اگر به خاطر داشته باشید یک ماه پیش اعلام شد که صداوسیما با انتشار آگهی مزایده تصمیم به فروش پیامرسان سروش گرفته است. دو روز دیگر زمان مزایده پیامرسان سروش است. اما چرا صداوسیما تصمیم به فروش پیامرسان خود گرفته است؟
فیلترینگ تلگرام و عرصه خودنمایی سروش
پس از آنکه تلگرام با هدف حمایت از پیامرسانهای داخلی فیلتر شد، فضا برای خودنمایی سروش به خوبی مهیا شد. این برنامه با ادعا داشتن 20 میلیون کاربر فعال، خود را اصلیترین رقیب داخلی تلگرام معرفی کرد. اما مشکلات زیاد این برنامه مانند امنیت ضعیف اطلاعات کاربران و ثبت نام کاربران بدون اطلاع آنها، خیلی زود ثابت کرد که این رقم فاصله زیادی با واقعیت دارد.
در نهایت، حتی وامهای میلیاردی و حمایت دولت و وزارت ارتباطات از پیامرسان سروش به عنوان برنامه منتخب، نتوانست رضایت کاربران را با خود به همراه داشته باشد و همانطور که حالا در خبرها عنوان شده صداوسیما قصد فروش سروش را دارد. این تصمیم صداوسیما را میتوان شکست آنها در توسعه یک پیامرسان موفق دانست. اما با وجود شرایط خوب، چرا سروش موفق نشد؟
چرا صداوسیما تصمیم به فروش پیامرسان سروش گرفت؟
مهدی انجیدنی، مدیرعامل پیامرسان گپ در گفتگو با روزنامه ایران، دو دلیل برای به مزایده گذاشته شدن سروش بیان کرده است. دلیل اول بالا بودن هزینه نگهداری پیامرسان و دشوار بودن شرایط نگهداری تجاری آن عنوان شده است. از دیدگاه او باید مدل تجاری خوبی وجود داشته باشد تا از پس هزینهها برآمد. از همین رو، مشکلات مالی صداوسیما امکان پشتیبانی از سروش را گرفته است.
قدرت و رانت روبیکا دلیل فروش سروش
او دلیل دوم مزایده گذاشتن سروش را فشار روبیکا عنوان کرد. انجیدنی در این رابطه گفت:
به نظرم سازمان صداوسیما با اپلیکیشن روبیکا در حال مشارکت است. این برنامه به دلیل قدرت و رانتی که دارد، توانسته یکسری کارها را به دلیل انحصار به خوبی انجام دهد. مثلاً پهنای باند آن در اپراتورهای اول و دوم رایگان بوده و تبلیغ آن روی آنتن صداوسیما بینهایت است. بنابراین همین موضوعها باعث شده که صدا وسیما انگیزه خود را (حال هم به دلیل بحث تجاری و مشکلات مالی و هم به دلیل فشار روبیکا) برای همکاری با سروش از دست بدهد. به عبارتی حال که قرار است با روبیکا مشارکت داشته باشد دیگر نیازی به ادامه همکاری با سروش نمیبیند.
از دید او فروش سروش به منزله شکست نیست و تغییر مالکیت امری طبیعی برای رسیدن به منابع مالی بهتر و رشد بالاتر صورت میگیرد. او با اشتباه عنوان کردن ورود صداوسیما به داشتن پیامرسان، ابراز امیدواری کرد که این پروژه توسط بخش خصوصی خریداری شود. انجیدنی معتقد است وقتی پیامرسان در دست حاکمیت است، به دلیل رانتی که دارد مانع پیشرفت بخش خصوصی میشود، چرا که امکان رقابت سالم وجود ندارد.
طبیعی بودن مزایده سروش
سهیل تقوی، کارشناسان فناوری اطلاعات هم فروش و مزایده این برنامه را طبیعی عنوان کرد. به عقیده او هم ورود نهادهای حاکمیتی مانند صداوسیما به این پروژهها درست نیست. تقوی معتقد است که صداوسیما در بخش تبلیغات این برنامه خوب عمل کرد و توانست مخاطبین بیشتری در مقایسه با سایر پیامرسانهای داخلی جذب کند، اما با کم شد تبلیغات، مخاطبین آن ریزش کرد.
تقوی وجود اختلافات موجود در این پیامرسان و ظهور سروش پلاس را نیز از عوامل کنارهگیری صداوسیما و تصمیم به فروش سروش عنوان کرد. او معتقد است که مزایده به معنای شکست نیست، بلکه میتوان به معنای تزریق خون تازه در رگهای این برنامه باشد.
مرتضی برجی، یکی دیگر از کارشناسان این حوزه با اشاره به اینکه نرمافزارهای شبکه اجتماعی از بعد فنی و بازاریابی نیاز به تخصص ویژه دارند، عنوان کرد که پیگیری آن احتمالاً در کنار وظایف اصلی صداوسیما کار پیچیدهای بوده است. او ضمن اعلام اینکه این مزایده به معنای شکست نیست، عدم موفقیت صداوسیما را دلیل این تصمیم بیان کرد و گفت:
اگر این اپلیکیشن با موفقیت عمل کرده بود و به اهداف از پیش تعیین شده میرسید، مدیریت صداو سیما اقدام به فروش نمی کرد.
از نظر شما چرا صداوسیما اقدام به فروش پیامرسان سروش کرده است؟ آیا این میتواند به معنای شکست این سازمان در توسعه موفقیت آمیز سروش باشد یا دلایل دیگری در پشت این تصمیم وجود دارد؟
این همه خرج رو دود کردین هوا آخرش هم هیچی. این تلگرام رو از فیلتر در بیارین و چند میلیارد تومن بذارین تو جیبتون. نه هزینه نگه داری داره، نه تبلیغ نیاز داره.
تا کی لجبازی؟
وقتی سروش پلاس از زیر دست این نامادری خلاص بشه به سرعت پیشرفت خواهد کرد و همون طور که خیلیا رو سوخته بازم بیشتر خواهد سوخت
فعلا که وزیر تلگرام و اینستاگرام اجازه کوچکترین تنفسی به پیام رسانای داخلی نداده
شاید یه مجلس انقلابی بتونه شر این وزیر رو از فضای فجازی کشور کم کنه
بیست میلیون کاربر فعال داشت که نمیفروختش! بماند که اکثر قاطع کاربراش یا دولتین یا سایبری! ولی واقعا دلیل فروش یه جاسوس افزار که بنظر من زباله هست هر چی باشه به ما چه مربوطه؟ ضمن اینکه تو این شرایط تو ایران فقط و فقط یک ارگان هست که میتونه این زباله رو بخره! اون کیه؟
توصیه می کنم که مستند citizen4 رو ببینید تا متوجه بشید که آمریکا چطور داره از همه مردم دنیا جاسوسی می کنه و جاسوس افزار های آمریکا رو بشناسید: محصولات: مایکروسافت، facebook، کوکل، اپل و…
با جست و جوی نام «اسنودن» چیزهای زیادی دستگیرتون میشه…
به خودشون می دادی یه مطلب این قدر در مدح و ستایش سروش بنویسن اینقدر خوب نمی شد که شما نوشتید. ماشالا همه تعریف و تمجید کردن و با پر رویی هیچکس هم فروش رو به معنی شکست نمی دونه و همه چیز طبیعی است.
الحمدالله. فقط گوشای ملت درازه!
من سواله دیگه ای دارم .
چرا پیامرسانی که 40 میلیارد وام بلاعوض از بیت المال صرفش کردند ( البته با این مقدار پول پیامرسان خیلی بهتری حتی بهتر از تلگرام می شد ساخت ) حالا به قیمت 4 میلیارد دارند میفروشند ؟
سند بیارید برای ادعای خرج 40 میلیاردی…
تا جایی که من میدونم، 5 میلیارد وام! بهشون دادند، نه بلا عوض!
این جور که معلومه و مشخصه فیلتر شدن تلگرام به عنوان دستاورد بزرگ گروه اقدار گرا محسوب میشه و بعید می دونم از این سنگر عقب نشینی بکنند کاری هم ندارند که با فیلتر شکن دوباره در دسترس قرار می گیره فقط راضی اند که مردم را دچار مشکل کرده و در نتیجه در آینده مردم به پیامرسان های داخلی از جمله سروش کوچ بکنند البته این تصور آنها همان طور که می دانیم کاملا اشتباه است چون به غیر شک در توانایی این گونه سرویسها تا این پنبه را که مردم را به باید به زور به راه راست هدایت بکنند از گوش خود در نیاورند کسی را نمیتوانن به زور وادار به استفاده از سرویسهای داخلی بکنند تنها راه این کار یعنی تشویق مردم رعایت حریم خصوصی مردم و احترام به سلایق شخصی مردم است کاری که حتی دولت کمونیست چین انجام میدهد اما دولت ایران یکدندگی میکند و زیر پا می گذارد اگه از فردا کل اینترنت را هم بستند یا محدودیت خاصی اعمال کردند انتظار همراهی مردم را نداشته باشند …. .
به خاطر اینکه یه آشغال تمام عیار بود!