اینتل در حال حاضر دو محصول بسیار مورد انتظار برای عرضه دارد. نخست پردازندههای Core نسل دوازدهم و بعد گرافیک های سری ARC Alchemist این کمپانی که عنوان اولین کارت گرافیکهای مستقل اینتل را یدک میکشند و قرار است به رقابت با گرافیکهای انویدیا و AMD بپردازند. اگر چه هنوز اعضای حاضر در این خانواده را معرفی نکرده اما از زمان معرفی گرافیکهای ARC Alchemist تا به امروز گزارشهای فراوانی را در این باره شاهد بودهایم. جدیدترین گزارش راجع به کارت گرافیکهای گیمینگ اینتل توسط کانال Moore’s Law is Dead منتشر شده است. در این افشاگری به تعداد اعضای لاینآپ ARC و جایگاه قرارگیری آنها در بازار گرافیکهای گیمینگ اشاره شده است. گرافیکهایی که انتظار می رود در سه ماهه نخست 2022 وارد بازار شوند.
بر اساس شایعه جدید منتشر شده، اینتل حداقل سه پیکربندی مختلف برای کارت گرافیک های سری ARC Alchemist خود که قرار در سه ماهه نخست سال 2022 معرفی شوند آماده سازی کرده است. این سه عضو شامل دو کارت گرافیک بر پایه تراشه 512 EU میباشد و پیکربندی دیگری نیز با تراشه 128 EU در نظر گرفته شده است. اگر چه در این افشاگری به پیکربندیهای بیشتری نیز اشاره شده اما به نظر میرسد دیگر پیکربندیها مربوط به گرافیک های نسل های بعدی اینتل در آینده باشد که در حال حاضر نمیتوانیم به آنها استناد کنیم.
اطلاعاتی جدید از کارت گرافیک های سری ARC Alchemist
از آنجایی که کاربران بیشتر در انتظار دیدن عملکرد قدرتمندترین کارت گرافیک اینتل هستند کار را با پرچمدار گرافیکهای ARC Alchemist آغاز میکنیم که مجهز تراشه 512 EU میباشد و در لیست لو رفته فقط یک کانفیگ با این تراشه وجود دارد که به طور کامل از پتانسیل تراشه 4096 هستهای بهره می برد. این کارت گرافیک به 16 گیگابایت حافظه GDDR6 مجهز است که طبق شایعات باید سرعت 16 تا 18 گیگابیت بر ثانیه ای را برای آن در نظر گرفت. تراشه Alchemist 512 EU دارای مساحت تقریبی 396 میلی متر مربع خواهد بود که از این حیث بزرگتر از کارت گرافیکهای RDNA 2 AMD و Ampere انویدیا است.
تراشه گرافیکی Alchemist -512 GPU با پکیجی به ابعاد 37.5 در 43 میلی متر همراه خواهد بود. به منظور مقایسه باید به ابعاد GPU GA104 انویدیا که 392 میلی متر مربع میباشد اشاره کرد که بدین معناست تراشه پرچمدار Alchemist از نظر سایز قابل قیاس با تراشه انویدیاست، در حالی که سایز GPU Navi 22 شرکت AMD حدودا 336 میلی متر مربع است. با این حال باید گفت این مشخصات قطعی نیستند اما احتمالا بسیار نزدیک به محصول نهایی خواهد بود.
پرچمدار اینتل RTX 3070 انویدیا را ه چالش می کشد
انویدیا در تراشههای هستههای Tensor و هستههای به مراتب بزرگتر RT/FP32 را قرار میدهد در حالی که در تراشههای RDNA 2 کمپانی AMD به ازای هر CU و Infinity Cashe یک واحد شتاب دهنده مورد استفاده قرار میگیرد. اینتل نیز از سخت افزار اختصاصی بر روی تراشههای گرافیکی Alchemist خود برای ریتریسینگ و فناوری نمونه برداری مبتنی بر هوش مصنوعی استفاده خواهد کرد. تراشه Xe-HPG Alchemist 512 EU به فرکانسی در حدود 2.2 تا 2.5 گیگاهرتز مجهز خواهد بود که البته مشخص نیست این سرعت کلاک حافظه مربوط به کلاک پایه است یا بوست کلاک. اما اگر این مقدار را حداکثر سرعت کلاک در نظر بگیریم، توان محاسباتی این کارت گرافیک 18.5 ترفلاپ FP32 خواهد بود که 40 درصد بیشتر از توان RX 6700 XT و 9 درصد کمتر از توان پردازشی RTX 3070 است.
با این حال مسلما ترافلاپها نمیتوانند ملاکی برای تعیین برتری عملکرد یک کارت گرافیک در مقابل دیگری باشد و در عمل نتیجهها میتواند بر اساس معماریها متفاوت باشد. انتظار میرود پرچمدار اینتل سریعتر از RX 6700 XT و همچنین RTX 3070 باشد اما با بهینه سازیهای بیشتر، این کارت گرافیک گیمینگ میتواند اختلاف را نسبت به رقبا بیشتر هم کند.
