احتمالا میدانید که به دنبال تعرفههای گسترده دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، جنگ تجاری جهانی آغاز شده است. با وجود این وضعیت، چین اعلام کرد که در برابر تهدید تعرفه ای آمریکا تسلیم نخواهد شد. این در حالی است که بازارهای سهام که در روزهای اخیر دچار افت شدید شده بودند، اندکی بهبود یافتند.
این واکنش پس از آن رخ داد که ترامپ تهدید کرد تعرفههای اعمالشده بر واردات ایالات متحده از دومین اقتصاد بزرگ جهان را بیش از 100 درصد افزایش خواهد داد. این تهدید در پاسخ به تصمیم پکن برای اعمال تعرفههای «متقابل» بود که ترامپ هفته گذشته آنها را اعلام کرد.
وزارت بازرگانی چین در بیانیهای گفت: تهدید ایالات متحده برای تشدید تعرفه ها علیه چین، اشتباهی روی اشتباه دیگر است و بار دیگر ماهیت باجخواهانه طرف آمریکایی را آشکار میکند.
این وزارتخانه اضافه کرد: «اگر ایالات متحده بر خواستههای خود اصرار داشته باشد، چین تا آخرین لحظه علیه تعرفه ها مبارزه خواهد کرد.
اقدامات متقابل اروپا
اتحادیه اروپا نیز در برابر یورش تعرفهای ترامپ که کشورهای متعددی را هدف قرار داده و باعث آشفتگی بازارهای مالی و افزایش نگرانیها درباره رکود اقتصادی جهانی شده، پیشنهاد تعرفههای متقابل خود را ارائه داد.
بازارهای سهام پس از چند روز پرالتهاب برای سرمایهگذاران کمی آرامتر شدند. این وضعیت باعث شد برخی از رهبران تجاری، از جمله افرادی نزدیک به ترامپ، از او بخواهند که مسیر خود را تغییر دهد.
شاخص نیکی ژاپن روز سهشنبه 6 درصد افزایش یافت و از پایینترین سطح یک و نیم سال اخیر خود بازگشت. این رشد پس از توافق ترامپ و نخستوزیر ژاپن، شیگرو ایشیبا، برای آغاز مذاکرات تجاری صورت گرفت.
وزیر امور خارجه ایالات متحده، مارکو روبیو نیز با همتای پاکستانی خود درباره تعرفهها و روابط تجاری آینده گفتوگو کرد.
شاخصهای اصلی سهام چین یک درصد رشد کرده و بخشی از کاهش بیش از 7 درصدی روز دوشنبه را جبران کردند. شاخص هنگسنگ هنگکنگ نیز پس از آنکه روز قبل بدترین روز خود از سال 1997 را تجربه کرد، حدود 2 درصد افزایش یافت.
واکنش بازارهای مالی
معاملات آتی سهام ایالات متحده نیز پس از سقوط به پایینترین سطح خود در بیش از یک سال، روند صعودی داشتند.
اما در اندونزی، بازارها با افت شدیدی مواجه شدند و سهام این کشور 9 درصد کاهش یافت. ارزش روپیه نیز به پایینترین سطح تاریخی خود رسید. بانک مرکزی اندونزی اعلام کرد برای کنترل این بحران مداخله خواهد کرد و به تلاشهای سایر مقامات جهانی برای جلوگیری از سقوط بازارها پیوست.
ترامپ اعلام کرد که تعرفهها، حداقل 10 درصد برای همه واردات ایالات متحده و تا 50 درصد برای برخی کالاهای خاص، به بازسازی پایه صنعتی آمریکا کمک خواهد کرد. او افزود: این تنها شانس کشور برای تغییر معادلات است. چون هیچ رئیسجمهور دیگری حاضر نخواهد بود کاری که من انجام میدهم را انجام دهد یا این شرایط را تحمل کند.
