پیدایش دوربین های دیجیتال را میتوان یکی از تحولات عظیم در صنعت عکاسی به حساب آورد. امروزه با ارزان ترین دوربین های دیجیتال هم میتوانید تصاویری با کیفیت قابل قبول ثبت کنید. اما گرانقیمت ترین دوربین ها هم نیاز به عکاسی ماهر برای ثبت یک اثر فوق العاده دارند. برای شروع فعالیت در زمینه کاری جدید، آشنایی با اصول اولیه و اصطلاحات رایج آن حرفه به منزله ی برداشتن اولین قدم در این راه است. حرفه عکاسی نیز ازین قاعده کلی مستثنی نیست. به همین منظور سایت سخت افزار تصمیم دارد تا در مجموعه ای تحت عنوان لایت روم (Light Room) شما را با مفاهیم و ترفندهای پرکاربرد در عکاسی آشنا کند
در بخش اول این مجموعه، شما همراهان عزیز را با بخشی از اصطلاحات رایج در عکاسی آشنا می کنیم. دانستن این اطلاعات به شما این شهامت را میدهد که دوربین خود را از حالت تنظیم خودکار خارج کنید و به صورت دستی تنظیم کنید.
نوردهی
یکی از اصلی ترین نکات در عکاسی، نوردهی است. برای ثبت منظره ی پیش رو باید مقدار کاملا درستی از نور را وارد دوربین کرد. سه عنصر اساسی در نوردهی؛ دیافراگم، ISO و سرعت شاتر می باشند. با بکارگیری مناسب از این سه عنصر میتوان نوردهی مناسبی در عکس ایجاد کرد. و باید در نظر داشت که هرگونه تغییر بر روی یکی از این عناصر بر دو عنصر دیگر اثر میگذارد. در ادامه به توضیح مختصری از این سه عنصر می پردازیم.
دیافراگم (Aperture)
دیافراگم به همان دریچه ی روی لنز گفته میشود که در زمان ثبت عکس تا اندازه ای باز شده و نور از آن عبور میکند. مشخص است که هرچه دیافراگم بزرگتر باشد مقدار نور عبوری از آن نیز بیشتر میشود. ابعاد دیافراگم با واحدی به نام “ضریب اف” ارزیابی میشود و معمولاً به شکل (f/1.4، f/2 و..) بیان میشود. هرچه این عدد کوچکتر باشد نشان میدهد که دیافراگم لنز بزرگتر است و نور بیشتری از آن عبور میکند و برعکس. به عنوان مثال دیافراگمی با ضریب f/64 نور کمتری نسبت به f/4 دریافت میکند. مقادیر استاندارد ضریب اف به صورت (f/1, f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22, f/32, f/45, f/64, f/90, f/128) می باشد.
عدد حساسیت (ISO)
ISO میزان حساسیت دوربین به نور را نشان میدهد. با تغییر میزان ISO میتوان حساسیت دوربین به نور را تغییر داد. میزان این حساسیت را با اعداد (100، 200، 400، 800؛1600 و..) نشان میدهند. هرچه این عدد بیشتر باشد حساسیت دوربین به نور بیشتر میشود. در حالت کلی، در فضاهای تاریک از ISO های بالاتر استفاده میشود و در محیط باز و روشن از ISO های پایینتر استفاده میشود. از طرفی هر چه میزان این عدد کوچکتر باشد حساسیت سنسور نیز پایینتر میاید و نویز عکس ها نیز کم میشود . بالابردن این عدد منجر به افزایش پارازیت های تصویر میشود.
سرعت شاتر (Shutter Speed)
سرعت شاتر مدت زمان باز بودن دریچه دیافراگم یا همان شاتر است که به صورت کسر کوچکی از ثانیه بیان میشود. واضح است که هرچه مخرج این عدد بزرگتر باشد سرعت شاتر بالاتر است. سرعت شاتر را بصورت (15/1، 30/1، 60/1 و ..) نمایش میدهند. سرعت شاتر بالا مانند 20000/1 برای عکاسی از اجسامی است که سرعت بالایی دارند و سرعت پایین مانند 15/1 برای عکاسی در مکان های با نور کم است. هرچه سرعت شاتر کمتر باشد جزییات با کیفیت بالاتری نمایش داده میشود. بهتر است که برای جلوگیری از لغزش و تار شدن عکس در سرعت های پایین از سه پایه استفاده کرد. در نظر داشته باشید که درهنگام عکاسی بدون سه پایه، سرعت شاتر هرگز نباید از فاصله کانونی دوربین کمتر باشد، مثلا اگر از لنز 500 میلی متری برای عکاسی استفاده می کنید سرعت شاتر باید 500/1 یا بالاتر باشد.
در بخش بعدی لایت روم با ادامه ی اصطلاحات پرکاربرد و ترفندهای عکاسی در خدمت شما خواهیم بود. نظرات خود را با هشتگ #MySakhtafzar در شبکه های اجتماعی با ما درمیان بگذارید.
واقعا مرسی فوق العاده بود عالی ممنوم میشم بیشتر این باب مقاله بزارید:-bd
خیلی خوب بود=smile:-bd
عالی بود:x ممنون:-bd