به نظر میرسد که واردکنندگان غیرقانونی موبایل از هیچ راهی برای دور زدن واردات قانونی دریغ نمیکنند. تا امروز هر راهی که برای رجیستری گوشیهای وارداتی لحاظ شده به نوعی مورد سوءاستفاده این دسته از واردکنندگان قرار گرفته است. حالا در جدیدترین مورد معاون فنی گمرک از تبعات رجیستری گوشی در مبادی ورودی میگوید.
از اواسط مهر ماه امسال اعلام شد که ثبت غیرحضوری تلفن همراه پس از خروج از گمرکات اجرایی (مبادی ورودی) توسط مسافران ممنوع است و آنها باید در لحظه ورود، پس از احراز هویت دقیق با تشخیص غیرتجاری بودن گوشی اقدام به ثبت گوشی همراه خود کنند. اما تصویب این قانون موجب نارضایتی و اعتراض مسافران شد. تشکیل صفهای طولانی و معطلی چند ساعته در مبادی ورودی برای رجیستری گوشی آن هم در وضعیتی که ویروس کرونا در کشور رقم زده، دلیل اصلی این اعتراضات بود. البته در این میان حضور افراد سودجو برای خرید و فروش رجیستری نیز موضوع دیگری بود.
تبعات رجیستری گوشی در مبادی ورودی
مهرداد جمال ارونقی، معاون فنی گمرک ایران در گفتگو به ایسنا اعلام کرد که از ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارزش خواسته تا روند موجود اصلاح شود. او در این گزارش عنوان کرده که تجمع و ازدحام مسافران در فرودگاه و مرزهای ورودی جهت انجام رجیستری نشان میدهد که فاصلهگذاری اجتماعی به هیچ وجه رعایت نمیشود و علیرغم رعایت الزامان سلامت در اماکن گمرکی امکان آن وجود ندارد.
ارونقی ضمن اشاره به اینکه در حال حاضر ورود مسافر در کمترین میزان خود بوده و ابتلای تعدادی از کارکنان گمرک به کرونا و محدود شدن نیرو قابل جبران است، عنوان کرد در ایام خاص و شرایط پیک مسافرت تردد مسافران جهت انجام رجیستری افزایش پیدا کرده و مشکلی جدی و اساسی ایجاد شود.
خرید و فروش حق رجیستری
معاون گمرک در خصوص خرید و فروش حق رجیستری گفت:
“خرید و فروش حق رجیستری گوشی با ارقام مختلف و حاشیه سود مناسب موجب ایجاد انگیزه بیشتر سودجویان و دلالان برای ادامه این عمل در برخی مبادی کشور شده و حتی برخی سودجویان، اقدام به درج آگهی های مختلف در فضای مجازی و در سطح شهر مرزی و استان ها جهت خرید و فروش حق رجیستری می کنند و افراد عادی را در کسوت مسافر از کشور خارج قرار می دهند و پس از درج مهر خروج و ورود به کشور از حق رجیستری آنها استفاده میکنند.”
ارونقی به این موضوع اشاره میکند که در موارد دیگر در لحظه ورود مسافر به کشور با جلب اعتماد او اقدام به اخذ شماره گذرنامه، کد ملی مسافر و با روش هوشمندانه کرده و حتی در مواردی بدون اطلاع فرد با سوءاستفاده از اطلاعات، اقدام به رجیستری گوشی میکنند. این مقام مسئول مدعی است اطلاعات دریافتی گمرک نشان می دهد اکثر افرادی که مورد سوءاستفاده قرار گرفتهاند از ثبت رجیستری گوشی به نام خود خبر نداشتهاند.
ارونقی از ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز خواست تا جهت جلوگیری از شیوع کرونا و در دراستای رضایتمندی مسافران ورودی و نظاممند کردن فرایند رجیستری، اجرای این طرح غیرحضوری و پس از انجام استعلامات سیستمی از واحد گذرنامه و در مکانی غیر از مبادی ورودی گمرک انجام شود تا ضمن جلوگیری از سوءاستفاده های احتمالی از اجرای طرح، از تجمع و شیوع کرونا جلوگیری شود.
امیدوارم این داستان رجیستری روزی به کل کنسل بشه.