چین با اعلام کنترلهای جدید بر صادرات گالیوم و ژرمانیوم، دو فلزی که نقش حیاتی در صنایع نیمهرسانا، مخابرات و خودروهای الکتریکی را را به عهده دارند، به پیشنهادهای آمریکا برای تشدید تحریم و محدودیتهای صادراتی بر روی تراشههای هوش مصنوعی واکنش نشان داد.
هواوی: تحریم های آمریکا به تولد دوباره صنعت تراشه چین منجر می شود
استخراج گالیوم و ژرمانیوم خارج از چین گران خواهد بود
بر اساس گزارش گزارش بلومبرگ، وزارت بازرگانی چین روز (دوشنبه 12 تیر 1402) در بیانیهای اعلام کرد که از اول ماه اگوست (10 مرداد)، صادرکنندگان گالیوم و ژرمانیوم و همچنین ترکیبات شیمیایی آنها، در صورت تمایل برای شروع صادرات یا ادامهی آن باید از وزارت بازرگانی درخواست مجوز کنند. آنها همچنین باید جزئیات کاملی از اطلاعات خریداران خارج از کشور و مواد مورد استفاده را به مقامات مربوط، گزارش کنند. وزارت بازرگانی چین مدعی است که این اقدام برای “حفظ امنیت و منافع ملی” این کشور است.
در حال حاضر چین بزرگترین تولید کننده گالیوم و ژرمانیوم در جهان است که به لطف هزینههای تولید ارزانتر در این کشور، حدود 94 درصد از عرضه جهانی فلز گالیوم و 83 درصد ژرمانیوم را در اختیار خود دارد. البته این در حالی است که این فلزات آنچنان کمیاب یا سخت اکتشاف نیستند، اما درواقع، چین در حالی این فلزات را ارزان میفروشد که ممکن است کشف و استخراج آنها در سایر کشورهای جهان، بسیار هزینهبر و گران باشد.
هر دو فلز در طیف گستردهای از محصولات و صنایع فناوری محور استفاده میشوند. ژرمانیوم در ارتباطات فیبر نوری، عینکهای دید در شب، ماهوارههای اکتشاف فضایی، پنلهای خورشیدی، نور پس زمینه مانیتور LCD و بسیاری موارد دیگر یافت میشود. گالیوم نیز بخش مهمی از صنعت نیمههادی را شامل میشود و در ارتباطات بیسیم، تلفنهای همراه، LEDها و دیگر موارد استفاده میشود.
آنتونی لیپمن، مدیر و تاجر فلزات از شرکت Lipmann Walton & Co در لندن در مورد اثرات منفی این تصمیم دولت چین گفت:
“این امر مخرب خواهد بود – ژرمانیوم و گالیوم برای صنایع پیشرفته کاملاً حیاتی هستند.”
تصمیمی که ممکن است در بلند مدت به ضرر چین تمام شود
اگر قیمتهای گالیوم و ژرمانیوم به اندازهای افزایش یابد که اکتشاف و استخراج آن برای دیگر کشورهای دارای منابع مقرون به صرفه شود، ممکن است این اقدام چین کاملا به صورت معکوس نتیجه بدهد. حتی ممکن است که چین بعد از مدتی، تسلط و تاثیر خود را بر بازارهای جهانی به طور کامل از دست بدهد.
کریستوفر اکلستون، مدیر ارشد شرکت Hallgarten & Co نیز در این مورد گفت:
«وقتی آنها از سرکوب قیمتها دست بردارند، ناگهان استخراج این فلزات در غرب امکان پذیرتر میشود، سپس چین دوباره هدف خود را دارد. قیمت، اما پس از آن تسلط چین بر بازار از بین میرود – همان چیزی که قبلاً در موارد دیگری مانند آنتیموان، تنگستن و خاکهای کمیاب اتفاق افتاده است.
این اقدام چین احتمالاً پاسخی به تحریمهای دولت آمریکا علیه این کشور است. هفته گذشته گزارش شد که دولت بایدن میتواند کنترلهای صادراتی بر روی تراشههای هوش مصنوعی به چین را تشدید کند، چیزی که انویدیا نسبت به آن هشدار داد که ممکن است خطر ضرری دائمی صنعت ایالات متحده را در پی داشته باشد. دولت هلند نیز از چند ماه قبل به درخواست ایالات متحده فروش ابزارهای پیشرفته ساخت تراشه ASML را به چین محدود کرده است.
در نهایت همهی ما به عنوان مصرف کننده، تنها میتوانیم نظارهگر این جدال بین دو قدرت تاثیرگذار بر بازار سخت افزار باشیم و تنها باید امیدوار باشیم، امروز که حداقل از شرایط سخت دوران همهگیری خارج شدهایم، دوباره به دلیل جنگ سرد ایالات متحده آمریکا و جمهوری خلق چین بر سر صنعت نیمههادی و به تازگی، هوش مصنوعی وارد یک بحران دیگر در بازار سخت افزار نشویم.
مطالب مرتبط:
دیدگاهتان را بنویسید