شرکت AMD در حال گسترش پشتیبانی از پلتفرم محاسباتی متن باز خود، یعنی ROCm (پلتفرم محاسباتی متن باز Radeon)، به سیستمعامل ویندوز است. با این اقدام، کمپانی AMD قصد دارد قابلیتهای هوش مصنوعی و پردازش شتابیافته سختافزارهای جدید خود، از جمله کارت گرافیکهای سری RX 9000 و پردازندههای Ryzen AI MAX را، برای کاربران ویندوز نیز در دسترس قرار دهد و از این طریق رقابتپذیری خود را در حوزه هوش مصنوعی و محاسبات سنگین افزایش دهد. در ادامه بیشتر در رابطه با این موضوع صحبت خواهیم کرد، پس با ما همراه باشید.
همانطور که میدانید، شرکت AMD در رویداد Computex 2025 عمدتاً بر سختافزار و همکاریهایی که این کمپانی برای پشتیبانی از محصولات جدید خود انجام داده، تمرکز کرده بود. با این حال، بخش مهمی از این ارائه این شرکت به نرمافزار نیز اختصاص داشت. بسیاری از کاربران برای مدت طولانی در انتظار این آپدیت بودند؛ با این حال سرانجام کمپانی AMD متعهد شده است که پشتیبانی نرمافزار ROCm را به سیستمعامل ویندوز گسترش دهد.
باید اشاره کرد که ROCm پشته نرمافزاری متن باز شرکت AMD برای محاسبات شتاب یافته است. شرکت AMD همواره از این پروژه پشتیبانی کرده، با این وجود در حفظ سازگاری سختافزاری گسترده آن با چالشهایی روبرو بوده است. باید اشاره کرد که CUDA انویدیا در این زمینه پیشتاز است و برتری آشکاری دارد.
شرکت AMD در رویداد کامپیوتکس اعلام کرد که نرمافزار ROCm آنها به طور رسمی بر روی سیستمعامل ویندوز ارائه خواهد شد. با وجود اینکه نشانههای زیادی وجود داشت که به این موضوع اشاره میکرد، اما شرکت سازنده تا به امروز برنامههای خود را تأیید نکرده بود.

پشتیبانی AMD ROCm از معماریهای جدید
نکته مهم این است که کمپانی AMD متعهد شده از روز اول عرضه، پشتیبانی از نرمافزار ROCm را برای تمام محصولات سختافزاری جدید خود، از جمله رده مصرفکننده، ارائه دهد. این اقدام نشان میدهد که پلتفرم ROCm شرکت AMD، که در گذشته به طور سنتی و عمدتاً بر روی مراکز داده و ورکاستیشنها متمرکز بود، اکنون در حال تغییر جهت است. بر اساس گفته آندری زدراوکویچ (Andrej Zdravkovic)، معاون و مدیر ارشد استراتژی (CSO) شرکت AMD، هر معماری جدیدی که در آینده معرفی شود، از زمان عرضه به بازار توسط نرمافزار ROCm پشتیبانی خواهد شد.
کمپانی AMD پیش از این، شتابدهی سختافزاری برای ROCm را در دو خط تولید اصلی خود فعال کرده است که شامل پردازندههای Ryzen AI Max 300 Strix Halo و کارت گرافیکهای سری Radeon RX 9000 هستند. این کارت گرافیکها اکنون میتوانند از حداکثر 64 واحد محاسباتی مبتنی بر معماری RDNA 4، به همراه 128 شتابدهنده هوش مصنوعی و 4096 پردازنده استریم برای وظایف محاسباتی و هوش مصنوعی بهرهمند شوند.
علاوه بر آن، سازگاری ROCm در حال گسترش بر روی توزیعهای مختلف لینوکس است،به عنوان مثال پشتیبانی از OpenSUSE در حال حاضر در دسترس است. با این وجود قرار است که Ubuntu و Red Hat EPEL نیز در نیمه دوم سال 2025 از پشتیبانی ROCm بهرهمند شوند. باید اشاره کرد که پشتیبانی از ویندوز شامل فریمورکهای محبوب AI از جمله PyTorch و ONNX Runtime Execution Provider (ONNX-EP) خواهد بود. انتظار میرود که پیشنمایش PyTorch در سه ماهه سوم سال 2025 منتشر شود، در حالی که ONNX-EP به زودی، یعنی از جولای 2025، در دسترس خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید