روز گذشته پس از بازدیدی که خاندوزی، وزیر اقتصاد از گمرک فرودگاه امام داشت، با اشاره به اینکه روند فعلی رجیستری موجب فساد میشود، خواستار رسیدگی فوری رجیستری کاملاً حضوری در 10 روز آینده را داد. ضرب الاجل وزیر اقتصاد برای حذف رجیستری حضوری اما باب میل ستاد مبارزه با قاچاق کالا نبوده و این سازمان معتقد است که احراز هویت حضوری موجب کلاهبرداری خواهد شد.
خاندوزی روز گذشته در مکاتبهای با میراشرفی، رئیس کل گمرک ایران خواستار ساماندهی رجیستری شد. او با اشاره به شکایت مردم در خصوص روند فعلی عنوان کرده که بررسیها نشان داده “دریافت عوارض جهت رجیستری تلفن همراه به روش فعلی موجب ایجاد فساد به دلیل رانت انحصاری واردات شده و حق مسلم مسافران را ضایع کرده است”.
فرصت 10 روز وزیر اقتصاد برای حذف رجیستری حضوری و ساماندهی
وزیر اقتصاد ضمن درخواست تشکیل کارگروهی با محوریت گمرک و متشکل از ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت ارتباطات اعلام کرده که ظرف مدت 10 روز فرآیند رجیستری به نحوی تنظیم شود که ثبت کلیه تلفنهای همراه مسافری به جز کالاهای لوکس و نیز فرآیند واردات تجاری این محصولات بدون نیاز به مراجعه حضوری و صرفا از طریق یک درگاه غیرحضوری انجام شده و از تشکیل صفهای رجیستری جلوگیری شود. لازم به ذکر است که مشخص نیست که منظور از کالاهای لوکس تنها گوشیهای آیفون اپل است یا به طورکلی گوشیهای پرچمدار و گرانقیمت هر برندی.
خاندوزی تأکید دارد که با گوشیهایی که توسط مسافرین وارد میشوند یا هدیههای همراه مسافرها نباید مانند کالاهای تجاری برخورد کرد و این کالاها باید با کمترین تشریفات و در سریعترین زمان ممکن رجیستری شوند.
احراز هویت غیرحضوری موجب کلاهبرداری میشود
در حالیکه وزیر اقتصاد تأکید دارد هرچه سریعتر روند احراز هویت برای رجیستری در مبادی ورودی کشور برچیده شود، ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز مخالف است. حمیدرضا دهقانی نیا، سخنگوی این ستاد با اشاره به اینکه پیش از دی ماه 99، ثبت مسافری به صورت اینترنتی و بدون احراز حضوری در مبادی ورودی انجام میشد، عنوان کرد که در نتیجه آن متخلفان با دسترسی به اطلاعات هویتی مسافران در شرکتهای حملونقل، آژانسهای مسافرتی و یا دیگر بخشهای مرتبط همزمان با مسافرت مسافر با صدور سیمکارت به نام وی بدون اطلاع ایشان، گوشی قاچاق خود را ثبت و آن را تطهیر میکردند.
او افزود که این موضوع باعث بالا رفتن شکایتها در مراجع قضایی، ستاد ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و سایر دستگاههای درگیر در طرح شده بود و در نهایت اعتراض دادستانی کل کشور را در پی داشت. از همین رو دادستانی اصلاح رویه موجود مسافری، اظهار کالا در مبادی و ثبت پس از احراز هویت دقیق مسافر، طی تشریفات گمرکی و پرداخت حقوق ورودی را مطالبه کرد و در نتیجه اجرایی شدن آن از سوءاستفاده از رویه مسافری برای تطهیر قاچاق جلوگیری شد.
او در واکنش به خواسته وزیر اقتصادی مبنی بر حذف رجیستری حضوری گفت که بخش بزرگی از ایستایی و ایجاد صف موجود در مبادی ورود کشور به علت قطعی یا کندی سامانه داخلی گمرک و همچنین کمتوجهی به پیشنهادهای این ستاد در مورد اصلاح فرایند بوده است. این قطعی یا کندی سامانه که در بازدید حضوری نمایندههای این ستاد در سال قبل از فرودگاه امام (ره) نیز مشهود بود با وجود قابلحل بودن، متأسفانه تاکنون رفع نشده است.
دهقانی نیا به راهکاری که از همان ابتدا به گمرک پیشنهاد شده بود گفت:
یکی از مهمترین پیشنهادهایی که از همان ابتدا ارائه شد این بود که گمرک در سایت اینترنتی خود امکان اخذ اطلاعات هویتی و همچنین مشخصات گوشی را برای مسافران پیش از حضور در مبادی ورود کشور فراهم نماید و تنها ثبت نهایی کالا منوط به احراز حضوری مسافر و کالای همراه وی در مبادی ورود کشور باشد؛ در این صورت وقتی مسافر در مبادی کشور حضور یافت کارشناس گمرک میتواند از طریق جستجوی کد ملی وی، اطلاعات اظهاری را با کالا تطبیق داده و در صورت تائید، وی را مجاز نماید تا یک ماه پس از تاریخ ورود، نسبت به پرداخت حقوق ورودی از طریق سایت اینترنتی گمرک اقدام نماید که متأسفانه این پیشنهاد نیز اجرایی نشد.
دهقانینیا در پایان اعلام کرد که ستاد آمادگی کامل برای شرکت در کارگروه مدنظر وزیر امور اقتصادی و دارایی را داشته و از هر پیشنهادی که ضمن کاهش زمان انجام فرایند رجیستری در مبادی ورودی کشور، از تضییع حقوق مسافران واقعی جلوگیری نماید و خطر سوءاستفاده از رویه مسافری برای تطهیر کالای قاچاق را مجدداً بازنگرداند، استقبال خواهد کرد.
دیدگاهتان را بنویسید