صنعت تکنولوژی دنیا همواره رو به پیشرفت است و کمپانی های زیادی در این زمینه فعالیت میکنند. از جمله این شرکت ها می توان به کمپانی های معروفی مانند مایکروسافت، اپل، فیسبوک و توییتر اشاره کرد. طبق آخرین گزارشات مربوط به ایالات متحده, این کشور در سال 2020 حدود 1.4میلیون فرصت شغلی در صنعت تکنولوژی ایجاد خواهد کرد که رقم بسیار قابل توجهی است. با این وجود و با اینکه نیمی از جمعیت دنیا را زنان تشکیل می دهند و زنان بخشی از مصرف کنندگان این محصولات و خدمات هستند، اما باید اعتراف کرد که نقش و جایگاه زنان در این شرکتها به طور عادلانه در نظر گرفته نشده و این عدم توازن جنسیتی در موقعیت های کاری تنها مختص به شرکتها ی ایرانی نیست.
طبق گزارشات اعلام شده به طور میانگین تنها حدود 30 درصد از کارکنان شرکت هایی مثل فیسبوک و گوگل و یاهو را زنان تشکیل می دهند.در حالی که با توجه به مطالعاتی که توسط موسسه NCWIT انجام شده، تولید و ثبت اختراعات در گروهای شغلی که در آنها همکاری مشترک زن و مرد وجود دارد بین 26 تا 42 درصد افزایش را نشان می دهد. اما گزارشاتی که از مرکز سیاست کار و زندگی اعلام شده نیز نشان می دهند که حدود 56 درصد زنان شاغل در حوزه تکنولوژی هنگامی که به سطح متوسطی از روند کاری خود می رسند خواهان ترک پست شغلی خود هستند و این اتفاق درست زمانی رخ می دهد که با ترک شرکت توسط این فراد هزینه بسیار زیادی به کمپانی تحمیل می شود. می توان در اینجا این سوال را مطرح کرد که دلیل عدم حضور زنان و ترک موقعیت های شغلی آنها در این گونه شرکتها دقیقا چه عاملی است؟
به نظر می رسد بهترین راه برای استفاده و توسعه استعداد های زنان در شرکت ها و نیز افزایش میزان وفاداری آنها به کمپانی آن است که محیط کاری آزاد و عادلانه ای برای آنها ایجاد شود به گونه ای که بتوانند نظرات و پیشنهادات خود را آزادانه برای بهبود عملکرد شرکت بیان کنند و به صورت اجرایی از ایده های آنها استفاده شود. موضوع قابل بحث دیگر مسئله حقوق و پاداش است. نسبت درآمد زنان در مشاغل حرفه ای در آمریکا نسبت به مردان تقریبا 0.75 دلار است که تفاوت آن در ماه حدود 300 دلار و در سال 17,366دلار خواهد بود.که این شرایط نشانگر تبعیضی بزرگ و غیر قابل چشم پوشی است که می تواند عاملی کلیدی در عدم تمایل به ادامه کار در کمپانی ها توسط زنان باشد. علاوه بر مهم بودن حقوق و پاداش موضوع قابل ذکر دیگر آن است که بر اساس مطالعات زنان در محیط کار بیشتر در رده میانی جایگاه شغلی باقی می مانند و اولویت کسب منصب های مدیریتی به مردان داده میشود که این اتفاق نیز عامل مهمی برای پایین امدن انگیزه کارمندان زن خواهد بود و می توان با اطمینان گفت که همین اتفاقات باعث شده اند جای خالی ابتکارات، و نوآوریهای زنان و رهبری آنها در حوزه کار به شدت احساس شود.
با اینکه ارائه راهکار و البته پیگیری و اجرای آن توسط کمپانی ها حتی در کشورهای توسعه یافته جهان نیز با چالش های بسیار زیادی مواجه است، اما می توان گفت با ایجاد محیط کاری عادلانه و به رسمیت شناختن جایگاه زنان در محیط کار و حفظ ارزش های آنها می توان شاهد افزایش بهره وری شرکت ها در نتیجه ی حضور زنان و استفاده از ایده های عمدتا متفاوت و ساختار شکنانه آنها در راستای پیشبرد سیاست های کاری هر کمپانی بود. نظر شما درباره نسبت کمتر حضور زنان در محیط های کاری در مشاغل مرتبط با تکنولوژی چیست و شما چه راهکارهایی برای افزایش و تداوم پیوسته حضور زنان در محیط های کاری پیشنهاد می کنید؟
یادم رفت بگم اون خانم آمریکایی بود.
درضمن در تکمیل حرفم این نکته را هم اضافه کنم که زن و مرد مکمل همدیگرند.یعنی نیازهای متفاوت دارند که با هم برطرف میشه و اگر قرار باشه از جای دیگه تعمین بشه دیگه اون میل و کشش از بین میره.نمونه اش الان وقتی زن ها خودشون پول دارند و خریداشون که یکی از میل و لذت هاشون هست را خودشون برطرف میکنند دیگه نبود مرد را کنارشون زیاد احساس نمیکنند و رو به دوست پسر میارن و همچنین ما وقتی دیگه خسته میای خونه زنی نباشه که سرحال باشه و یکی مثل خودت خسته پیشت باشه و عواطفی نباشه میریم دنبال دوست دختر.البته تمام اینها مثال هست و اینجا جای بحث کامل نیست.اگر قرار باشه همه چیزو بخوایم مساوی کنیم الان همه زن ها میخوان مرد بشن به ما زور بگن این رویا ته دلشونه برای اثبات این قضیه هم ببینید تغییر جنسیت چقدر زیاد و عادی شده.چون راه را گم کردیم.زن ها قاضی بشن و ….. چیز دیگه.
هیچی دیگه اگه به زن ها میدان داده بشه بیشتر از این مارو میخورن دیگه.تجربه منم نشان داده و نیز همه تو جامعه میبینن که هر زن که بره سر کار یک مرد بیکار میمونه و اینجوریه که امار ازدواج میاد پایین.اگر هم ازدوجی بشه واسه پوله و این درد جوامع امروزی به خصوص مملکت ما.درضمن این هم از من به شما نصیحت اگه مرد همین پول هم نداشته باشه زن به هیچ عنوان دیگه به تو وابسته نیست و از مرد رویاهاش و تکیه گاهش فاصله میگیری آقا محسن عزیز.البته اینم بگم همه مثل هم نیستن ولی کلیت اینه.برای مثال مردها از زن ها قوی ترن ولی خیلی زن ها هم هستن میتونن مردارو مثل چی بزنن ولی کلیت نیست.موفق باشید
یادمون باشه بچه همونقدر که به مهر مادر نیاز داره به مهر پدری هم نیاز داره و اگر پدر بالای سر فرزندش نباشه پدر به شکل عابر بانک در میاد و فرزند حتی حصاب نمیبره چه برسه که دوستش داشته باشه.
شرایط زندگی شما رو نمیدونم اما من یک کارمندم که همسرم هم شاغله. بچه هم دارم. اگر بخوام زندگیم رو در یک سطح نسبتا خوبی نگه دارم و زنم هم کار نکنه مجبورم اونموقع دو یا سه جا کار کنم که دیگه وقتی نمیمونه به بچم برسم. نقش پدر و مادر ۵۰ به ۵۰ هست. زمانه عوض شده و باید تغییر رو پذیرفت. بچه ها به حضور هردو، پدر و مادر نیاز دارن.
وقتی هردو شاغل باشن وقت بیشتری دارن تا برای فرزندانشون بذارن. مادر اگر قرار باشه تنها با بچه سر و کله بزنه خسته میشه. بچه های الآن بچه های ۳۰ یا ۴۰ سال قبل نیستن، باهوش تر و توجه بیشتری رو میطلبن. یک تنه نمیشه و مادر در پایان خسته کلافه و افسرده میشه. اما اگر رسیدگی به فرزندان تقسیم بشه دیگه این مشکل پیش نمیاد.
اینهایی که گفتم هم نتایج تحقیقات جامعه شناسیه، هم تجربه چندین سال کار و زندگی خودم و دوستامه. زوجهای شاغل بچه هاشون خیلی مهربون تر و اجتماعی تر هستن.
بچه ها، مادران، پدران و شرایط اجتماعی و اقتصادی تغییر کرده. دیگه عقاید قدیمی جوابگو نیست. باید تغییر رو پذیرفت والا زیر بارش خورد میشیم.
زنان در قدیم حوصله بچه بیشتر داشتن و اکثرا وظیفه خودشون میدونستن، اما الآن اینجوری نیست. خوشحال ترن اگر شاغل باشن. مردها در قدیم با یک شغل ۵تا بچه رو به ثمر میرسوندن. اما الآن با زیر دو شغل نمیشه اگر کارمند یا معلم باشی. مگر اینکه رتبه خیلی بالا داشته باشی یا کارت آزاد باشه. تازه هموناهم به دردسر افتادن. قدیما روز تعطیل شیراز اکثرا تعطیل بودن اما الآن نه.
باید تغییر کرد و قواعد سنتی رو هم تغییر داد.
اینکه خانمها باید در اجتماع حضور داشته باشند و فعالیت کنند اصلا بد نیست و خیلی خوبه . اما باید توجه کرد که اونها وظیفه بسیار مهمتری دارند . اینکه ما هر قیمتی که شده حتی اگر نسل آینده مون یه نسل مهدکودکی بی مسولیت بار بیاد یا بچه هامون هیچ وقت مهر مادری رو تجربه نکنن چون میخوایم برابری باشه درست نیست. یادمون باشه خداوند به هر جنسیتی ویژه گی هایی داده که طبق خلقیات ماست. برابری با مساوات یکی نیست.
دلیلش اینه که تعداد مردان علاقه مند بسیار بیشتر از زنان علاقه مند است. مردها به تعداد بیشتری کامپیوتردوست هستند. یادمه دو سال پیش مایکروسافت در فیسبوک پستی ارسال کرده بود راجع به اینکه چرا خانمها کمتر رو به برنامه نویسی میارند و باید توازن ایجاد بشه. من همین چیزی که اینجا نوشتم رو به انگلیسی در قسمت نظرات نوشتم. جالب بود که یک خانم جوان در جواب به نظر من گفت: “این که مسلمه، من در دوران دبیرستان که رشته کامپیوتر میخوندم تو کلاسمون همه پسر بودند به جز من و دو سه دیگه…الان که دانشگاه هستم تو کلاسمون همه آقا هستند به جز من!”