از زمان عرضه پورت USB در ژانویه 1996، این پورت راه زیادی را برای تبدیل شدن به پرطرفدارترین پورت در تاریخ ابزارهای دیجیتال طی کرده است. شاید بتوان این موفقیت را مرهون طراحی هوشمندانه و کارآمد این پورت و همچنین بهروزرسانیهایی که شرکتهای پشتیبانیکننده برای افزایش کارایی روی آن اعمال کردهاند، دانست اما بیشک اصلیترین رمز قرارگیری آن در جایگاهی که امروز قرار دارد، سادگی و سهولت استفاده از آن است. پیش از عصر USB، وصل کردن ابزارهای جانبی به کامپیوتر بیشتر به انجام عملیات مهندسی پیچیدهای شبیه بود که کاربر برای استفاده از آنها به دانش فنی بالایی نیاز داشت. بسیاری از اوقات، تداخلهای نرمافزاری و سختافزاری شما را به ستوه میآوردند و شما را وادار میکردند یا از خیر استفاده از آنها بگذرید یا اینکه چند ساعتی را صرف پرسوجو و تحقیق و یافتن علت کنید. جدا از اینها، گوناگونی پورتها نیز خود دردسری دیگر بود. پورتهای سریال، موازی، SCSI، پورت ماوس و صفحهکلید و دهها پورت اختصاصی یا عمومی دیگر بسیاری اوقات باعث محدودیت و سردرگمی کاربران میشدند. اما USB به همه این مشکلات پایان داد. امروز دیگر کسی درباره اینکه چگونه ابزارها را به هم متصل کند، فکر نمیکند. دیگر لازم نیست از میان انبوهی از اتصالدهندهها به دنبال مدل مناسب بگردید یا اینکه، آنها چگونه همدیگر را شناسایی میکنند و چگونه با هم ارتباط برقرار خواهند کرد. زیرا پورت USB همه این کارها را برای شما انجام میدهد!
به غیر از USB3.0 سه نسل دیگر از USB به بازار عرضه شدهاند. نسخه اول که در ژانویه سال 1996 به بازار عرضه شد، برای اتصال ابزارهای کمسرعتی همچون صفحهکلید و ماوس به همراه پهنای دوازده مگابیت در ثانیه برای ابزارهای پرسرعتتر از پهنای باند 1/5 مگابیت بر ثانیه پشتیبانی میکرد. نسخه دوم با نام USB1.1 در سپتامبر 1998 معرفی شد. این نسخه هیچگونه افزایش پهنای باندی را نسبت به نسخه قبلی شامل نمیشد اما برخی از اشکالهای موجود را که بیشتر مربوط به هابهای کنترلکننده بودند، رفع کرده بود. گام بزرگ خیلی زود و در آوریل 2000 برداشته شد.USB2.0 با پهنای باند 480 مگابیت در ثانیه تا چهل برابر سریعتر از نسخه قبلی بود و نکته جالب اینکه با دو نسخه قدیمیتر کاملاً سازگاری داشت. از این نقطه بود که انقلاب USB آغاز شد و میتوان گفت، تمامی پورتهای عمومی دیگر، به جز شمار اندکی همچون IEEE1394 از صحنه بیرون رفتند. به دلیل پهنای باند بسیار بالا و انعطافپذیری USB به همراه امکان اتصال سریع (Hot Plug) تقریباً تمامی ابزارهای جانبی استفاده از آن را شروع کردند. این موفقیت سبب شد، برای تغییر بزرگ بعدی به هشت سال زمان نیاز باشد. احتیاج فزاینده ابزارهای جانبی به پهنای باند بالاتر، سبب شد نسل جدیدی از این پورت با هدف افزایش پهنای باند به بازار عرضه شود. در نوامبر 2008 مشخصات نهاییشده USB3.0 توسط انجمن توسعهدهندگان USB اعلام شد و به دنبال آن اولین محصولات تأییدشده با پشتیبانی از این پورت برای مصرفکنندگان در پنجم ژانویه 2010 و در نمایشگاه CES به بازار معرفی شدند. دو مادربورد از شرکتهای GIGABYTE و ASUS اولین محصولاتی بودند که از این پورت پشتیبانی میکردند.
سرانجام USB 3.0 اینجا است. بعد از ماهها انتظار، اکنون میتوانید از آن استفاده کنید. در حال حاضر بسیاری از شرکتهای سازنده مادربورد، مادربوردهایی را با پشتیبانی از این پورت جدید به بازار ارائه دادهاند. علاوه بر این، میتوانید تعداد زیادی از درایوهای خارجی مانند هارددیسکها و درایوهای حافظه فلش را نیز که از این پورت پشتیبانی میکنند در بازار بیابید. اما در کنار همه خبرهای خوب، خبرهای بدی هم وجود دارند. اینتل اعلام کرده است، تا قبل از سال 2011 این پورت را در هیچیک از چیپستهای خود پشتیبانی نخواهد کرد. به احتمال زیاد AMD نیز رویه مشابهی را در پیش خواهد گرفت. به این معنی که USB 3.0 تا پیش از آن تاریخ وارد بازار محصولات ارزانقیمت نخواهد شد.
نسخههای موجود ویندوز از USB 3.0 پشتیبانی نمیکنند اما انتظار میرود هر دو ویندوز ویستا و هفت در نسخههای بعدی سرویسپک خود بهطور کامل پشتیبانی از این پورت را آغاز کنند. اما شرایط برای طرفداران لینوکس کمی بهتر است زیرا نسخه 31/6/2 این سیستمعامل از USB 3.0 پشتیبانی میکند. حالا که USB3.0 در دسترس است، زمان خوبی است تا مقایسهای بین مشخصات پورت جدید و نسخههای قدیمیتر آن داشته باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید