نسل جدید کارت گرافیکهای دسکتاپ تا چند ماه دیگر به بازار عرضه میشوند و یکی از اصلیترین تغییرات آنها نسبت به نسل فعلی، درگاه تغذیه آنهاست و برای استفاده از آنها، به ارتقای منبع تغذیه یا PSU کامپیوتر نیاز است. کارت گرافیکهای پرچمدار و رده بالای نسل جدید به جای درگاههای 6 پین و 8 پین قرار است به درگاه جدید 12 پین PCIe 5.0 یعنی درگاه 12VHPWR مجهز بشوند. با وجود اینکه اکثر شرکتهای تولیدکننده پاور دارند درگاه 12VHPWR را به پاورهای فعلی خود اضافه میکنند، اما دلایل زیادی وجود دارند که طبق آنها، بهتر است کاربران از پاورهای ATX 3.0 واقعی برای کارت گرافیکهای نسل جدید استفاده کنند و نه هر پاوری که آداپتور درگاه 12 پین دارد.
شرکتهای تولید کننده پاور دارند برای عرضه گسترده نسل جدید پاورهای ATX 3.0 آماده میشوند، اما شرکتهای دیگری هم هستند که تصمیم گرفتهاند پاورهای ATX 2.0 فعلی خود را با یک آداپتور 12 پین (12VHPWR) ارتقا بدهند. اینطور که به نظر میرسد، کارت گرافیکهای نسل جدید بسیار پر مصرف هستند و مصرف انرژی مدلهای بالارده و پرچمدار آنها به راحتی به 600 وات نیز میرسد.
درگاه 12VHPWR چیست؟
درگاه ورودی برق 12VHPWR یک درگاه کمکی برای تأمین انرژی مورد نیاز کارتهای جانبی PCIe است که میتواند تا 600 وات انرژی را تأمین کند. این درگاه با دیگر درگاههای موجود (6 پین و 8 پین PCIe) سازگار نیست، چراکه پینهای درگاه 12VHPWR فضای 3 میلی متری دارند، در حالی که فضای پینهای درگاه 6 پین و 8 پین 4.2 میلی متر است. درگاه 12VHPWR دارای 12 پین بزرگ برای انتقال انرژی و 4 پین کوچک برای انتقال سیگنالهای جانبی است.
تفاوت پاورهای ATX 3.0 Gen5 و ATX 2.0 Gen5 چیست؟
کارت گرافیکهای پرچمدار نسل جدید برای تأمین 600 وات توان مورد نیازشان به یک درگاه 12 پین (12VHPWR) و یا 3 درگاه 8 پین مجهز میشوند. در صورتی که یک پاور قدیمیترِ ATX 2.0 داشته باشید، یا باید سه درگاه 8 پین را به کارت گرافیک خود متصل کنید، و یا از یک آداپتور تبدیل 8 پین به 12 پین استفاده نمایید. اما اگر از یک پاور ATX 3.0 استفاده کنید، میتوانید بدون استفاده از هیچ گونه آداپتور، برق مورد نیاز کارت گرافیک خود را مستقیماً از طریق یک کابل استاندارد 12 پین تأمین نمایید.
اینطور که اکثر سازندگان پاور میگویند، استفاده از آداپتور برای تبدیل سه درگاه 8 پین به یک درگاه 12 پین 12VHPWR نباید مشکل خاصی ایجاد کند، اما نظر PCI-SIG چیز دیگری است. در واقع هر درگاه 12 پین برای تحمل 600 وات توان طراحی شده، اما بیشینه توان قابل تحمل برای هر درگاه 8 پین تنها 150 وات است. در صورت تبدیل سه درگاه 8 پین به یک درگاه 12 پین، در حالت بیشینه مصرف حدود 200 وات توان از هر درگاه 8 پین خواهد گذشت که 50 وات بیشتر از حداکثر کشش این درگاه است و اینجاست که اوضاع خطرناک میشود.
همان طور که از ایمیل بالا مشخص است، PCI-SIG به تمام سازندگان پاور اعلام نموده که طی تستهای انجام شده، استفاده از کابل تبدیل 8 پین به 12 پین باعث بالا رفتن بیش از حد و خطرناک دمای درگاههای 8 پین میشود. به همین خاطر، اگر قصد دارید یک کارت گرافیک بالارده Lovelace و یا RDNA 3 – نظیر سریهای RTX 4090 یا RX 7900 (XT) – خریداری کنید، بهتر است که یک منبع تغذیه استاندارد ATX 3.0 Gen 5 برای آن تهیه نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید