شرکت سونی به تازگی دوربینهایی را معرفی کرده که گفته میشود، فناوری بهکار رفته در آنها میتواند در زمینه عکاسی و فیلمبرداری با دوربینهای DSLR انقلابی ایجاد کند. فناوری خاصی که در دوربینهای Alpha SLT a55 و a33 بهکار رفتهاست، Translucent Mirror Technology نام دارد. در حقیقت، در این دوربینها از آیینههای نیمهشفاف استفاده شده که میتوانند بخشی از نور را از خود عبور داده و بخشی از آن را منعکس کنند، بنابراین بخشی از نور میتواند با سنسور پشت دوربین برخورد کرده و تصویر را ضبط کند و در همان زمان، بخش بازتابششده نور میتواند به سنسورهای دیگر دوربین که مخصوص تشخیص فوکوس خودکار Phase Detection است، برخورد کند. فکر میکنید این فناوری بهطور دقیق چیست و چه تأثیری روی عملکرد دوربین و عکاسی میگذارد؟
یک آیینه بسیار نازک
آیینه بهکار رفته در دوربینهای a55 و a33 که فناوری Translucent Mirror نام گرفتهاست، در حقیقت، ابداع سونی محسوب نمیشود؛ چنین آیینهای پیش از این با نام آیینه Pellicle در دوربین Canon Pellix که در سال 1965 وارد بازار شد، دیده شدهاست. این سیستم به این منظور بهکار گرفتهشد که بدون جمع شدن آیینه دوربین به بالا، بتوان به فیلم نور داد. اینکار موجب تسریع در سرعت عکاسی پیدرپی شده و صد البته عمر دوربین را نیز افزایش میداد. فایده دیگری که استفاده از این آیینه نیمهشفاف داشت این بود که، دیگر زمان سیاهشدگی چشمی یا همان Blackout Time از بین میرفت. زیرا در این دوربینها، آیینه به بالا جمع نمیشد، بنابراین نور بهطور یکنواخت به داخل چشمی دوربین منعکس شده و حتی هنگام ثبت عکس نیز میتوانستید تمامی صحنه را داخل منظرهیاب دوربین ببینید (برخلاف دوربینهای دیگری که برای لحظه کوتاهی تصویر سیاه میشود). این فناوری برای آخرین بار در دوربین نگاتیوی Canon EOS 1n RS ساخت 1995، قرار گرفت و پس از آن دیگر از آن استفاده نشد.
اما سؤال این است که چرا دوربینهای DSLR امروزی دیگر از فناوری Pellicle استفاده نکردند؟ یک ایراد واضح این است که، تصویر نمایش دادهشده در چشمی این دوربینها به وضوح دارای تاریکی بیشتری نسبت به دوربینهای آیینهای معمولی هستند، بنابراین وقتی از داخل چشمی یک دوربین با فناوری Pellicle نگاه میکنید، این احساس را خواهید داشت که یک عینک آفتابی به چشم دارید. اما نکته مهم در استفاده از دیافراگمهای بسته مانند f/16 است که در این حالت تصویر به قدری تیره میشود که دیگر دیدن صحنه برای شما تقریباً غیرممکن خواهد بود. شاید به همین دلیل است که شرکت سونی در دوربینهای a55 و a33 خود بهرغم توانایی استفاده از منظرهیاب چشمی نوری، از یک منظرهیاب چشمی الکترونیکی (EVF) استفاده کردهاست. زیرا با اینکار میتوان تصویر دریافتشده را به صورت مصنوعی پرنورتر کرده و جزئیات آن را بهبود بخشید.
مزایای استفاده از فناوری آیینه نیمهشفاف
دو دوربین a55 و a33 که هر دو در رده دوربینهای سطح متوسط قرار میگیرند به ترتیب دارای سرعت عکاسی پیدرپی 10 و 7 فریم در ثانیه هستند. این سرعت خیلی بالاتر از دوربینهای موجود در این رده مانند Nikon D90 با سرعت 4/5 فریم در ثانیه و EOS 50D با سرعت 6/3 فریم در ثانیه است. بنابراین عکاسانی که در تهیه گزارشهای خبری یا ورزشی به سرعتهای بالا نیاز دارند، احتمالاً از این قابلیت استقبال فراوانی میکنند. همچنین برای این افراد که ثبت هر لحظه میتواند بسیار باارزش باشد، حذف زمان سیاهشدگی چشمی مزیت مهمی به شمار میرود زیرا میتوانند با خیال راحت در چشمی دوربین نگاه کنند و تمامی صحنه را به خوبی و بدون وقفه ببینند.
اما مهمترین نکته برای استفاده از این فناوری، امکان استفاده از قابلیت فوکوس خودکار Phase Detection (فوکوس بسیار سریع در دوربینهای DSLR براساس نقاط فوکوس) به جای استفاده از فوکوس تشخیص کنتراست (فوکوس معمول در دوربینهای کامپکت و حالت Live View دوربینهای DSLR) است. همانطور که میدانید، فوکوس براساس نقاط فوکوس (Phase Detection) بسیار سریعتر از فوکوس براساس کنتراست عمل میکند، اما متأسفانه این قابلیت هنگام فیلمبرداری در دوربینهای DSLR که در آن آیینه به بالا جمع میشود و دوربین روی حالت Live View قرار میگیرد، از کار میافتد. اما در a55 و a33 میتوانید هنگام فیلمبرداری نیز به همان سرعت زمان عکاسی فوکوس کنید. فوکوسی بسیار دقیقتر و اگر از لنزهای بیصدا استفاده کنید، کاملاً آرام و بیصدا!
آنطور که سونی ادعا کرده است، این قابلیت به کوچکتر شدن ابعاد فیزیکی و وزن دوربینها نیز منجر میشود. دلیل این مسئله به حذف منشور نوری استفادهشده در دوربینهای DSLR و جایگزین شدن آن توسط یک منظرهیاب الکترونیکی بسیار سبکتر و کمحجمتر برمیگردد. به دلیل استفاده از این فناوری میبینیم که دوربین a33 نسبت به مدل a550 حدود 25 درصد کاهش وزن داشته است.
این فناوری چه تأثیری روی بازار دوربینهای DSLR دارد؟
سونی با استفاده از این فناوری نوین در دوربینهای DSLR خود نشان میدهد، در زمینه دوربینهای سطح حرفهای کاملاً جدی است و قصد ترغیب کاربران دو شرکت معظم کانن و نیکون را دارد که تاکنون تبلیغ زیادی روی فیلمبرداری دوربینهای HDSLR خود میکردند. از آنجا که ایده این فناوری برای نخستین بار توسط خود کانن بهکار گرفتهشدهاست، دور از ذهن نیست که در یکی دو مدل آینده کانن، منظرهیابهای چشمی الکترونیکی را روی دوربینهای حرفهای این شرکت ببینیم. بدون شک امکاناتی که سونی، این شرکت تازهوارد دنیای عکاسی حرفهای روی دوربینهای جدید خود قرار دادهاست، به زودی مورد تقاضای کاربران شرکتهای دیگر نیز قرار میگیرد. آیینه نیمهشفاف، فیلمبرداری بسیار سادهتر و GPS روی دوربین (تنها در مدل a55) قابلیتهایی هستند که همه ما منتظریم تا در مدلهای آینده کانن و نیکون نیز آنها را ببینیم. فناوریهایی که احتمالاً میتواند بازار رو به گسترش دوربینهای بدون آیینه (مانند سری NEX سونی، PEN الیمپوس و G پاناسونیک) را محدودتر کند.
دیدگاهتان را بنویسید