با وجود اینکه نسل نوین تلفن های همراه عمری طولانی دارند و اولین تماس غیر تجاری جهان با استفاده از این دستگاه ها در سال 1973 و توسط مدیر سابق کمپانی AT&T انجام شده، اما 20 سال طول کشید تا ایران نیز به جمع کشورهای استفاده کننده از تلفن های همراه بپیوندد. امروز این تکنولوژی در ایران 22 ساله شد.
در تیر ماه سال 1372 و در زمان وزارت دکتر غرضی بر وزرات پست و تلگرام و تلفن سابق، اولین آگهی ها برای ثبت نام در طرحی که آن زمان با عنوان “نخستین شبکه تلفن متحرک جیبی” شناخته می شود در روزنامه ها به چاپ رسید. پدیده ای بسیار جدید و ناشناخته و البته گران قیمت که کسی را به خرید آنها تشویق نکرد و همین باعث شد اولین سیمکارت های ایرانی با وقفه ای یک ساله در اختیار کاربران قرار داده شوند.
پس از تبلیغات گسترده و انجام بررسی های متعدد برای شناسایی گروه هایی از مردم که قادر به خرید سیمکارت برای تلفن های همراه بودند، سرانجام در 19 مرداد ماه سال 1373 بود که اولین سیمکارت های داخلی به صورت نمادین به نهاد ریاست جمهوری اهدا شد تا آغازی باشد بر عصر طلایی تلفن های همراه در ایران. در آن زمان مشترکینی که اقدام به خرید سیمکارت می کردند می بایست مبلغ 500 هزار تومان را بابت هزینه اشتراک، نصب و قیمت گوشی پرداخت می کردند و اگر تقاضای نصب تجهیزات ایمنی در زمان مکالمه را هم داشتند مبلغ 70 هزار تومان دیگر هم از آنها دریافت می شد. در واقع این تجیزهات ایمنی پدربزرگ هندزفری های بلوتوث امروزی بودند که برای جلوگیری از بروز تصادفات در هنگام رانندگی به فروش می رسیدند. از جمله اولین شرکت هایی که وارد بازار تلفن های همراه در ایران شدند هم می توان به نوکیا، اریکسون و شرکت ایرانی صاایران اشاره کرد.
در سال 1374 و تقریبا یک سال پس از آغاز فروش سیمکارت و تلفن های همراه به مشترکین، تعداد تلفن های در حالت آماده به کار در تهران تنها 15000 عدد برآورد می شد و تازه در این سال بود که شهرهای مشهد، اهواز، تبریز، اصفهان و شیراز نیز به پوشش همراه کشور افزوده شدند. شاید باور این نکته که زمانی در ایران سیمکارت ها به قیمت های نجومی چندین میلیون تومانی فروخته می شدند بسیار عجیب باشد. اما مطمئنا بسیاری از هم نسلان ما دوره ای را به یاد می آورند که تلفن های همراه مختص به گروه هایی نظیر نمایندگان مجلس، پزشکان رده بالا و تجار بود و مردم عادی نه علاقه ای به خرید تلفن همراه و سیمکارت داشتند و نه اصولا از نظر مالی توانایی خرید آنها را نداشتند. اما امروز میلیون ها نفر در کشور از تلفن های همراه استفاده می کنند و سیمکارت هایی که زمانی تا 20 میلیون تومان هم قیمت داشتند حالا با چند هزار تومان قابل خریداری هستند. 22 سال زمان زیادی است که در یک چشم بر هم زدن گذشت تا تکنولوژی تجملاتی اواسط دهه هفتاد، به ابتدایی ترین ابزار ارتباطی در دهه نود تبدیل شود.
برای اطلاع از جدیدترین اخبار دنیای دیجیتال، قیمت انواع قطعات سخت افزاری و تجهیزات الکترونیکی، آگاهی از اخبار مرتبط با تکنولوژی از جمله نوسان قیمت ارز، تصاویر، ویدئوها و مطالب آموزشی اختصاصی به کانال تلگرام وب سایت سخت افزار بپیوندید: telegram.me/sakhtafzarmag
به به مهندس غرضی بی غرض!
یااااااااااا خدا چقد زود گذشت، یادمه پدرم سال 80 بود یک خط خرید به 1.5 میلیون :-o:-o بعدش گوشی نوکیا خرید اونموقع تازه صفحه رنگیا اومده بودنف فک کنم 250 تومن، آخر هفته ها ازش میگیرفتم میرفتم بیرون =))=))=))=))