در یک دستهبندی کلی انسانها دربرابر تغییر به 2 گونه رفتار میکنند. عدهای آنرا – بقول قدیمیترها – به فال نیک میگیرند و به استقبالش میروند و عدهای دیگر – بقول ما امروزیها – آنرا یک تهدید میبینند و در مقابلش جبههگیری میکنند. چند هفته پیش نیز زمانی که iOS7 منتشر شد از این قاعده کلی مستثنا نگشت زیرا این سیستم عامل – نسبت به نسخه پیشینش- از جنبههای مختلفی تغییر کرده (چه از نظر تیم طراحی و مغز متفکر پشت آن و چه از لحاظ ظاهری و عملکرد سیستمی). تغییرات عمدهای که در نسخه 7 بروز کرد باعث شد تا عدهای شیفته این تازه وارد شوند و عدهای نیز آنرا نپذیرند و شاید همچنان هم در مقابل بروزرسانی دستگاههایشان مقاومت کنند. خود من نیز اگرچه بعنوان کسی که بر طبق دستهبندی بالا در گروه موافقان iOS7 جای میگیرم، ولی باید اعتراف کنم که 7 میتوانست “بهتر از آنچه هست باشد”. در ادامه نگاهی خواهیم داشت به تواناییهای بالقوه iOS7 و ارائه راه کارهای پیشنهادی که میتواند ارتباط کاربر با 7 را هرچه روانتر و پویاتر کنید.
1- Siri
تقریباً همگی با دستیار شخصی iOS به نام Siri آشنا هستید. شما میتوانید بسیاری از دستورات را بصورت صوتی و در کمترین زمان ممکن از طریق Siri به بخشهای مختلف سیستم عامل منتقل کنید (از قبیل نوشتن یادداشت- شمارهگیری- بازکردن برنامهها و …..) حال بعد از مدتها بالاخره در iOS7 سیری از نسخه بتا خارج شد. ولی شروع این فصل تازه چندان هم چشمگیر و قابل رویت نیست!
• سیریِ سیری ناپذیر
Siri شاید تا اینجا خوش درخشیده باشد اما این دستیار شخصی یک نقطه ضعف نیز دارد و آن اشتهای سیری ناپذیرش برای اینترنت است. به بیان دیگر Siri تنها زمانی به داد شما میرسد که بتواند به اینترنت متصل شود در غیر این صورت بهتر است خودتان به کارهایتان برسید! (شکل1)
سرویسدهی offline (در مواردی نظیر شمارهگیری – کنترل و پخش موزیک – فعال/غیرفعال کردن تنظیمات سیستمی و …) عاملی است که می تواند Siri را هر چه بیشتر با کاربرانش پیوند دهد که متاسفانه هم اکنون در این سرویس جایی ندارد. (اگر خاطرتان باشد قبل از Siri در iOS رابط صوتی دیگری بنام Voice Control وجود داشت که وظایف سادهای از قبیل شمارهگیری و یا عوض کردن Trackهای موزیک را بصورت Offline انجام میداد.)
• خیلی دور، خیلی نزدیک
مسئله دیگر نحوه ارتباط برقرار کردن کاربران با Siri است. بگذارید این مسئله را با بیان یک مثال بیشتر برایتان ملموس کنم. فرض کنید پس از یک روز شلوغ در تخت خوابتان دراز کشیدهاید و سنگینی یک روز کاری کسالت بار شما را به تخت دوخته است. حال اگر در این حال بخواهید به Siri بگویید تا شما را ساعت 6 صبح بیدار کند، باید چه کنید؟ بله راه حلی ندارید جزاینکه از جای گرم و نرمتان بلند شوید، به سمت میز بروید، ایفونتان را بردارید، دکمه Home را برای چند ثانیه نگه دارید و سپس به Siri بگویید تا شما را ساعت 6 صبح از خواب بیدار کند! (البته راه حل دیگری هم دارید: اینکه 24 ساعته گوشیتان را از خودتان دور نکنید. که ما اصلاً توصیه نمیکنیم.) به عبارت دیگر برای کار با Siri نه تنها به اینترنت نیاز دارید بلکه حتماً بصورت فیزیکی نیز باید به دستگاهتان نزدیک باشید که اینها شرایط مناسبی برای یک دستیار شخصی نیستند. راه حل مناسب شاید این باشد که Siri از طریق یک رمزگشای صوتی با کاربرش در ارتباط بوده و دستورات وی را چه از دور و چه از نزدیک برآورده سازد. (تقریباً ساز و کاری مشابه چیزی که موتورولا در Moto X خود فرآهم آورده است.)
