بازار کامپیوترهای شخصی یکی از قسمتهایی بود که در دوران همه گیری رشد سرسام آوری را تجربه کرد و این اتفاق به واسطه نیاز مردم به کامپیوترها برای انجام امور مختلف، از تجارت گرفته تا آموزش رقم خورد. هر چند که دوران بحرانی همه گیری کرونا را پشت سر گذاشتهایم و خصوصا در کشورهای پیشرفته روند زندگی تا حدی به حالت نرمال بازگشته اما همچنان شاهد تداوم رشد بازار PC هستیم. این در حالیست که صنعت کامپیوترهای شخصی از مشکلات و چالشهای مختلف در بخش زنجیره تامین رنج میبرد.
تداوم رشد بازار PC در جهان و وضعیت متفاوت امریکا
بر اساس گزارشی که موسسه IDC منتشر شده، عرضه جهانی کامپیوترهای شخصی اعم از دسکتاپها، نوت بوک و سیستمهای ورک استیشن در سه ماهه سوم سال میلادی جاری به 86.7 میلیون دستگاه رسیده و نسبت به سال 2020، رشد 3.9 درصدی در این بخش به ثبت رسیده است. همچنین برای ششمین سه ماهه متوالی بازار PC رشد مثبت داشته است. هر چند وضعیت بازار PC در ایالات متحده متفاوت از بازار جهانی است.
به گزارش IDC، موانع موجود در زنجیره تامین و ادامه چالشهای لجیستیکی باعث شده بازار PC ایالات متحده برای اولین بار از زمان آغاز همه گیری دچار رشد منفی شود. بعد از یک سال تقاضای بالای کاربران برای خرید کامپیوترهای شخصی برای دورکاری و تحصیل، حالا با روندی کند تقاضای کاربران در بازار PC رو به نزول می باشد و همین باعث شده تا بازار کامپیوترهای شخصی در امریکا روزهای آرام تری را نسبت به یک سال گذشته تجربه کند. در عین حال همچنان مشکلات مربوط به زنجیره تامین حل نشده و میزان عرضه در برخی از قسمتهای کلیدی هنوز پائینتر از حد نرمال است.
روند نزولی بازار PC در مناطق اشباع شده
در بین سازندگان PC، کمپانی Dell یکی از سازندگانی بوده که نسبت به رقبا کمتر تحت تاثیر قرار گرفته است. سازنده امریکایی در سه ماهه سوم موفق شده عرضه دستگاههای خود را با رشد 26.6 درصدی همراه کند و 15.8 میلیون دستگاه را راهی بازار کند. اپل نیز رشد 9.9 درصدی را تجربه کرده و موفق به عرضه 7.645 میلیون دستگاه از سیستمهای مک خود در سه ماهه سوم 2021 شود. اما HP به خوبی رقبای خود عمل نکرده و عرضه PCهای این کمپانی در سه ماهه گذشته 5.8 درصد کاهش یافته، در حالی که لنوو رشد 3.1 درصدی را تجربه کرده است. ایسوس و ایسر، دو سازنده تایوانی سخت افزار نیز به ترتیب افزایش عرضه 3.6 و 1.4 درصدی را به ثبت رساندهاند.
در حالی بازار PC همچنان از موانع موجود در زنجیره تامین رنج میبرد که طی ماه های گذشته خبری از بهبود وضعیت نیست. با توجه به شرایط موجود، شاهد این هستیم که برخی سازندگان در حال اولویت قرار دادن بازارهای مختلف هستند و اکنون که روند بازار در کشورهای اشباع شده رو به کندی می رود، بر روی بازارهای رو به رشد تمرکز کردهاند. در دوران همه گیری، میزان عرضه کامپیوترهای شخصی به اندازهای بالا رفت که در طول دهه گذشته بی سابقه بود. هر چند کمبود قطعات ضروری مانع از ثبت رکوردهای خیره کنندهتر شد. در عین حال بحران کمبود تراشه باعث تاثیرگذاری بر روی محصولات شد. از جمله مادربردها که به واسطه کاهش تامین مس، از پتانسیل افزایش قیمت برخوردارند. در مورد CPU و GPU نیز تقاضای بیش از حد عاملی بر گرانی این قطعات شده است.
دیدگاهتان را بنویسید