در مورد توان طراحی حرارتی هم اگر چه هدف اینتل برای پرچمدار خود بین 225 تا 250 وات بوده اما اکنون این مقدار به 275 وات افزایش یافته است. در صورتی که اینتل قصد افزایش فرکانسها را داشته باشد، میتوانیم در مدلهایی که از دو سوکت 8 پین برای تغذیه میبرند، مصرف 300 واتی را نیز متصور شویم. هر چند انتظار میرود مدل نهایی این کارت گرافیک از یک سوکت 8+6 پین بهره مند شود. طراحی مرجع این کارت پیشتر توسط MILID لو رفته است.
دومین عضو خانواده برای رقابت با گرافیکهای گیمینگ پائین رده تر
از پرچمدار اینتل که بگذریم، به Xe-HPG Alchemist 384 GPU میرسیم که در واقع نسخه ضعیف شده از تراشه 512 EU محسوب میشود. این تراشه از 3072 هسته با حداکثر 12 گیگابایت حافظه GDDR6 و رابط گذرگاه 192 بیتی بهره میبرد اما امکان دارد اینتل رابط را به 256 بیت ارتقا دهد و از حافظه GDDR6 با ظرفیت 8 گیگابایت در این کارت گرافیک استفاده کند. توان طراحی حرارتی در این مدل حدودا 200 وات برآورد شده و از نظر عملکرد نیز در سطح کارتهای RTX 3060 و RTX 3060 Ti انویدیا قرار میگیرد. این تراشه احتمالا دارای 16 مگابایت حافظه اسمارت کش خواهد بود. کلاک حافظه در این مدل نیز احتمالا به بالای 2 گیگاهرتز میرسد.
به نظر میرسد اینتل در آزمایش پیکربندیهای تنزل یافته مختلفی از تراشه پرچمدار خود میباشد که دو نسخه 448 EU و 256 EU را شامل میشود. البته مشخص نیست که کارت گرافیک گیمینگی با برخورداری از این تراشههای گرافیکی وارد بازار شوند اما احتمالا اگر تقاضا برای گرافیکهای اینتل زیاد باشد، کمپانی از این پیکربندیها استفاده خواهند کرد.
ضعیفترین عضو ARC Alchemist ارزشمندترین خواهد بود
میرسیم به پائینترین عضو خانواده یعنی Intel Xe-HPG Alchemist 128 EU که از 1024 هسته، رابط 64 بیتی و تا 8 گیگابایت حافظه GDDR6 برخوردار خواهد بود. نسخه تنزل یافته این تراشه با 768 هسته هسته و 4 گیگابایت حافظه GDDR6 و رابط 64 بیتی همراه شده است. سرعت کلاک این مدل بین 2.2 تا 2.5 گیگاهرتز و توان طراحی حرارتی کمتر از 75 وات برای این مدل ذکر شده که نشان میدهد در کارت گرافیکی پائین رده مورد استفاده قرار خواهد گرفت. از لحاظ عملکرد انتظار میرود این کارت بین GTX 1650 و GTX 1650 Super با قابلیتهای ریتریسینگ قرار بگیرد.
برگ برنده بزرگی که اینتل در برابر AMD و انویدیا در اختیار خواهد داشت این است که این کارت گرافیک با قیمت زیر 250 دلار وارد بازار خواهد شد که در این صورت در بازار گرافیک بی رقیب خواهد بود. گرافیک RTX 3050 که فقط برای لپ تاپها عرضه شده و کاملا در بخش پائین خانواده Ampere قرار میگیرد 329 دلار قیمت دارد و در سمت دیگر RX 6600 انتظار میرود با قیمت 300 دلار روانع بازار شود.
با توجه به بازه زمانی که در آن قرار داریم و همچنین با توجه به اینکه حداقل تا پایان سال 2022 خبری از نسل بعدی گرافیکهای انویدیا و AMD نخواهد بود، گرافیکهای Xe-HPG به رقابت با سری Ampere انویدیا و گرافیکهای RDNA 2 شرکت AMD خواهند پرداخت. انتظار میرود انویدیا و AMD در اوایل 2022 نسل فعلی گرافیکهای خود را بروزرسانی کنند اما بعید است که اختلاف عملکرد قابل توجهی را نسبت به مدلهای فعلی شاهد باشیم. همچنین GPUهای Xe-HPG ARC برای پلتفرم موبایل نیز عرضه خواهند شد و در لپ تاپهای مبتنی بر پردازندههای Alder Lake-P استفاده خواهند شد.
دیدگاهتان را بنویسید