جنگنده های نسل پنجم با ویژگی های مدرن، سخت افزار و کامپیوترهای پیشرفته به همراه قابلیت های ضد شناسایی تنها در چند مدل محدود در جهان موجود هستند. از جمله آنها می توان به F-22، F-35 و سوخو پکفا اشاره کرد. جنگنده سوخو پکفا تا کنون به مرز تولید انبوه نرسیده است و البته چین و ژاپن نیز بر روی جنگنده بومی نسل پنجم خود متمرکز هستند. جالب است بدانید که یکی از مشکلات توسعه این جنگنده ها در برنامه نویسی و سیستم عامل های کامپیوتری است. خلبانان این جنگنده را بین نخبه های نیروی هوایی انتخاب کرده و آموزش های فراوانی برای هدایت گران قیمت ترین جت های جهان به آنها داده می شود؛ با این حال این خلبانان تا کنون فاقد یک جت آموزشی نسل پنجم بودند و تنها در جنگنده اصلی قادر به فراگیری کامل دوره های خود بودند.
در همین راستا دو کمپانی مطرح جهان، بوئینگ (Boeing) و ساب (Saab) در یک پروژه مشترک موفق به تولید یک جت آموزشی نسل پنجم شدند. جت آموزشی T-X زین پس جایگزین جت T-38 در زمینه آموزش خلبانان خواهد شد. این جت دو سرنشین و تک موتوره، دارای یک طراحی بسیار مدرن بوده و در دسته بندی جت های نسل پنجم قرار می گیرد. طراحی ارازن قیمت، قابلیت ارتقاء آسان و تولید سریع از جمله ویژگی هایی است که پنتاگون و دیگر کشورهای هم پیمان را برای خرید آن مجاب خواهد کرد. در قسمت دم این جت شاهد طراحی دو قلو مشابه با جنگنده F-18 هستیم. این قابلیت با هدف مانور در حملات از سمت بالا انجام شده است.
پیشبینی می گردد که هر جت T-X تا 10 سال در خدمت باقی بماند. تا کنون دو فروند از جت T-X تولید شده است که در مرحله اولیه رقابت را به نفع خود پایان داده است. در صورتی که این طرح به تائید پنتاگون برسد، 400 فروند از این جنگنده جایگزین T-38 ها خواهد شد. حداقل 350 فروند در مرحله اول سفارش داده خواهد شد. این قرارداد صدها میلیارد دلار ارزش خواهد داشت! جت آموزشی T-X به خوبی نشان می دهد که عمر جنگنده های نسل چهارم رو به پایان است…
350 تا فقط آمریکا میخواد بقیه هم که هستن چه سود کلانی نصیب بوئینگ میشه با یه نگرش به طرح قدیمی