شرکت اینتل قصد دارد تا چند سال دیگر و با معرفی و توسعه نودهای پردازشی جدیدتر، خود را به چرخه رقابت بازگرداند و فعلاً نودهای 3، 20A و 18A را برای آینده نزدیک در برنامه خود دارد. این شرکت توانست در سال 2021 پردازندههای Alder Lake را روی نود Intel 7 عرضه کند و بالاخره بعد از شش سال، خودش را از شر نود 14 نانومتری خلاص کند. نود Intel 7 برای پردازندههای Alder Lake و Raptor Lake و کارت گرافیکهای Xe-HP و Xe-HPC استفاده میشود. حالا که اینتل توانسته روی نودهای بهتر کار کند، توسعه نودهای 14A و 10A با استفاده از فناوری لیتوگرافی EUV را نیز در دستور کار خودش قرار داده است.
نودهای 20A، 18A، 14A و 10A اینتل
اینتل در حال حاضر روی نود Intel 4 کار میکند که در واقع یک نود 7 نانومتری است و در پردازندههای نسل چهاردهمی و پانزدهمی Meteor Lake و Granite Lake از آنها استفاده میشود. این نود قرار است تا 20 درصد عملکرد به ازای وات (PPW) بهتری نسبت به نود 10 نانومتری Intel 7 ارائه دهد و از فناوری لیتوگرافی ماورای بنفش (EUV) نیز برای آن استفاده میشود. در نود Intel 3 باز هم از فناوری EUV استفاده بهتری خواهد شد تا PPW نسبت به نود قبلی، 18 درصد بهبود پیدا کند.
نودهای 20A و 18A فناوری EUV اینتل که توسط ASML توسعه پیدا کرده را به حدی از تکامل میرسانند که بتوانند تا سال 2024، نود 1.8 نانومتری تولید کنند. این نودها هنوز در هیچ پردازندهای استفاده نشدهاند، اما ترانزیستورهای آنها از نوع RibbonFET است و نه FinFET. به طور کلی، ترانزیستورهای RibbonFET طی یک سال گذشته جایگزین ترانزیستورهای FinFET شدهاند.
شرکت ASML قرار است تا سال 2028، اولین نود 1 نانومتری را تولید کند؛ اما پیش از آن نود 14A یا 1.4 نانومتری را برای شرکت اینتل توسعه میدهد.
لیتوگرافی EUV به طور کلی پرهزینه است و تحقیقاتی که روی توسعه آن انجام میشود، باز هم پرهزینهتر است و هزینه تولید دستگاههای جدیدتر که بتوانند نودهای ریزتر برای استفاده در پردازندههای جدید تولید کنند، بسیار بالاست. در حال حاضر قیمت یک دستگاه ماشین لیتوگرافی EUV نزدیک 150 میلیون دلار است و در آینده به 400 میلیون دلار هم خواهد رسید.
شرکت اینتل هنوز هیچ پنجره زمانی برای توسعه نودهای 18A و 20A اعلام نکرده، اما طبق برنامه پنجساله که شرکت اینتل در سال 2021 تدوین کرده این نودها باید همین حالا در حال توسعه باشند.
درستشم همینه
روزی که اینتل فرمانروا تکنولوژی بود بخاطر لیتوگرافی بود
امروز هم که در قعر جدوله بخاطر لیتوگرافیه
گذشته مهم نیست و باید بفکر اینده بود
نیاز های پردازشی و سیستم ها داره از جهات مختلف رشد و پراکنده میشوند
هرچی زمان جلو تر بره پردازنده اختصاصی نیازش بیشتر حس میشه
و کسی مثل اینتل نمیتونه برای همه طراحی کنه
و کسی مثل ارم هم نمیتونه چون باید لایسنس خرید و محدودیت تجاری داره و اگر رایگان کنه خودش متضرر میشه
بنابراین ریسک پنج گسترده و فراگیر میشه چون همون چیزی هست که تو تکنولوژی پیشرفته نیاز داریم
و بخش فروش پردازنده و معماری از دست اینتل و ارم در میره
میماند ریختگری
و اینتل داره بر خلاف ده سال گذشته که در جهت کج گام برمیداشت
ایندفعه داره بهترین گام رو برمیداره
زنده باد ریسک پنج و لینوکس و ریختگر قراردادی مثل TSMC است