گوگل یکی از غول های عرصه تکنولوژی، در زمان شروع فعالیتش با یک تیم قوی وارد میدان شد. در این مطلب قصد داریم شما را با 21 کارمند نخست این شرکت آشنا کنیم، اما جالب است بدانید که از این لیست 21 نفره تنها 6 نفر آنها در گوگل باقی مانده اند. برخی از آنها برای تبدیل شدن به کارآفرین و سرمایه گذار و کشف زمینه های جدید گوگل را ترک کردند و چند نفر از خوش شانس های این لیست به مدیران ارشد دیگر شرکت های فعال در زمینه تکنولوژی تبدیل شدند و چند نفر آنها با خوشحالی بازنشسته شدند. با هم نگاهی میاندازیم به وضعیت فعلی 21 کارمند اول گوگل. با ما همراه باشید.
21. ماریسا مایر
به عنوان یک مهندس نرم افزار به گوگل پیوست. اولین مهندس زن گوگل، در بین سال های 1999 تا 2012 به عنوان معاون ارشد، مدیر پروژه های محلی و خدمات محل سکونت و نقشه ها در این شرکت فعالیت کرد. در حال حاضر او مدیر عامل شرکت یاهو است.
20. کندرا دیجیرولامو
به عنوان هماهنگ کننده فروش آگهی به گوگل پیوست. کندرا در بین سال های 1999 تا 2001 در گوگل فعالیت کرد و سه سال قبل از تیدیل شدن گوگل به سهامی عام در سال 2004، این شرکت را ترک کرد. او در حال حاضر تحلیلگر سیستم های تجاری در شرکت Driscoll است.
19. لری شویمر
او در سال 1999 به عنوان یک مهندس نرم افزار در گوگل مشغول به کار شد. لری یک سیستم بهره وری، برای کمک به گوگل جهت مدیریت کارمندان در زمان رشد انفجاری این شرکت، با نام Snippest معرفی کرد. او همچنین سرویس Google Moon را راه اندازی کرد، این سرویس مانند Google Earth است و عکس های ماهواره ای از ماه را نشان میدهد. گفته میشو که لری تا سال 2005 در گوگل فعالیت میکرد و از وضعیت فعلی او خبری در درسترس نیست.
18. جیم ریس
در بین سال های 1999 تا 2005 به عنوان مهندس و رئیس عملیات مهندسی فعالیت میکرد. در حال حاضر عضو هیئت مدیره برنامه Spark و عضو هیت مشاوره دانشکده انفورماتیک پزشکی دانشگاه پزشکی هاروارد است.
17. جرالد آیگنر
آینگر یک عضو از کارکنان ارشد گوگل بود. او مسوول مرکز داده ها و اینترنت، طراحی سخت افزار و خرید، نظارت بر شبکه و بهینه سازی عملکرد آن بود. ایگنر از سال 1999 تا 2006 در گوگل بود و در سال 2004 دفتر زوریخ گوگل را تأسیس کرد. او در حال حاضر ساکن لندن است و بطور مستقل در زمینه اینترنت فعالیت میکند. او همچنین مشاور شرکت Maxeler و موسس و رئیس شرکت MeshPower است.
16. سوزان وچیتسکی
او و همسرش در سال 1998، پیش از شروع فعالیت رسمی گوگل گاراژ و چند اتاق خانه خود را به تیم نوپای گوگل اجاره داده بودند. او هنوز در گوگل شاغل است و از سال 2014 مدیرعامل شرکت یوتیوب شده است. سوزان پیش از این نیز نایب رئیس محصولات تجاری و یوتیوب بود.
15. جوان برادی
او سال 1999 در گوگل مشغول به کار شد. برادی نایب رئیس سرویس جستجوی گوگل بود. او در حال حاضر نایب رئیس مشارکت محصولات است و عضو هیئت مدیره استارتاپ بیوشیمی Profusa نیز میباشد.
