نسخه 88 گوگل کروم به تازگی منتشر شده است و تغییرات جدیدی را به همراه دارد، تم تیره (دارک مد) بهبود یافته در ویندوز 10 و مزاحمت کمتر درخواست های دسترسی تغییرات جالب این آپدیت است.
دارک مد بهتر در ویندوز 10
مدت زیادی است که گوگل کروم در ویندوز 10 از دارک مد پشتیبانی میکند، اما در آپدیت نسخه 88 بهبودهایی را شاهد خواهیم بود. دارک مد حالا در بسیاری از صفحات، اسکرول بار را هم تیره میکند، صفحه های تنظیمات، بوکمارک ها، تاریخچه ، تب جدید و… در حالت دارک مد اسکرول بار تیره خواهند داشت، هرچند که در سایت هایی که از حالت دارک مد پشتیبانی میکنند فعلاً این قابلیت پیاده نشده است.
خداحافظی با ادوبی فلش
از این آپدیت به بعد، ادوبی فلش به طور کامل با گوگل کروم خدافظی میکند و دیگر اسمی از این تکنولوژی در گوگل کروم نخواهیم دید. این حرکت گوگل بعد از قطع پشتیانی خود شرکت ادوبی از فلش طبیعی به نظر میرسد.
خداحافظی با پروتکل FTP
از این آپدیت به بعد، گوگل کروم دیگر آدرس های ftp:// را باز نخواهد کرد.
FTP پروتکلی قدیمی است که از رمزنگاری پشتیبانی نمیکند و با FTPS هم تفاوت دارد. در انتقال اطلاعات با FTP، شنود یا دستکاری در اطلاعات رد و بدل شده بسیار راحتتر است ولی در پروتکل های HTTPS و FTPS اینکار تقریبا غیرممکن است. این حرکت گوگل در توقف پشتیبانی از FTP بخشی از روند کلی مرورگرها برای حذف پشتیبانی از پروتکل های قدیمی است.
گوگل از مدتی قبل پشتبانی از FTP را به طور پیشفرض غیرفعال کرده بود و کاربرانی که به این پروتکل نیاز داشتند باید داخل تنظیمات گوگل کروم، پرچم این پروتکل را فعال میکردند. داده های گوگل نشان میدهد که افراد بسیار کمی به استفاده از FTP ادامه دادند و گوگل به این نتیجه رسید که میتواند با خیال راحت این پروتکل را از گوگل کروم حذف کند.
از این به بعد کاربرانی که از FTP استفاده میکنند باید از نرم افزار جداگانهای استفاده کنند.
توقف پشتیبانی از Mac OS X Yosemite
گوگل به طور رسمی پشتیبانی از ac OS X 10.10 با نام مستعار Yosemite را متوقف کرد. کاربران مک برای استفاده از نسخه 88 گوگل کروم باید از نسخه 10.11 سیستم عامل مک(با نام El Capitan) استفاده کنند. به هر حال توقف پشتیبانی از سیستم عاملی که 3 سال پیش منسوخ شده است عجیب نیست.
ارتباط مستقیم افزونه های قدیمی با گوگل کروم
بیشتر برنامه های قدیمی مبتنی بر مرورگر فقط با مرورگر اینترنت اکسپلورر سازگاری داشتند و ادمین های شبکهای که خواهان استفاده از این برنامه ها در گوگل کروم بودند باید قابلیتی به نام LBS را برای گوگل کروم نصب میکردند. از نسخه 88 گوگل کروم، LBS حذف خواهد شد و حالا بدون این واسطه میتوان از آن برنامههای قدیمی در گوگل کروم استفاده کرد.
درخواست های دسترسی سایت ها حالا کمتر مزاحم کاربر خواهند شد.
احتمالا شما هم از دست سوال های مکرر سایت های مختلف برای فعال کردن موقعیت مکانی یا مجاز کردن آنها برای نمایش اطلاعیه ها و اعلان ها به اندازهی کافی خسته شدهاید. خبر خوب اینکه از این نسخه به بعد دیگر این سوال های مزاحم به شکل قبلی پرسیده نمیشوند و به صورت کوچک در کنار آدرس سایت ظاهر میشوند و بعد از چند ثانیه متن سوال هم مخفی میشود و فقط یک آیکن باقی خواهد ماند.
در صورت فعال نبودن این قابلیت از طریق آدرس زیر میتوانید آن را فعال کنید:
chrome://flags/#permission-chip
برای تست این قابلیت میتوانید از این سایت استفاده کنید و واکنش مرورگر گوگل کروم به درخواست های دسترسی مختلف را بفهمید، جالب است بدانید که درخواست دسترسی به موقعیت مکانی در سایت هایی با پروتکل ناایمن http کاملا ناممکن است، در واقع بیشتر درخواست ها در سایت های http(نه https) اصلا ممکن نیستند.
تم های روشن و تیره در Chrome OS
ظاهراً گوگل در حال آزمایش تم های تیره و روشن بهتری برای کرومبوک ها است. این تم ها از منوی Quick Settings قابل تغییر هستند و Shelf ،App Launcher و خود Quick Settings را تحت تأثیر قرار میدهند، البته فعلا به طور کاملا درست کار نمیکنند.
اگر میخواهید که در سیستم های Chrome OS این قابلیت را فعال کنید باید به آدرس chrome://flags/#dark-light-mode بروید. بعد از یکبار ریبوت گزینهی تغییر تم ظاهر خواهد شد.
جستجو در تب های باز شده
نسخه 87 گوگل کروم این قابلیت را برای کروم بوک ها اضافه کرده بود و در سیستم عامل های دیگر غیر فعال بود. آپدیت نسخه 88 گوگل کروم امکان فعال کردن این قابلیت را در سیستم عامل های دیگر هم اضافه کرده است.
با فعال سازی این قابلیت فلشی در کنار دکمه های ویندوز ظاهر میشود که با انتخاب آن میتوانید تب مورد نظر خود را پیدا کنید.
این قابلیت را از مسیر زیر میتوانید فعال کنید:
chrome://flags/#enable-tab-search
تغییرات مرتبط با برنامهنویسان
بیشتر تغییراتی که در گوگل کروم اتفاق میافتد در پشت ظاهر این مرورگر انجام میشود و افراد عادی متوجه آنها نمیشوند.
تغییرات فنی نسخه 88
- API خرید آنلاین: وب اپ هایی که در گوگل پلی منتشر میشوند حالا میتوانند از سیستم پرداختی که در برنامه های عادی استفاده میشود، استفاده کنند.
- تطابق نور اجسام AR با محیط: حالا محتواهای AR و VR که در اندروید استفاده میشوند نوری هماهنگ تر با محیط خواهند داشت.
- دفع حملات فیشینگ Tab-napping: لینک هایی که خصیصهی target آنها مقدار _blank باشد، مقدار خصیصهی Rel آنها هم noopener خواهد بود.
- aspect-ratio در CSS: المنت هایی که اندازهی متغیر دارند، میتوانند نسبت طول و عرض خود را هنگام تغییر اندازه حفظ کنند.
- Origin Isolation: برنامه نویسانی که خواهان امنیت بالاتری در وب اپ ها هستند میتوانند این گزینه را فعال کنند که در عوض دسترسی به بعضی از API ها ممکن نخواهد بود.
- موتور JavaScript: نسخه 88 گوگل کروم از نسخه 8.8 موتور V8 JavaScript استفاده خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: قابلیت جدید مرورگر گوگل – هشدار گذرواژه های ضعیف در Chrome
منظورتون ftps همون sftp هستش ؟