در سال 1878، الکساندر گراهام بل دستگاه تغییردهندهی تاریخ به نام تلفن الکترونیکی را اختراع و ثبت کرد. اما آنچه بسیاری از مردم نمیدانند در مورد ابزار ارتباطی شگفت انگیز دیگری بنام دستگاه فکس توسط یک ساعت ساز اسکاتلندی به نام الکساندر است که بین سه دهه قبل ثبت شده است.
درست است، دستگاه های فکس حتی قبل از تلفن های ابتدایی نیز وجود داشتند. دستگاه فکس از گذشته تا امروز با قابلیت بقای زیاد، زنده میماند، در سراسر جهان بوق میزند و صفحات کاغذی را خس خس میکند. سوال این است … چرا؟
تاریخچهی دستگاه فکس
برای درک بیشتر، این مقاله کمک می کند تا کمی درباره جایگاه دستگاه فکس در تاریخ بدانید. اگرچه این فناوری برای دههها وجود داشته است، اما در نمایشگاه جهانی نیویورک در سال 1939 بود که دستگاههای فکس برای اولین بار در ایالات متحده به رسمیت شناخته شدند. در آنجا، شرکت کنندگان هنگام مشاهده تصاویر و متنی که از سراسر جهان با سرعت 18 برگ در دقیقه میرسید، شگفت زده ایستاده بودند.
این ماشینها برای استفادهی روزمره بسیار گران قیمت بودند. حتی در سال 1982، یک دستگاه فکس تکی به قیمت فوق العاده 20000 دلار فروخته شد، حتی برای اکثر مشاغل بسیار گران قیمت بود، و مصرف کنندگان شخصی کمی داشت. در اواخر دهه 1980 بود که هزینه ماشین آلات به حدی کاهش یافت که مشاغل و دفاتر خانگی تهیهی این ماشینهای فکس را مفید دانستند، مخصوصاً برای اسنادی که به امضای قانونی نیاز داشتند.
امضاهای چاپ شده، همانطور که احتمالاً میتوانید حدس بزنید، سالها مورد بحث بود، زیرا متخصصان حقوقی در مورد اعتبار اسنادی که از طریق خطوط تلفن به دست میآمدند، بحث کردند. با این حال، پس از تایید صحت امضای فکس توسط دادگاه، بسیاری از پزشکان، وکلا ، کارشناسان مالی و سایر متخصصان برای ارسال اسناد و مدارک به همه جا از فکس استفاده کردند.
به این ترتیب در جریان کار و ذهن میلیونها نفر بی شمار، اواخر دهه 80 شاهد افزایش چشمگیر تعداد دستگاههای فکس بود. آمریکا در اواسط دهه 80 فقط 30000 مورد از این اختراع را در اختیار داشت. تا سال 1989، این تعداد به بیش از 4 میلیون نفر رسید. روزهای اوج دستگاه فکس نزدیک بود. فرایند ارسال فکس یکی از مواردی است که زندگی میلیاردها نفر را تحت تاثیر قرار داد. یک سند امضا شده روی دستگاه قرار دهید. شماره تلفن مقصد را وارد کنید. دکمه سبز را فشار دهید، و دقایقی بعد، مدارک شما در دست یک همکار در آن طرف شهر یا در آن سوی قاره است. تا زمانی که دستگاه فکس کاغذ دارد، کارتریج جوهر دارد و هیچ چیز در فرایند انتقال گیر نکرده است کار شما براحتی انجام خواهد شد.
در اواسط دهه 1990، یکی دیگر از فناوریهای تغییر دهنده تاریخ که در حال استفاده است اینترنت است، که به مردم راه هایی برای ارسال فوری متن، تصاویر و اسناد بدون استفاده از کاغذ را ارائه می دهد. با ظهور ایمیلهای گسترده، به نظر میرسید دستگاههای فکس محکوم به فنا هستند.
چرا دستگاههای فکس زنده ماندند
یک مطالعه در سال 2017 از IDC نشان داد چهار صنعت اصلی که هنوز از فکس استفاده میکنند (تولید، مراقبتهای بهداشتی، مالی و دولتی) همگی افزایش استفاده از فکس را در دو سال آینده پیش بینی کردهاند، و به طور متوسط 25 درصد افزایش یافته است. خوب، چرا فکس؟ فکس یک فناوری آشنا است که مردم به آن اعتماد دارند. پیچیدگیهای اینترنت و فناوریهای متعدد آن (همراه با عناوین بی پایان در مورد هکرها، نرم افزارهای جاسوسی، ویروسها و نقض دادهها) این حس را در ذهن بسیاری از افراد ایجاد می کند که محیط وب امن نیست.
