عباس علیآبادی، وزیر صنعت، معدن و تجارت، از احتمال آزادسازی واردات لوازم خانگی خبر داد و گفت: «در بازار رقابتی کامل نیازی به اعمال محدودیتهای فیزیکی وجود ندارد.»
پس از پنج سال از ممنوعیت واردات لوازم خانگی خارجی و گسترش قاچاق کالا، وزیر صمت رویکرد جدیدی در این زمینه اتخاذ کرده و از احتمال رفع محدودیتها سخن گفته است. او معتقد است که تولیدات داخلی به جایگاهی رسیدهاند که میتوانند با کالاهای خارجی رقابت کنند.
عباس علیآبادی، وزیر صنعت، معدن و تجارت، در حاشیه دومین نمایشگاه اوراسیا در جمع خبرنگاران، از احتمال آزادسازی واردات لوازم خانگی خبر داد و گفت: «تولید لوازم خانگی یکی از پتانسیلهای خوب کشور است و ظرفیتهای خوبی در این زمینه وجود دارد. معتقد هستم میتوانیم با مقداری کار کردن به نام ارزشمند و زیبنده مردم در منطقه در حوزه تولید لوازم خانگی بهروز تبدیل شویم.»
وی افزود: «سرمایهگذاریهای خوبی در این حوزه در حال انجام است. در مجموع وقتی ناترازی در ابعاد کیفی، کمی و تنوع برطرف میشود، دلیلی برای محدودیت واردات وجود ندارد. محدودیت واردات معمولاً برای فراهم کردن فرصت برای تولیدکنندگان داخلی اعمال میشود، اما به نظر من در حال حاضر نباید محدودیتی برای واردات لوازم خانگی وجود داشته باشد. البته این موضوع نیازمند زمینههایی است و باید به سمت بازارسازی و ایجاد بازارهای رقابت کامل حرکت کنیم. در بازار رقابتی کامل نیازی به اعمال محدودیتهای فیزیکی وجود ندارد.»
وزیر صمت یک ماه پیش نیز در نمایشگاه لوازم خانگی از احتمال آزادسازی واردات لوازم خانگی خبر داده بود و گفته بود: «هدف ما از مدیریت عرصه تجارت، حمایت از تولید است. اما حمایت از تولید به این معنا نیست که رقابت را از آنها بگیرد. باید به سمتی حرکت کنیم که در عین رقابتپذیر کردن صنایع، فرصت انتخاب را برای مردم فراهم کنیم. بنابراین فکر میکنم در آینده مسیر ما مسیری نخواهد بود که به لوازم خانگی بهصورت انحصار نگاه کنیم. این فضا برای مردم وجود دارد که انتخاب کنند و برای رقابت پذیر کردن کالاهای ایرانی، با رعایت تعرفههای مناسب، ارائه مجوز برای واردات لوازم خانگی انجام خواهد شد.»
این گفتهها در حالی است که ممنوعیت واردات لوازم خانگی از سال 1391 آغاز شد و در نهایت در 1397 واردات لوازم خانگی بهکلی ممنوع شد. با پایان مهلت مصوبه شورای هماهنگی سران سه قوه در سال 1400، ممنوعیت واردات هر سال تمدید شد و با اینکه حمایت از تولیدات داخلی از اهداف این تصمیم عنوان شده بود، درنهایت تا آنجا پیش رفت که اکنون بیشتر کالاهای موجود در بازار قاچاق هستند و گارانتیشان چندان اعتباری ندارد.
مخالفان ممنوعیت واردات کالای خارجی نیز معتقدند این تصمیم در نهایت به هدف اصلی خود یعنی کمک به تولید داخلی نینجامیده و در نهایت با از بین بردن بازار رقابتی به کاهش کیفیت تولیدات داخلی دامن زده است. از نگاه مخالفان این ممنوعیتها بهعلاوه با محدود کردن انتخاب، حقوق مصرفکنندگان را نادیده گرفته است. در حال حاضر با اینکه وزیر صمت اما و اگرهایی را برای رفع محدودیتها مطرح کرده، زمزمههایی درباره احتمال ریزش قیمت لوازم خانگی مطرح شده است.
فرقش این بود
قبلن از سامسونگ و ال جی قطعات می خریدن و تو ایران مونتاژ میکردن می فروختن. هم اشتغال زایی شده بود و هم به نفع مصرف کننده بود که کالای با کیفیت با قیمت مناسب و خدمات پس از فروش دریافت می شد.
الان قطعات بی نام و نشان و بی کیفیت چینی میخرن و اشتغال زایی هم کردن مونتاژ می کنن ولی دیگه خریداری وجود نداره برای جنس بی کیفیت چینی
خخخ طنز قشنگی بود صمت
چیزی به نام محصولات ایرانی نداریم
همه اش چینی درجه 3 هست. ای کاش باکیفیت بود
از ان طرف میاورند و سرهم میکنن