سوخت های فسیلی همچون نفت و گاز برای شکل گیری خود به چند صد هزار سال زمان نیازمندند تا به آرامی و کندی زیر صدها متر لایه رسوبی و با حضور گرما و فشار شکل بگیرند. از این رو با پایان یافتن آنها دیگر مانندی برایشان نیست و همین ما را ملزم به یافتن و جایگزین نمودن گونه های دیگری از منبع انرژی می سازد که می توانند مشابه این سوخت ها در رفع نیازهای زندگی روزانه انسان ها ایفای نقش کنند. یکی از بزرگترین مصرف کنندگان سوخت های فسیلی اتوموبیل ها و به طور کلی شبکه حمل و نقل است که با توجه به ارزش و اهمیتی که دارد، به آرامی به سمت انرژی های جایگزین همچون الکتریسیته حرکت می کند. در همین راستا، خودروهای برقی به آرامی جای خود را میان ما باز می کنند و البته مزایا و معایبی هم به همراه دارند.
خودروهای برقی یا EV ها در مقایسه با همتایان فسیلی خود راندمان انرژی بسیار بالاتری دارند. در EV ها بین 59 تا 62 درصد انرژی الکتریکی دریافت شده از باتری به نیروی محرکه چرخ ها تبدیل می شود، در حالی که این نسبت در خودروهای با موتور احتراق داخلی یا ICE ها بین 17 تا 21 درصد است. EV ها هیچ گونه آلاینده ای وارد محیط زیست نمی کنند و حس رانندگی نرم و روان تری را منتقل می کنند، در عین حال که حفظ و نگهداری آنها ساده تر است. البته حضور الکتریسیته به عنوان منبع اصلی انرژی محدودیت های هم به همراه می آورد، از جمله اینکه غالب EV ها با هر بار شارژ کامل مسافتی بین 200 تا 300 کیلومتر را می توانند طی کنند در حالی که در ICE ها این عدد به 500 کیلومتر هم می رسد. از طرفی شارژ کامل باتری بین 4 تا 8 ساعت زمان برده و حتی با فناوری “quick charge” هم رسیدن به شارژ 80 درصد دستکم نیم ساعت طول می کشد. قیمت باتری آنها هم کم نیست و البته حجم و وزن زیادی دارد. اگر اخبار مرتبط با خودروهای برقی و به ویژه Elon Musk را دنبال کرده باشید، حتما با شرکت Tesla Motors آشنایید. این شرکت به نوعی پیشرو و هدایت کننده تکنولوژی و صنعت خودروهای برقی است و با نوآوری های هیجان انگیز خود فصلی تازه در دنیای EV ها گشوده است. خودروی تسلا مدل S معروف ترین تولید این شرکت تا به امروز است که اولین بار در ابتدای سال 2012 وارد بازار شد. مدل پایه این خودرو به قیمت 70 هزار دلار و باتری 60 هزار کیلو وات ساعتی 302 اسب بخار توان داشته و قادر است با یکبار شارژ کامل تا 260 کیلومتر شما را جابجا نماید. پر قدرت ترین مدل آن نیز با باتری 85 کیلو وات ساعتی توانی حدود 416 اسب بخار داشته و تا 430 کیلومتر شما را همراهی می کند. شتاب صفر تا صد تسلا S برابر با 5.6 ثانیه بوده و حداکثر سرعت آن به 195 کیلومتر بر ساعت می رسد. دیگر خودروی این شرکت با نام تسلا X یک CUV است که تولید آن برای سه ماهه سوم 2015 برنامه ریزی شده و قدرتمند ترین مدل آن با باتری 85 کیلو وات ساعتی قادر است تا 430 کیلومتر را بی وقفه طی کند. متاسفانه مشخصات فنی چندانی از آن هنوز منتشر نشده و بایستی تا عرضه آن منتظر بمانیم. در بخش آرشیو تصاویری از این اتوموبیل را با هم می بینیم.
درنهایت این خودروها جای بنزینی ها رو میگیرن.چون بالاخره نفت ها تموم میشه.
اره این درسته است. اما اگر پول بنزین این خودروها را هم حساب کنید می بینید در طولانی مدت به صرف است.
مشکل اصلی این قیمتشه ، 70 هزار دلار داشته باشی
2015 Chevrolet Camaro
MSRP: $23,705 – $72,305
2014 BMW X6
MSRP: $60,800 – $93,900
2015 Mercedes-Benz E-Class Hybrid
MSRP: $57,100
2015 Jaguar F-Type
MSRP: $65,000 – $99,000
حتی حال بهم زنی به اسم
2015 Porsche Cayenne
MSRP: $61,700 – $113,600
میشه خرید.
سلام
براساس اطلاعات ارائه شده مصرف این ماشین براساس سرعت تغییر می کند و بر طبق اطلاعات در نسخه پایه تقریبا در سرعت 65 مایل یا حدود 100 کیلومتر می تواند نزدیک به 350 مایل کار کند. سیستم مدیریت انرژی در این ماشین خیلی بهینه شده است.
عجب طراحی جالبی داره،
یه سوال، آیا این خودروهای برقی در ترافیک های سنگین و راهبندان ها هم انرژی مصرف می کنند ؟
خب بهتره حرف آلودگی رو هم بزننین چون واقعا وجود داره !
سلام محمد جان
اره خود هیچ چیز موتور احتراقی نمیشود اما باور کنید که یکی از دوستان من این ماشین را در آمریکا دارد و می گویید اگر پشت این ماشین بشینی نظرت کلا در مورد ماشین بنزینی عوض میشود.
سلام احسان جان این خبر از جایی نوشته نشده بود بیشتر خواستیم حال و هوای ماشین برقی تسلا را زنده کنیم.
این خبرتون خیلی خیلی قدیمی بود
چرا سعی میکنین همه چیو قاطی کنین با هم؟ چیزی که من گفتم با جواب شما ربط داشت؟ من اصلا حرف آلودگی نزدم.
امیدوارم هرچه زودتر فراگیر بشه
امیکو یه نمونه زده تو نمایشگاه مرکزیش گذاشته تو جاده مخصوص کرج
اما رفتم میگه فروشی نیس
اره
دودهایی هم که به ریه ادم میده اخر هیجانه و نشاط
با درود
یکی از مشکلات اصلی خودروهای الکتریکی زمان شارژ طولانی باتری میباشد و اگر این مشکل حل بشود و باطریها در زمان کوتاهی شارژ بشود میتوان امیدوار بود نسل خودروهای فسیلی از زمین برچیده شود و بتوانیم سرسبزی و طراوت را به محیط زندگی برگردانیم….
هیچ چیز جای اتوموبیل های بنزینی رو نمیتونه بگیره. هیجانی که صدای موتور و اگزوز به ادم میده هیچ موتور برقی قادر به انجامش نیست.