علاوه بر این، سیاستهای دولت هنوز مردم را به استفاده از فکس تشویق میکند. و مراحل قانونی، مانند کشف، به شدت به اسناد کاغذی متکی است. پزشکان نسخهها و اسناد حریم خصوصی و سوابق بیماران را فکس میکنند. دستگاههای فکس یک عادت هستند. و این یک عادت است که به سختی از بین میرود، زیرا فکس یک سیستم ساده و با فناوری پایین و قابل همکاری است که هرکسی میتواند تنها با چند دقیقه تمرین از آن استفاده کند.
همچنین، دستگاههای فکس از گذشته تا امروز، مانند سوسکهای مقاوم در برابر سموم، با گذشت زمان در حال پیشرفت هستند. افرادی که توسط IDC مورد بررسی قرار گرفتند، گفتند بزرگترین دلیل افزایش فکس این است که فکس اکنون با ایمیل (به عنوان فکس دیجیتال) ادغام شده است و بنابراین استفاده از آن آسان تر است.
تاد جانسون، پزشک در Access Family Medicine در لینکلن، نبراسکا میگوید: “من یادداشتهای دفتر، نسخهها ، دادههای آزمایشگاه ، سفارشات و درخواستهای مشاوره را فکس میکنم. هر چیز دیگری که درخواست شود، فکس میکنم. “من به همین راحتی ایمیل میزنم ، اما یک حساب ایمیل عمومی ندارم تا اطلاعات درخواستی را به طور معمول به آنها بفرستم. معمولاً فقط یک شماره فکس برای بازگشت اطلاعات درخواستی به من داده میشود.”
جانسون میگوید جدیدترین نسل فکس دیجیتال گردش کار او را نسبتاً آسان میکند. او در مصاحبه ای با ایمیل میگوید: “همه فکسهای من دیجیتال است. من از دستگاه فکس کاغذی استفاده نمیکنم.” “من میتوانم از هر یک از رایانهها، تبلتها یا تلفنهای هوشمند خود فکس کنم. از آنها استفاده میکنم زیرا استفاده از آنها آسان است. در نرم افزار EHR من تعبیه شده است و اکنون به صورت الکترونیکی در سیستم تلفن من پیکربندی شده است ( من فقط یک PDF را در درگاه فکس میکشم و رها میکنم و دور می شود).
علی رغم وقفههای متناوب در ارسال فکس، این دستگاهها به احتمال زیاد برای چند دهه زنده خواهند ماند. آنها راحت، ارزان و به طور کلی قابل اعتماد هستند. فکس از گذشته تا امروز همراه وفاداری بوده، آنها در سراسر جهان به گونه ای پذیرفته شدهاند که امضای دیجیتال گاهی اوقات اینطور نیست. بنابراین، تا زمانی که جایگزینهای دیجیتالی همان نوع رسمیت و اعتماد جهانی را پیدا نکنند، میتوانید انتظار داشته باشید که دستگاههای فکس هنوز در اینجا خواهند بود و حتی در خاکستر یک آخرالزمان بزرگ بوق میزنند و میچرخند. 😀
یحتمل منجی آخرالزمان هم ظهورش رو با فکس به نایب بر حقش در بیت اطلاع رسانی بکنه
یا علی
یه دلیلی که خیلی توی ایران از فکس هنوز استفاده میشه، بحث Confirmation هست. ظاهرا در ایران ایمیل هنوز جایگاه حقوقی محکمی نداره، و دیوار هاشا اش هم بلنده، یعنی طرف میتونه بگه ایمیلت به دستم نرسید، یا اون ایمیل رو اشتباهی زدم، یا هزار تا بهانه دیگه بیاره که ایمیل رو زیر سوال ببره. اما فکس، به دلیل اینکه منشی شرکت/یا مخاطب اون طرف باید پشت دستگاه باشه که دریافت کنه، ظاهرا زیرش نمیشه زد. بخصوص اون بوق ممتد آخر فکس که نشون میده فکس رفته، خیلی حس اطمینان بخشی به فرستنده میده که ارسال موفق بوده. اما در ایمیل اینگونه نیست و هم ارسال کننده و گیرنده راحت تر میتونن زیرش بزنن.
اینه که فکس هنوز به طور گسترده در محیط های اداری در ایران استفاده میشه.
پس در کل به خاطر زدن در ناحیه زیرشه؟
با امضای دیجیتال فرستنده کلا دستش بسته میشه ولی گیرنده همچنان میتونه حاشا کنه