شایعه شده که اینتل نسل بعدی معماری گرافیکی Xe خود یعنی گرافیک DG2 را با فناوری 7 نانومتری TSMC تولید خواهد کرد. در حالی که اینتل به تازگی از مدل کم مصرف Xe DG1 رونمایی کرده و نمایش کوتاهی از Xe HPC Ponte Vecchio داشته، تنها نکتهای که در این بین جا مانده گرافیک بالا رده یا به اسم معمول آن DG2 میباشد.
این اولین باری نیست که درباره گرافیک Intel Xe DG2 میشنویم، سال گذشته در تستهای درایور به همراه گرافیک DG1 اخباری از آن منتشر شد. هیچ جزئیاتی وجود نداشت به غیر از چیزی که به نظر میرسید تعداد واحد EU سه نمونه مختلف باشد، در واقع DG2 از معماری Xe HP بجای Xe LP استفاده میکند که دومی برای طراحیهای پایین رده مانند گرافیک DG1 مناسب است.
به شایعه منتشر شده باز گردیم، AdoredTV گزارش کرده منابع آنها اطلاعاتی دارند که اینتل قصد دارد گرافیک DG2 را در سال 2022 با لیتوگرافی 7 نانومتری معرفی کند. نکته قابل توجه در این میان البته نام TSMC میباشد که گفته شده اینتل از فناوری ساخت 7 نانومتری این شرکت تایوانی برای تولید DG2 بهره خواهد برد و نه تکنولوژی 7 نانومتری EUV خود. اعلام شده که اینتل قصد دارد مشکلاتی که با فناوری 10 نانومتری به وجود آمدهاند را با فناوری 7 نانومتری خود جبران کند، با این حال چنین چیزی تنها مربوط به پردازندهها خواهد بود و نه گرافیکها.
لیتوگرافی 7 نانومتری اینتل میتواند نیرو بخش پردازندههای نسل بعدی (سرور، دسکتاپ و موبایل) باشد. در واقع این موضوع با برنامه اعلام شده از سوی اینتل در تداخل است زیرا تیم آبی قبلا اعلام کرده بود که محصول 7 نانومتری معماری Xe یک GP GPU با تکنولوژی پکیجینگ Foveros میباشد که بازار هوش مصنوعی و HPC را هدف گرفته. ما میدانیم که آن چیپ حالا با نام Ponte Vecchio شناخته میشود، بنابراین به نظر میرسد در حالی که محصول سال 2021 اینتل بر پایه فناوری 7 نانومتری یک Xe HPC باشد، اینتل همچنان بخش عظیمی از تولید کارخانههای خود را به پردازندهها اختصاص دهد زیرا یک گرافیک کلاس Xe HPC محصولی نیست که به حجم تولید عظیم مانند مدلهای مصرف کننده Xe LP یا Xe HP نیاز داشته باشد.
اما جالبترین بخش ماجرا اینجاست که اینتل قصد استفاده از لیتوگرافی 7 نانومتری TSMC را دارد و البته نه مدل 7nm+ که با فناوری EUV همراه است. تولید انبوه نود 7nm+ EUV شرکت TSMC در فصل دوم سال 2019 آغاز خواهد شد. همین میتواند دلیلی باشد بر این که چرا اینتل به سراغ فناوری استاندارد 7 نانومتر رفته بجای این که مدل 7 نانومتر EUV خود یا TSMC 7nm+ را انتخاب کند، زیرا هزینه نهایی آنها بسیار بالاتر خواهد بود و مشکلات تولید بدون شک در اولین نود تولیدی جدید وجود دارد، درست به مانند نقشه راه 10 نانومتری اینتل. بنابراین کاملا منطقیست که پردازندههای مرکزی در اولویت قرار گیرند و چیپهای گرافیکی دیتاسنتر 7 نانومتر تولید محدود بجای تولید بی شمار مدلهای میان رده و بالا رده، در دستور کار باشند.
تنها برای مقایسه، اینتل بهبودهای خود روی لیتوگرافی 7 نانومتر را با 7nm+ در سال 2022 و 7nm++ در 2023 ادامه خواهد داد. درست به مانند فناوری 10 نانومتری، نمونه 7 نانومتر نیز شاهد لیست خوبی از بهبودها نسبت به 10 نانومتری میباشد.
ریختهگری 7 نانومتری اینتل تا حدود 20 درصد افزایش عملکرد بر وات، 4 برابر کاهش پیچیدگی ساخت و تا 2 برابر فضای بیشتر را به همراه خواهد داشت. همچنین اولین استفاده تجاری این کمپانی از لیتوگرافی EUV یا Extreme Utraviolet است.
از اطلاعات مهم دیگر که توسط AdoredTV به آن اشاره شده، استفاده DG2 از معماری گرافیکی نسل دوم Xe است. و عرضه در سال 2022 یعنی این که باید در مقابل گرافیکهای نسل بعدی انویدیا و AMD قرار گیرد که احتمالا از فناوری پیشرفتهتری از سوی TSMC بهره میبرند. البته که Ampere و نسل دوم Navi در آن زمان ماههای زیادی خواهد بود که در بازار حاضر هستند اگر حتی به یک سال کامل نکشد و در آن زمان عرضه DG2 بدین معناست که اینتل بخش مقرون به صرفه و پایین رده بازار را هدف گرفته، حداقل گزارشات قبلی به آن اشاره میکنند.
به نظر میرسد توسعه گرافیک DG2 به مانند DG1 تکمیل نشده، اولین نسل چیپ گرافیکی Xe در همین فصل مدلهای ISV خود را به دست توسعه دهنگان میرساند و در پایان سال نیز شاهد عرضه انبوه خواهیم بود. شایعه گذشته ادعا میکرد که به یکسری از دلایل گرافیکهای اینتل نمیتوانند در تاریخ مشخص شده عرضه شوند:
- فرآیند توسعه گرافیک Xe چندان مساعد نیست
- گرافیکهای Ponte Vecchio ممکن است تا 2 سال آینده عرضه نشوند (2022)
- بهره وری گرافیکهای Xe نسبت به رقبا واقعا پایین است
- هیچ پشتیبانی از سوی تولید کنندگان گرافیک در زمان عرضه وجود نخواهد داشت، تنها مدلهای مرجع برای کارت گرافیکهای مجزا توسط اینتل فروخته خواهند شد
- درایورها به زمان بسیار طولانی برای بهبود نیاز دارند
در ادامه گرافیکهای Xe DG را مشاهده میکنید که در تست درایورهای قبلی رویت شده بودند:
- iDG1LPDEV = “Intel(R) UHD Graphics, Gen12 LP DG1” “gfx-driver-ci-master-2624”
- iDG2HP512 = “Intel(R) UHD Graphics, Gen12 HP DG2” “gfx-driver-ci-master-2624”
- iDG2HP256 = “Intel(R) UHD Graphics, Gen12 HP DG2” “gfx-driver-ci-master-2624”
- iDG2HP128 = “Intel(R) UHD Graphics, Gen12 HP DG2” “gfx-driver-ci-master-2624”
یک بار دیگر اینتل تایید کرده که دو محصول متفاوت بر پایه معماری گرافیکی Xe وجود دارد که هر کدام از دو نسل مختلف معماری Xe بهره میبرند. شایعهای که به آن پرداختیم ادعاهای زیادی را مطرح میکند که البته هیچ کدام هنوز تایید نشدهاند. احتمالا اینتل جزئیات معماری گرافیکی Xe را در ماه مارس (GDC 2020) به اشتراک خواهد گذاشت.
دیدگاهتان را بنویسید