حرارت بالا، دشمن شماره یک لوازم الکترونیکی است. داغ شدن بیش از حد لپ تاپ سالهاست که برای کاربران این نوع از کامپیوترهای شخصی مشکلات متعددی را ایجاد کرده است. دلیل این اتفاق نیز ساده است. سازندگان لپ تاپها همواره در تلاشند دستگاههایی جمع و جورتر و با ضخامت کمتری تولید کنند. همین باعث میشود لپ تاپها غالبا فاقد سیستم خنک کننده چندان قدرتمندی باشند. در مقابل طی سالهای گذشته سخت افزارهای لپ تاپ قدرتمندتر نیز شده اند، با این حال طراحی سیستمهای خنک کننده این دستگاهها به اندازه کافی کارآمد نیستند.
تک تک سخت افزارهای یک لپ تاپ، از پردازنده گرفته تا هارد درایو حرارت تولید میکنند و به خاطر نزدیکی زیاد این قطعات بهم، فضایی برای دفع حرارت وجود ندارد. در نتیجه دما بالا میرود و ممکن است منجر به خرابی دستگاه شود. شاید خرابی دستگاه، خصوصا یک لپ تاپ نو به دلیل حرارت بیش از حد فورا نیافتد، اما اگر این مشکل از سوی کاربر نادیده گرفته شود، در طولانی مدت میتواند منجر به خرابی قطعات مختلف مانند باتری دستگاه شود. با رعایت نکاتی که در ادامه عنوان میشود میتوانید تا حد زیادی از بروز این مشکل جلوگیری کنید.
چگونه متوجه داغ شدن بیش از حد لپ تاپ خود شویم؟
پیش از هر چیزی لازم است بدانید آیا دمای دستگاه شما در محدوده مجاز قرار دارد یا خیر. شاید از طریق لمس دستگاه حین کار با آن متوجه شوید دما بالا است، اما باید دقیقتر این موضوع را بررسی کنید. برای این کار کافیست از یکی از نرم افزارهای مانیتورینگ سخت افزار کامپیوتر مانند CPUID HWMonitor استفاده کنید. توسط این نرم افزار میتوانید دمای قسمت های مختلف دستگاه، مانند پردازنده و گرافیک را مشاهده کنید.
سطح صاف و سخت: مکان مجاز برای قرارگیری یک لپ تاپ روشن
موضوعی که بین بسیاری از کاربران لپ تاپ رایج است، قرار دادن دستگاه بر روی پا، بالشت، تخت یا سطوحی این چنینی است. در این حالت دستگاه شما کاملا مستعد داغ شدن بیش از حد است. با قرار دادن یک لپ تاپ بر روی پتو یا بالشت، عملا شما فضای تنفس دستگاه را به طور کامل مسدود میکنید. یک سطح نرم مانند تشک یا بالشت به خوبی منافذ تهویه لپ تاپ را بسته و مانع خروج هوای گرم داخل دستگاه میشود. بنابراین حرارت دستگاه به تدریج بالا رفته و در نهایت به حرارت غیر مجاز میرسد. بنابراین همیشه لپ تاپ خود را بر روی یک سطح صفاف و سخت مانند میز (معمولی یا مخصوص لپ تاپ) قرار دهید و سپس مشغول کار با آن شوید.
قرار دادن هر چیزی روی لپ تاپ ممنوع
گاها دیده میشود کاربران لپ تاپ خصوصا دانش آموزان یا دانشجویان هنگامی که لپ تاپ، در زمانی که درب آن بسته است اما مشغول فعالیت است روی آن اشیایی مانند کتاب و دفتر قرار می =دهند. در این حالت ضمن امکان خاموش و روشن شدن دستگاه، ممکن است حرارت قابل توجهی تولید شود و به سادگی به باتری دستگاه شما صدمه بزند. حوادث ناگواری مانند آسیب به لولای نمایشگر یا شکستن صفحه نمایش لپ تاپ نیز در این مورد امکان دارد. پس به طور جدی از این کار بپرهیزید.
خاموش کردن لپ تاپ در طول شب
بر خلاف کامپیوترهای دسکتاپ که میتوان ساعات بسیار زیادی آنها را روشن نگه داشت و مشکلی هم برای آنها پیش نخواهد آمد، لپ تاپها حساسیت بالایی دارند و نباید آنها را برای ساعات طولانی، مانند طول شب روشن گذاشت. اگر زیاد از لپ تاپ خود در طول روز استفاده میکنید اما گاهی اوقات هم از آن استفاده نمی کنید، حتما دستگاه را روی حالت استندبای قرار دهید. این کار ضمن صرفه جویی در مصرف باتری، حرارت تولیدی قطعات را نیز کاهش میدهد. ضمنا، از خاموش بودن دستگاه در حین قرار دادن داخل کیف اطمینان حاصل کنید. به یاد داشته باشید لپ تاپها دستگاه های مناسبی برای دانلودهای شبانه نیستند!
یک اصل اساسی: منافذ هوای لپ تاپ خود را تمیز نگه دارید
یکی از مهمترین عوامل داغ شدن بیش از حد لپ تاپها، کثیف شدن بخشهایی است که تولیدکننده برای تهویه دستگاه در نظر گرفته است. با گذشت زمان و استفاده دستگاه، پرز و گرد و غبار کم کم این منافذ را مسدود میکنند، یا حداقل جریان هوا را کاهش میدهند. بنابراین حرارت تولیدی دستگاه به خوبی دفع نمیشود و همین برای افزایش حرارت دستگاه کفایت میکند. فنهای لپ تاپ (اگر دستگاه شما فنلس نیست) را به صورت دوره ای غبارزدایی کنید. برای این کار میتوانید از اسپریهای هوای فشرده یا دمندههای هوا استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: دانشمندان استفاده از لوله های حرارتی گرافینی را برای راندمان بهتر سه برابری پیشنهاد میدهند
دیدگاهتان را بنویسید