در دنیای کامپیوتر همه ما به این مسئله عادت کرده ایم که یک نرم افزار یا بازی، با سخت افزار های خاصی کارایی بهتر از خود نشان میدهد و در مقایسه با رقبایش نتایج بهتری را به جای میگذارد. مواردی هم وجود دارند که سازندگان سخت افزار برای محافظت از محصول خود، در شرایط خاص محدودیت هایی را اعمال میکنند تا آسیبی به دستگاه وارد نشود (کاهش فرکانس کاری پردازنده گرافیکی در نرم افزاری همچون FurMark) از این دسته موارد است). اما از قرار از این به بعد بایستی مسئله مشابهی را در دنیای موبایل نیز مشاهده کنیم.
سایت AnandTech که سابقه ای روشن در بررسی تخصصی انواع محصولات دیجیتال و سخت افزار کامپیوتر دارد، دوباره سری به گوشی هوشمند گلکسی اس 4 زده و به این نکته اشاره کرده که فرکانس 533 مگاهرتز برای پردازنده گرافیکی که توسط سامسونگ اعلام شده، تنها در برخی تست ها قابل دستیابی است و در بقیه موارد فرکانس پردازنده گرافیکی به حداکثر 480 مگاهرتز میرسد. این مسئله جدید ترین چیزی است که در کنار انواع ایراد های نرم افزاری و سخت افزاری گلکسی اس 4 فاش شده و هنوز سامسونگ واکنشی به آن نشان نداده است.
این بررسی روی نسخه GT-I9500 (با چیپست Exynos 5 Octa) و پس از آن صورت گرفته که سایت Beyond3D نیز به این مسئله اشاره کرده است. طبق این بررسی، در نرم افزارهایی همچون AnTuTu یا GLBenchmark 2.5 فرکانس به حداکثر 533 مگاهرتز رسیده، اما در موارد دیگر همچون Epic Citadel یا GFXBench 2.7 (که نسخه جدید GLBenchmark است) حداکثر فرکانس به 480 میرسد.
اما این مسئله تنها به GPU محدود نشده در بخش پردازنده مرکزی نیز مسئله مشابهی وجود دارد. به محض اجرای GLbenchmark 2.5 فرکانس پردازنده به 1.2 گیگاهرتز افزایش می یابد (حتی در زمان نمایش منوی نرم افزار) اما در GFXBenck 2.7 مشاهده میشود که فرکانس کاری حدود 500 مگاهرتز باقی میماند. این مسئله حتی در نسخه ای از گلکسی اس 4 که به چیپست Qualcomm Snapdragon 600 مجهز است نیز دیده میشود و به محض اجرای برخی نرم افزار های تست فرکانس پردازنده به 1.9 گیگاهرتز میرسد.
این مسئله باعث میشود تا اعتماد کاربران نسبت به نرم افزار های تست، سازندگان آنها، سازندگان گوشی های هوشمند و حتی رسانه هایی که از این نرم افزار ها برای مقایسه کارایی استفاده میکنند کاهش یابد و دیگر نتوان با اطمینان به مشخصات فنی که سازنده از گوشی خود ارائه میکند اعتماد کرد. نکته جالب اینجاست که این مسئله پیش از این در دنیای سخت افزار کامپیوتر نیز وجود داشت و برخی سازندگان سخت افزار با استناد به یک یا دو تست، به کارایی بیشتر محصول خود در مقایسه با رقیب اشاره میکردند. در حالی که در واقعیت آنچه انتظار داشتیم دیده نمیشد.
دستکاری تنظیمات برای رسیدن به امتیاز بالاتر در نرم افزار های تست معروف بازی خطرناکی است که باعث میشود سازندگان دیگر نیز به آن روی آورده و به جای بهبود و بهینه سازی کلی محصول، تنها روی برخی نرم افزار های خاص تمرکز نمایند. در نهایت کاربر نهایی در انتخاب گوشی بهتر با کارایی بالاتر بیش از پیش گیج خواهد شد و راه سو استفاده بیشتر از کاربران نهایی نیز باز تر از گذشته خواهد بود.
منبع: AnandTech.com
این اتفاق جدیدی نیست و اغلب شرکت های سی پی یو و گرافیک من جمله اینتل و AMD در تست های استرس این کار را انجام می دهند.
این دید درستی به این اتفاق نیست. سامسونگ شرکتی نیست که محبوبیت و برند خودش را با چنین کارهایی زیر سوال قرار بدهد. شک نکنید که مهندسین سامسونگ از این کار هدفی داشته اند. قطعا مقدار فرکانس فعلی سی پی یو و گرافیک را کافی دیده اند و بالارفتن آن را فقط مایه مصرف باتری و گرم شدن بیش از حد دستگاه دیده اند. و امکان باز کردن این قدرت خفته با یک آپدیت برای طالبانش وجود خواهد داشت.
واقعا به نکته جالبی اشاره شده در این بررسی که توسط Anandtech انجام گرفته است. به نظرم این موضوع باید توسط سامسونگ مورد ارزیابی قرار بگیرد.