2- Control Center
• دالان خرگوش
منبع الهام اپل در این بخش چیزی جز یک دوجین برنامههای ریز و درشت موجود در Cydia نبوده است برنامههایی مانند SBSettings. Control Center در واقع میانبری است به یک سری برنامههای پیش فرض (چراغ قوه – ساعت – ماشین حساب و دوربین) و صد البته به کلیدهای تنظیمات سیستمی تا در مدت زمان کمتری بتوانیم به آنها دسترسی داشته باشید (بدون نیاز به ورود به قسمتهای تودرتو Settings) و آنها را فعال یا غیرفعال کنید. متاسفانه به عادت همیشگی اپل شخصیسازی در این بخش هم نادیده گرفته شده است و شما نمیتوانید به دلخواه خودتان میانبر برنامهها یا تنظیمات را در این بخش اضافه یا کم کنید! ولی چندان دور از ذهن هم نیست که در بروزرسانیهای بعدی iOS شاهد آن باشیم که این قفل شکسته شود و هر کاربر براساس میل و سلیقه خودش بتواند تنظیمات سیستمی و برنامههایی را که بیشتر به آنها نیاز دارد با تنظیمات و برنامههای پیش فرض این بخش جایگزین کند.
3- Spotlight Search و Notification Center
تا قبل از iOS7 برای دسترسی به Spotlight باید حتما به صفحه اول برنامهها باز میگشتید تا به بخش جستجو برسید اما در نسخه جدید در هر صفحهای که باشید (هر صفحه از Springboard) میتوانید از طریق دستور حرکتی-کشیدن صفحه از بالا به پایین- Spotlight Search را فراخوانی کنید. سپس میتوانید بصورت Live Search به جستجو در میان محتویات موجود در iDeviceتان بپردازید. ولی نکتهای که در iOS7 از قلم افتاده امکان جستجوی اینترنتی است! حال آنکه در کمال تعجب باید گفت که در نسخههای پیشین این امر میسر بود! (هرچند در حد ارجاع یک لینک به گوگل یا ویکی پدیا). (شکل 2)
باید امیدوار باشیم در بروزرسانیهای بعدی این امکان دوباره به قابلیتهای Spotlight برگردانده بشود و کاربر در آن واحد بتواند به نتایج جستجو در دستگاه خودش و هم به نتایج جستجو موتورهای جستجوی اینترنتی دسترسی یابد تا از این طریق به گستره وسیعتری از اطلاعات یکجا دست بیابد.
• نیروهای ائتلاف
راهکار دیگری که میخواهیم بیان کنیم در واقع نوعی بهینهسازی رابط کاربری است که از تلفیق دو قابلیت فعلی iOS یعنی مرکز اعلان و Spotlight حاصل میآید. همانگونه که میدانید شما تنها زمانی که در محیط Springboard باشید (صفحههای محتوی iconهای برنامهها در iOS) میتوانید صفحه جستجوی Spotlight را فراخوانی کنید در غیر این صورت و در حالتی که در نرمافزارها هستید این امکان برایتان میسر نیست. راهکار بهینهتر این است که اگر Spotlight به درون مرکز اعلان تلفیق شود امکان استفاده از آن حتی از درون نرمافزارها نیز میسر شده و از فضای تقریباً خالی و بلااستفاده فعلی مرکز اعلان استفاده بهینهتری نیز شده است.
4- Calendar
استقبال بینظیر ایرانیان از محصولات اپل و بویژه iPhone و iPad چیزی نیست که از چشمان تیزبین متخصصان فروش و بازاریابی اپل دورمانده باشد. حتی در تیزر تلویزیونی آماده شده برای iPhone5C شاهد آن هستیم که در بخشی از آن یک فارسی زبان نیز حضور دارد. اما نمیدانم چرا اپل همچنان دست روی دست گذاشته و تقویم شمسی را به iOS اضافه نمیکند. توصیه میکنم شما عزیزان با فرستادن FeedBack به بخش پشتیبانی اپل و درخواست این مطلب حضور تقویم شمسی در iOS را تسریع کنید. در ذیل آدرس اینترنتی صفحه های پشتیبانی محصولات اپل برای فرستادن FeedBack را میتوانید ببینید: http://www.apple.com/feedback/iphone.html
http://www.apple.com/feedback/ipad.html
http://www.apple.com/feedback/ipodtouch.html
5- Maps
نمیخواهم یک زخم کهنه را تازه کنم. ولی اصرار و پافشاری اپل روی تثبیت سرویس مسیریاب و نقشهاش باعث میشود که تا زمانیکه اپل مرهمی بر آن نگذارد این زخم تازه باقی بماند. در iOS7 نیز پیشرفت چشمگیری دیده نمیشود و مشکلات Maps بویژه برای ما ایرانیها بسیار هویداتر است. زیرا که نقشههای موجود از شهرهای ایران در این برنامه قدیمی است و در بسیاری از موارد نام مسیرها و خیابانها نیز اصلاً ذکر نشده است. و بدین ترتیب با وجود حجم کم و سرعت بارگذاری بالای نقشههایش (که برای سرعت پایین اینترنتهای موبایل در ایران بسیار مفید است) Maps عملاً برایمان بلااستفاده مانده است.