اقدامات اروپا در برابر تعرفهها
کمیسیون اروپا پیشنهاد تعرفههای متقابل 25 درصدی بر روی مجموعهای از کالاهای آمریکایی از جمله سویا، آجیل و سوسیس را ارائه کرد، اگرچه برخی اقلام از این لیست حذف شدند.
مقامات اروپایی اعلام کردند که آماده مذاکره برای یک توافق «صفر در برابر صفر» با دولت ترامپ هستند. ماروش شفچوویچ، کمیسر تجاری اتحادیه اروپا، در یک کنفرانس خبری گفت: دیر یا زود ما بر سر میز مذاکره با ایالات متحده خواهیم نشست و به یک توافق دوطرفه قابل قبول خواهیم رسید.

اتحادیه اروپا که قبلاً با تعرفههای اعمالشده بر خودروها و فلزات درگیر بود، اکنون با تهدید تعرفه 20 درصدی بر سایر محصولات نیز مواجه است. ترامپ همچنین تهدید کرده که تعرفههایی بر نوشیدنیهای الکلی اروپایی اعمال خواهد کرد.
سرمایهگذاران و رهبران سیاسی همچنان تلاش میکنند بفهمند تعرفههای ترامپ یک اقدام دائمی است یا صرفاً یک تاکتیک فشار برای کسب امتیاز از دیگر کشورها.
واکنش مقامات آمریکایی
به گزارش پولیتیکو، وزیر خزانهداری ایالات متحده، اسکات بسانت، روز یکشنبه در فلوریدا با ترامپ دیدار کرد تا او را متقاعد کند که بر اهمیت دستیابی به توافقات تجاری با شرکا تأکید کرده و به بازارها اطمینان دهد که این استراتژی ایالات متحده دارای یک هدف نهایی است.
مقامات دولت ترامپ اعلام کردند که دهها کشور دیگر با امید جلوگیری از اجرای تعرفهها که قرار است از چهارشنبه اعمال شوند، تماس گرفتهاند.
مقامات دولت ترامپ میگویند رئیسجمهور در حال اجرای وعدهای است که برای معکوس کردن دههها سیاست آزادسازی تجاری داده بود. ترامپ باور دارد که این سیاستها به زیان اقتصاد آمریکا بوده است.
اقتصاددان کاخ سفید، کوین هست، در شبکه فاکس نیوز گفت: او در حال دوبرابرکردن چیزی است که میداند مؤثر خواهد بود و این مسیر را ادامه میدهد. اما او همچنین به شرکای تجاری ما گوش خواهد داد و اگر آنها پیشنهادهای خوبی ارائه دهند که به نفع تولید و کشاورزی آمریکا باشد، مطمئن باشید که آنها را بررسی خواهد کرد.
هشدار رهبران تجاری
رهبران والاستریت نسبت به تعرفههای ایالات متحده هشدار دادند. جیمی دایمون، مدیرعامل جیپیمورگان گفت که این تعرفهها ممکن است پیامدهای منفی بلندمدتی داشته باشند. همچنین بیل آکمن، مدیر سرمایهگذاری، پیشبینی کرد که این تعرفهها میتوانند به یک «زمستان اقتصادی هستهای» منجر شوند.
ایلان ماسک، که از حامیان ترامپ است و تلاش دارد هزینههای دولت را کاهش دهد، خواستار حذف تعرفهها میان ایالات متحده و اروپا شد. به گزارش واشنگتنپست، او مستقیماً از ترامپ خواسته است تعرفهها را لغو کند.
مشاور تجاری ترامپ، پیتر ناوارو، در واکنش به اظهارات ماسک، او را «مونتاژکننده خودرو» خطاب کرد.
سرمایهگذاران اکنون پیشبینی میکنند که خطر فزاینده رکود اقتصادی ممکن است فدرال رزرو را به کاهش نرخ بهره تا ماه آینده ترغیب کند. ترامپ روز دوشنبه بار دیگر از بانک مرکزی خواست نرخ بهره را کاهش دهد، اما جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، تاکنون گفته است که برای این کار عجلهای ندارد.
دیدگاهتان را بنویسید