آزمایشهایی که توسط بررسی کنندگان سختافزار به صورت غیر رسمی انجام شده است نشان داده است که P2 SSD های شرکت کروشال عملکردی متفاوت با آنچه ادعا شده بود از خود نشان دادهاند. ظاهرا کروشال نیز مانند برخی دیگر از رقبای خود اقدام به تغییر در حافظههای عرضه شده به بازار کرده و آنها را به محصولاتی با کیفیت پایینتر تبدیل کرده است. این اولین باری نیست که تولیدکنندگان SSD چنین کاری را بر روی محصولات انجام دادهاند. Tom’s Hardware در طی یک سری آزمایش متوجه تعویض TLC NAND با QLC NAND شده است. این کار که به نوعی تقلب در تبلیغات است، مشتریان این محصول را روز به روز نسبت به بازار حافظهها بیاعتمادتر میکند.
سو استفاده از کارشناسان و تعویض TLC NAND با QLC NAND
این شرکتها این کار را به این صورت انجام میدهند که ابتدا یک SSD را به عنوان نمونه برای کارشناسان و تحلیلگران ارسال میکنند. سپس بعد از آنکه کارشناسان تمام اجزا نمونه ارائه شده رو مورد بررسی قرار دادند و گزارشهای خود را از عملکرد آن درایو نمونه اعلام کردند، شرکتها اقدام به تغییر در نمونه نهایی برای عرضه عمومی به بازار میکنند. Tom’s Hardware پس از بررسی P2 NVMe M.2 SSD و مقایسه با نمونه اولیه crucial متوجه تعویض TLC NAND با QLC NAND شده است .
آزمایش دوباره P2 – نتایج متفاوت
Tom’s Hardware از روشهای مختلفی برای تست و مقایسه نمونه TLC اولیه و QLC نهایی استفاده کرد. آنها به صورت کلی دو نوع آزمایش انجام دادند. اول آزمایش حافظه در بدترین شرایط ممکن و بعد آزمایش در وضعیت استفاده معمولی و روزانه. اول با استفاده از یک فایل حجیم 50 گیگابایتی که شامل 31,227 فایل از انواع مختلفی مانند عکس، فیلم، PDF و غیره عمل کپی و بازخوانی را انجام دادند، و سپس با یک فایل فشرده 6.5 گیگابایتی این کار را تکرار کردند. نتایج به دست آمده از این تست در مقایسه با نسخه اولیه افت شدیدی در عملکرد به نمایش گذاشته است.
در آزمایش نوع دوم درایو را در شرایط عادی روزمره قرار دادند، که طبیعتا درایو عملکرد مناسبی را از خود به نمایش گذاشته که کاملا طبیعی است و هیچ دلیلی بر عادی بودن شرایط این محصول نمیباشد. آنها از نرمافزارهای تست ATTO هم استفاده کردهاند که نتایج بدی را نشان نداد، اما نمیتوان به آنها زیاد اعتماد کرد، چراکه این نرمافزارها آزمایشها را به صورت مجازی و با فایلهای فشرده انجام میدهند و معمولا نتایج به دست آمده از طریق این نرمافزارها با عملکرد واقعی درایو متفاوت است.
رد شدن کروشال P2 /QLC در تستها
Tom’s Hardware برای این آزمایش خود از سختافزارهای بسیار قوی استفاده کرده است و حتی برای SSD مورد آزمایش هم از خنککننده استفاده کرده بود. Tom’s Hardware اعتقاد دارد حتی اگر عملکرد آن را هم درنظر نگیریم با توجه به پایین بودن راندمان و میزان مصرف انرژی در زمان حداکثر فشار، استفاده از این SSD اصلا منطقی نیست. در پایان آنها ضمن انتقاد از این سیاست کروشال که آن را حرکتی برای کسب سود مالی بیشتر دانسته است، خرید آن را به هیچ عنوان برای کسانی که به دنبال قطعات مناسب هستند توصیه نکرده است.