6- Music
تغییراتی که Music App در iOS7 به خود دیده بیشتر تغییرات ظاهری بوده است تا تغییرات بنیادی و سیستمی. البته سرویس جدیدی به نام iTunes radio که عملکردی مانند سرویسهای پخش موزیک آنلاین (نظیر Spotify – Rdio و Pandora) دارد نیز به این بخش اضافه شده. اما متاسفانه این سرویس نیز چیزی فراتر از رقبایش برای کاربران به همراه ندارد. ولی از استقبال خوبی که از این سرویس بعمل آمده میتوانیم انتظار داشته باشیم که در بروزرسانیهای بعدی امکانات بیشتری به این سرویس اضافه شود. امکاناتی نظیر اینکه کاربر بتواند در حین پخش موزیک به متن ترانه و همچنین اطلاعاتی در مورد خواننده و خود موزیک دسترسی داشته باشد.
• مرارت موسیقایی
نکته دیگر استفاده از اکولایزرها در پخش موزیک است. این یکی از مواردی بود که گمان میکردم در iOS7 برطرف بشود اما نشد! به بیان دیگر همچنان نمیتوانید مستقیماً از طریق Music App به اکولایزرها دسترسی داشته باشید و بصورت Real time آنها را فعال/ غیرفعال یا تغییر دهید و تا بروزرسانیهای آینده و رفع این مشکل همچنان لازم است برای این کار بین برنامه موزیک و iOS Settings -“تا اطلاع ثانوی”- در رفت و آمد باشید.
7- Home بیHome
هرچه بیشتر به دلیل وجودی دکمه فیزیکی Home در iDeviceها فکر میکنم، کمتر دلیلی برای حضورش مییابم و بیشتر به ناکارآمدی و بی مورد بودن آن پی میبرم. شاید وقت آن رسیده است که اپل از بار کاری دکمه هوم کم کند و دستورهای لمسی-حرکتی را جایگزینش نماید (انجام وظایفی نظیر بستن برنامهها- فراخوانی برنامههای MultiTask – قفل و بازکردن دستگاه) . این کار را بسیاری از کاربران امروزه به مدد برنامههای Jailbreak نظیر Zephyr و Activator بدون هیچ مشکلی برای خودشان دست وپا کردهاند. البته گوشیهایی نظیر Motorola Moto X نیز در این امر (حذف input های فیزیکی در رابط کاربری) پیشگام هستند. با شما در طی این مقاله از زبان یک موافق پروپا قرص iOS7 و صد البته اپل صحبت کردم، موافقی که به دور از تعصب میخواهد کمبودها را نیز ببیند و در جهت رفع آنها تلاشی کرده باشد. البته ناگفته پیداست که کمبود و نقصان ویژگی ذاتی تمام مصنوعات بشریست و کمال تنها سرابیست که در بهترین شرایط میتوان به سویش میل کرد و در حرکت بود. شاید لذت رسیدن به کمال در همین دست نیافتنی بودنش باشد.
جالب نیست
سلام
مرسى از توضيحات بر حق شما،
البته موارد ديگه اى هم هست كه شايد سليقه اى و يا جزيى تر باشه، مثل نوار داك كه قابليت تغيير نداره و آزاردهنده هست…
درود بر شما
همیشه در محصولات شرکت های بزرگ جمعیت فارسی زبان نادیده گرفته می شود. تازه همین دیروز بود که گوگل به صورت رسمی تقویم خورشیدی رو اضافه کرد.
من کلاً با موزیک پلیر ios7 حال نمی کنم.به خصوص هنگامی که پلیرهای عالی اندرویدی رو دیدم.
در مورد سیری هم کاملاً با شما موافق هستم.اما به نظر بنده طراحی کنترل سنتر و Spotlight به حد کافی خوب و راضی کننده است به خصوص که رابط گرافیکی زیبایی داره.
با وجود اینکه حضور کلید Home زیاد ضروری نمیاد ،اما کار کردن با یک کلید فیزیکی حس بسیار بهتری داره.
با تشکر