتری را نیز به شما یادآوری کنند. اگر از کاربران ویندوز هستید پیشنهاد ما BatteryCare یا BatteryMon است.
8- از درایوهای SSD استفاده کنید
استفاده از درایوهای SSD می تواند مصرف باتری دستگاه را تا میزان قابل ملاحظه ای کاهش دهد. اگر لپ تاپ شما از دیسک های مکانیکی استفاده می کند و ضمنا فضای کافی برای درایوهای SSD را هم دارد می توانید از این گزینه کمک بگیرید. البته باید توجه داشته باشید که درایوهای SSD قیمتی بالاتر از هاردهای متداول دارند و معمولا در ظرفیت های پایین تری هم در بازار موجود هستند.
9- Defragment
اگر مثل ما بودجه کافی برای خرید SSD ندارید و یا فکر می کنید 128 گیگابایت خیلی کم است، می توانید با استفاده از ابزار Defragment مصرف باتری دستگاهتان را کاهش دهید. فایل های Fragment شده به این معنی هستند که سیستم برای دستیابی به اطلاعات کار سخت تری را در پیش دارد، پس Defrag کردن فایل ها نتیجه عکس داشته و می توان گفت زمان مورد نیاز برای دسترسی به اطلاعات با این کار کمتر شده و در نتیجه انرژی کمتری مصرف می شود. اگر به Disk Defragment ویندوز اعتماد ندارید می توانید از برنامه هایی مانند Auslogics Disc Defrag استفاده کنید.
10- مطمئن شوید که درایورها و نرم افزارهایتان به روز هستند
در حالت کلی، درایورها و نسخه های جدید نرم افزاری برای این تولید می شوند که بهینه سازی بیشتری در سیستم ایجاد کنند. بنابراین به روز کردن این دو قسمت می تواند در مصرف باتری دستگاه تاثیر گذار باشد.
در ویندوز: کافی است به کنترل پنل و بخش windows Update بروید و در آن فهرستی از بروزرسانی های موجود را انتخاب مشاهده کنید.
در Mac: در Finder، App Store را باز کنید و به تب Updates در گوشه سمت راست بروید. در این قسمت لیستی از همه بروزرسانی های در دسترس را پیدا خواهید کرد.
11- از گرما دوری کنید
قرار گرفتن در معرض دمای زیاد می تواند طول عمر باتری را به تدریج کاهش دهد. از آزاد بودن مسیر تهویه هوای لپ تاپ مطمئن شوید. اگر مانعی در مسیر رفت و آمد هوا قرار داشته باشد گرمای بیشتری تولید خواهد شد و در نتیجه فن دستگاه هم با سرعت بیشتری کار می کند تا دستگاه را خنک نگه دارد. به علاوه، هیچ وقت لپ تاپتان را درون یک ماشین که زیر آفتاب پارک شده جا نگذارید تا بعد شرمنده باتری دستگاهتان نشوید!
بنظرم باتری دستگاه هیچوقت نباید وقتی نصفش شارژ داره دوباره شارژ بشه یک باتری باید کاملا خالی بشه بعد کاملا پر بشه .یک اصل کلی که خصوصا تو موبایل هم صادقه.
مرسی ممنون خیلی مفید بود:);)
از اون مورد ( باتری دستگاه را کالیبره کنید ) خوشم اومد… ممنون برای پست های مفیدتون
مطالب جالب و فوق العاده ای بود ممنون