از نظر کروشال اتفاق خاصی پیش نیامده
شرکت crucial اقدام به تعویض TLC NAND با QLC NAND کرده است، که عملا باعث شده نمونه تجاری آن از عملکرد ضعیفتری برخوردار شود. حتی نسخه جدید P2 دو بستهی تراشه NAND کمتر از نسخه اصلی خود دارد که تعداد قابل ملاحظهای است. این کار باعث کاهش شدید پهنای باند SSD میشود. شرکت کروشال اظهار داشته که این موضوع هیچ مشکلی ندارد. چرا که قبلا نیز در آمار مربوط به عملکرد، مشخصات پایینتری از آنچه که درایوهای TLC میتوانستند ارائه بدهند منتشر کرده است! اما بررسیهایی که کاربران در اینترنت انجام دادهاند نشان میدهد که آمار اعلامی از سوی این شرکت بسیار بالاتر از عملکرد واقعی نمونه تجاری است.
درواقع ادعای اصلی کروشال این است که از همان ابتدا به نتایچ تست عملکرد QLC NAND را به جای TLC NAND منتشر کرده است، که این خود نیز یک مشکل قانونی است. در این میان مشتریانی هم که با بررسی همین آمارهای P2 تصمیم به خرید این درایو گرفتهاند، در واقع فریب خوردهاند و انتخاب اشتباهی را انجام دادهاند.
گمراه کردن با آمار غلط
فروش چنین محصولاتی خیلی بدتر از عرضه محصولاتی است، که از همان ابتدا به عنوان یک محصول رده پایین معرفی میشوند. سختافزارهای رده پایین و حتی بیکیفیت را میتوان از همان ابتدا به صورت کامل و شفاف مورد بررسی قرار داد و نسبت بین کیفیت و قیمت آن را سنجید. اما تعویض TLC NAND با QLC NAND به صورت ناگهانی باعث میشود، عملا بررسیها بر روی محصولاتی با کیفیت بالا و قیمت نسبتا مناسب انجام شود. در نهایت آمارها و تحلیلهای منتشر شده از سوی کارشناسان به راحتی باعث فریب خوردن خریداران میشود. تازه بعد از خرید محصول نهایی است که مشتریان متوجه میشوند نه تنها محصولی با قیمت مناسب نخریدهاند بلکه بیشتر از ارزش واقعی آن هم پول پرداخت کردهاند.
آیا ممکن است چنین کاری در صنعت سختافزار معمول شود؟
به فرض اگر اینتل یا AMD یک پردازنده را برای تست و بررسی در اختیار کارشناسان قرار بدهند و بعد از انتشار نظر آنها در رابطه محصول، یک نمونه تجاری با همان نام ولی با قدرت کمتری وارد بازار کنند، در حالی که هیچ اطلاعرسانی در این زمینه نکردهاند چه اتفاقی رخ خواهد داد؟ بدون شک باعث خشم و اعتراض تمام مشتریان میشود، چرا که آنها احساس میکنند در دام یک کلاهبرداری افتادهاند. شرکتی که یک نمونه اولیه را برای بررسی و تحلیل میفرستد، ولی در نهایت محصول متفاوت با سطح پایینتر از نمونه اولیه تست شده را وارد بازار میکند، در واقع از اعتماد کاربران و مشتریان خود سوءاستفاده کرده است. ضمن اینکه بعد از آن اعتماد خریداران به گزارشها و آمارهای کارشناسان بیطرف هم از بین خواهد رفت.
آزمایشات مجدد نشان داده که درایوهای نوع QLC، از نظر ظاهری کاملا مشابه داریوهای TLC هستند. دقیقا همان درایوهایی که کروشال در ابتدا برای تست در اختیار کارشناسان قرارداده بود. با این حال با وارد شدن هر استرسی در تست، عملکرد درایو دچار مشکل میشود، و به مراتب ضعیفتر از حد کلاس خود عمل میکند. این آزمایشها نشان داد که درایوهای جدید با نصف سرعت نسخه TLC فایلها را میخوانند و تقریبا با 1/4 سرعت نسخه اصلی فایلها را کپی میکنند. فروش محصولی با نام یکسان، که بین 25 تا 50 درصد از آمارهای منتشر شده در رسانههای ثالث و مستقل ضعیفتر است، بدون شک یک تقلب آشکار است.
