هفته گذشته گوگل اعلام کرد که برای امنیت بیشتر برنامههای گوگل پلی استور همکاری خود با شرکتهای ESET، Lookout و Zimperium را تحت عنوان App Defense Alliance آغاز کرده است. البته پیش از اعلام این همکاری 49 برنامه مخرب دیگر در فروشگاه گوگل پلی به عنوان بدافزار شناسایی شدند که خودشان را جای بازی و یا برنامههای دوربین جا زده بودند. براساس اطلاعات Trend Micro این 49 برنامه بیش از 3 میلیون بار دانلود شدهاند.
این نرمافزارهای تبلیغاتی مزاحم مانند بسیاری از نرمافزارهای مخربی که پیشتر از آنها نوشتیم، آیکون خود را مخفی میکنند و تقریباً حذف آنها از گوشی غیرممکن میشود. آنها با پخش تبلیغات تمام و کمال بر روی گوشی قربانی درآمد زیادی برای افراد پشت صحنه جمعآوری میکنند. تنها راه بستن این برنامهها استفاده از کلید Back یا Home است. بد نیست بدانید که آیکون این بدافزارها شبیه به مرورگر کروم است و زمانیکه بر روی آن میزنید چند آیکون مشابه در صفحه گوشی ایجاد میشود که زمانیکه آنها را انتخاب میکنید، تبلیغات تمام صفحهای نمایش خواهند داد.
تمامی این برنامه بهدلیل ماهیتی که دارند، باتری گوشی را به سرعت تخلیه میکنند و فضای زیادی از حافظه را مشغول نگه میدارند. حذف آیکون این برنامههای از صفحه هوم باعث حذف کلی برنامه نمیشود. تنها راه حذف برنامهها اینست که به تنظیمات (Setting) گوشی رفته و در قسمت App برنامه مورد نظر را پیدا کرده و حذف کنید.
چگونه از برنامههای مخرب در امان بمانیم؟
بارها در مطالب این سبکی گفتهایم و باز هم خواهیم گفت؛ “قبل از نصب هر برنامهای از گوگل پلی، صرف نظر از آشنا بودن نام توسعهدهنده و یا خود برنامه، نظرات کاربران درخصوص آن را بخوانید”. به عنوان مثال، برای یکی از این 49 برنامه مخرب، کاربری اینگونه نظر داده بود.
این بازی رو نصب نکنید!!! وحشتناکه. همه جاش تبلیغه. حتی وقتی که از برنامه استفاده نمیکنی یا بستینش! این بدترین اپی هست که تاحالا دیدم. به نظر نمیاد که تو گوشی من باشه اما تو پلی استور میگه که نصب هست. این بازی را دانلود نکنید.
آیا با این وجود باز هم تمایلی به دانلود آن بازی دارید؟ قطعاً خیر. در نظر داشته باشید که در همه این برنامههای مخرب، نظری مشابه نظر بالا وجود دارد و همین یک اخطار میتواند برای دور شدن شما از برنامه کافی باشد.
بدافزاری که حتی فکتوری ریست هم حریف آن نیست!
امید میرود App Defense Alliance یک قدم از سازندگان این بدافزارها جلوتر باشد و بتواند راهی برای مسدود کردن ورود این برنامههای مخرب به بزرگترین فروشگاه اندروید ایجاد کند. البته هکرها هم دائما در حال تکثیر و توسعه بدافزارهای خود هستند. آنها اخیراً موفق به تولید گونهای از بدافزار شدند که حتی پس از فکتوری ریست هم از گوشی کاربران حذف نشده و مجدداً خودش نصب میشود. این بدافزار xHelper نام دارد که اولین بار در ماه مارچ مشاهده شد. 5 ماه بعد تعداد گوشیهای آلوده به 32000 رسید و این ماه به 45000. طبق گفته Symantec روزانه 131 دستگاه جدید به این بدافزار آلوده میشوند و هر ماه 2400 دستگاه.
باوجود آسیب دائمی که این تروجان ممکن است به گوشی شما وارد کند، بهتر از نصب برنامههای ناشناخته از توسعهدهندگان گمنام تا حد ممکن جلوگیری کنید. بد نیست به این نکته نیز توجه داشته باشید که گوگل پلی استور باوجود نظارتهای همیشگی باز هم پذیرای این نرمافزارهای مخرب است. این یعنی برنامهها در مارکتهای با سطح نظارت پایینتر در معرض ریسک بیشتری قرار دارند.
خوبه فقط اون ۴۹ برنامه مخرب رامعرفی کنید