از کروشال انتظار بیشتری بود
چنین عملی از شرکتی که خودش NAND و DRAM تولید میکند، انتظار بیشتری وجود داشت. در گذشته نیز ایدیتا و گینگاستون چنین کارهایی را انجام دادهاند. اما crucial همیشه ادعا داشت که با وجود اینکه سریعترین DRAM را در اختیار ندارد، ولی همیشه محصولات ماندگار و قابل اعتمادی را به مشتریان خود عرضه میکند. ظاهرا کروشال با ارائه آمارهای رسمی پایینتر در هنگام معرفی محصول اولیه به دنبال توجیه این تغییر، در محصول نهایی بوده است. اما هیچ راهی بهتر از فرستادن محصولات متفاوت برای کارشناسان، جهت از بین بردن اعتماد به خود و آمارهای تست محصولات وجود ندارد. آنها حتی سعی دارند با چاپ عملکرد ضعیف محصول بر روی جعبههای آن این کار خود را توجیه کنند.
مطالب مربوط:
درود بر شما. QLC و TLC صحیح هست.
Triple-level cell (TLC) contains three bits per cell, while quad-level cell (QLC) contains four bits per cell
با احترام.
اخبارش بترتیب اینطوری بود» اول کروشال سری هایی که آبی رنگن، بعدش Adata از رده بالا تا رده پایین، بعدش سامسونگ سری های رده متوسط.
البته توی بنچمارک تفاوت زیاده ولی در عملکرد Real World زیاد تفاوت مشاهده نمیکنین.
دلیل اینکار هم بخاطر این بوده که در 2019-2021 بخاطر کمبود شدید قطعات، مجبور بودن هرچیزی دستشون میرسه رو بزنن و بفرستن تو بازار.
ولی اونقدر در محدوده ی بنچمارک های اصلیشون هست که ازشون شکایت نشه.
بنظرم نگران این موضوع نباشین اگر قصد خرید دارین، چندتا Review تاریخ جدید ببینید، بعد اقدام به خرید کنین.
.وقتیکه مشخصات رو درج نکنن ، اسمش میشه دزدی.
گلایه ی اکثر Reviewer ها این بودش که این شرکت ها (اکثراً) میان درایو خوب رو میدن برای تست، بعدش که نقدشون خوب شد یه 6 ماه بعد درایو رو دستکاری میکنن با قطعات یذره ارزونتر میدن بیرون که زیاد تو چشم نیاد از لحاظ سرعت. اصطلاحاً میگن Bait and Switch
برای همینه معمولا از کلمه ی Up to استفاده میکنن. یعنی حداکثر تا فلان سرعت. نمیگن قطعا “این” سرعت رو پشتیبانی میکنه. برای همین بعید میبینم مشکل قانونی پیدا کنن.
بلاخره یه نظارت کلی ای لازم هست، وگرنه اینجوری یه مقدار بازار بی صاحب شده.
تامز هاردور قبلا در موردش صحبت کرده و خیلی از شرکت ها اینکارو کردن.
https://www.tomshardware.com/news/adata-and-other-ssd-makers-swapping-parts
چرا اوضاع اینطوری شده؟
دیگه به هیچکس نمیشه اعتماد کرد.
همشون دزد شدن.
شرکتهای چینی و آمریکایی و کره ای ، حسابی دزدی کردن.
تا الآن فقط سامورایی ها نامردی نکردن.
دمشون گرم.
ناراحت کنندست این خبرها ، سواستفاده از اعتماد بدترین کار میتونه باشه برای یه شرکت .. سلطان ایسوس که از این کارا نکرده کسی خبر نداره ؟
ایسوس خودش سلطان سواستفاده از اعتماده :))))))))