14. کریس اسکارکیز
از سال 1999 به مدت 6 سال در زمینه توسعه روابط تجاری گوگل فعالیت میکرد. مدیر سابق روابط تجاری گوگل، بنیانگذار Blip.fm است. او همچنین از اعضای هیئت مدیره بنیاد خیریه Kanye خواننده آمریکاییست.
13. راشل چمبرز
راشل کار خود را در نتاسکیپ در سال 1999 رها کرد و به عنوان دستیار اجرایی در گوگل استخدام شد. در سال 2000 به عنوان هماهنگ کننده فروش، از گوگل خارج شد. او درحال حاضر سمت مدیریت برنامه ریزی و استراتژی در سیسکو را به عهده دارد.
12. استیو شیمل
شیمل در سال های 1999 تا 2004 در زمینه توسعه روابط تجاری گوگل فعالیت میکرد. پس از خروج از گوگل در استارتاپ موفقی مانند BackOps، Crowdrise، Roozt و Guide سرمایه گذاری کرد. او موقتاً کارآفرین بازنشسته است.
11. امید کردستانی
امید در بین سال های 1999 تا 2015 در گوگل فعالیت کرد. او رئیس بخش مدیریت تجاری و مشاور ارشد گوگل بود. کردستانی پس از 16 سال گوگل را ترک کرد و به عنوان رئیس اجرایی به توئیتر پیوست. او در اوایل سال جاری نزدیک 2 میلیون از ارزش سهام توئیتر را خریداری کرده است.
10. سالار کمانگیر
او از سال 1999 در گوگل مشغول به کار شده است و در حال حاضر نایب رئیس ارشد بخش نظارت بر محصولات یوتیوب است. او تا سال 2014 مدیرعامل یوتیوب بود.
9. جورج هریک
او در سال 1999 به عنوان مهندس نرم افزار به گوگل پیوست. جز 10 کارمند اول گوگل و یکی از سه عضو در کمیته استخدام مهندسی گوگل بود. او مسوول نظارت بر محصولاتی مانند جیمیل، گوگل تاک، گوگل ویدئو، پیکاسا و.. و استراتژی های جانبی آنها بود. سال 2005 گوگل را ترک کرد. او موسس برنامه پیام رسان imo است، او همچنین مشاور سرمایه گذاری گوگل است.
8. اورس هولزل
هولزل استاد علوم کامپیوتر در دانشگاه سانتا باربارا بود و در سال 1999 به گوگل پیوست. او همچنان در گوگل فعالیت میکند و نایب ریس ارشد زیرساخت های فنی گوگل است/ این بخش وظیفه نظارت بر طراحی، نصب و راه اندازی و بهره برداری دیتا سنترهای گوگل را برعهده دارد.
7. آمیت پاتل
او از سال 1999 تا مدت نامعلومی در گوگل مشغول به کار بود. آمیت پاتل و پاول بوچیت با شعار غیررسمی “Don’t Be Evil” به گوگل آمدند. عناوین شغلی او به طور دقیق مشخص نبود اما او عضوی برجسته در پیشرفت موتور جستجوی گوگل بود. در حال حاضر او در دفاتر Sunfire مشغول به کار است.
6. هری چونگ
از سال 1999 تا 2004 در گوگل فعالیت میکرد. یکی از اولین و اصلی ترین مهندسین گوگل بود. از آنجاییکه در مهندسی خزیده بود و وظیفه نظارت بر صفحات وب را بر عهده داشت، به مرد عنکبوتی گوگل معروف بود. او در استارتاپ های Caviar، Qwiki، Badgville و PrePay سرمایه گذاری میکند و بنیانگذار استارتاپ وام خانه Roostify است. هری مسابقه دادن با ماشین های فراری را دوست دارد.
5. ری سیدنی
به عنوان مهندس نرم افزار از سال 1999 تا 2003 در گوگل کار میکرد و 18 ماه قبل از آنکه گوگل به سهامی عام تبدیل شود آنجا را ترک کرد. او در حال حاضر صاحب شرکت معاملات ملکی Big George Ventures است. او همچنین یک خلبان آماتور است و برای سرویس حمل و نقل عمومی در دریاچه تاهو یک میلیون دلار کمک اهدا کرده است.
4. هدر کنز
او از سال 1998 تا 2005 در گوگل مشغول به کار بود. سمت او مدیر منابع انسانی بود و اولین بار 200 کارمند گوگل را استخدام کرده بود. کنز با خوشحالی بازنشسته شد و در حال حاضر بر روی شرکت هایی که توسط زنان هدایت میشود سرمایه گذاری میکند.
3. کریگ سیلورستین
از سال 1998 در گوگل کار میکرد و اولین شخصی بود که توسط لری پیج و سرگئی برین استخدام شد. او در پروژه های مختلف از جمله نظارت مهندسان و به عنوان مدیر فناوری فعالیت میکرد. او در واقع به ساخت موتور جستجوی گوگل کمک کرد. در سال 2012 گوگل را ترک کرد و در حال حاضر رئیس زیرساخت آکادمی Khan است.
2. سرگئی برین
از بنیانگذارن گوگل در سال 1998 بوده و در حال حاضر عنوان رئیس جمهور شرکت مادر گوگل، آلفابت را دارد. برین در کنار جایگاه و وظایفش در گوگل، او بر گوگل اکس، تا قبل از آنکه در آگوست 2015 توسط گوگل سازماندهی شود نظارت داشت.
1. لری پیج
او یکی از موسسان گوگل در سال 1998 است و در حال حاضر مدیرعامل شرکت مادر گوگل،آلفابت است.
یه همچین چیزی
ینی در اصل قسمت مدیرته؟؟؟؟
چون این یکی ازعوامل بالا رفتن بهره وری ه و یه عامل به تنهایی باعث همه چی نمیشه ، مثلا میگن تخصص بهره وری رو بالا میبره ولی یه جا کلی متخصص هست که هیچ کدوم کار با دستگاه به صورت عملی بلد نیستند و یه جا متخصص نیست ولی کار با دستگاه رو خوب بلدن
حالا چه زیاد کنه چه کم .چرا شور الکی میزنی مگه حالا مختلط باشه یا نباشه چیزی گیر کسی میاد ؟؟؟ حداقل حسن تفکیک اینه که سرشون بیشتر به کارشون گرم
آلفابت شرکت مادر برای همه زیر مجموعه های گوگله. یعنی قبلا مثلا گوگل رفته بود بوستون داینامیکز رو خریده بود، آزمایشگاه X Lab داشت، بعد Nest رو خرید که باعث میشد خیلی پراکندگی کاری تو گوگل باشه. حالا اینا همه از هم تفکیک شدن و گوگل هم به کار اصلیش یعنی توسعه اندروید و بخش مرورگرهای کروم و موتور جست و جو میرسه. همه این شرکتا از جمله گوگل هم زیر مجموعه آلفابت شدن
نمیدونم چرا تو هر جمعی باید دو تا از این آدما باشه. آخه برادر من کدوم دانشمندی تو کدوم مقاله علمی ثابت کرده تفکیک جنسیتی بهره وری تو محیط کار رو زیاد میکنه؟ ولمون کن بابا:-q:-q:-q
آلفابت دقیقا اومده که چه حرکتی بزنه؟؟؟:smiley0
تو ایاران این حرفا از طرف دانشمندان خارجی سالهاسس زده میشه =))
منتهی نمیدونم چرا اینوز هنوز مختلط کار میکنن:emoji4
و ماکه در بضی جاها تفکیک داریم بهره وری کاریمون تکون نمیخوره =))
وقتی چیزی نمیدونی بیخودی حرف نزن. تفکیک جنسیتی بازده کاری رو بالا میبره. همه دانشمندا هم تاییدش کردن
حالا اگه اینا میخواستن تو ایران همین کارو بکنن اول باید تفکیک جنسیتی میکردن
سرگئی برین چه بچه بوده =)) [img]https://www.wired.com/images_blogs/business/2013/02/8512907643_3573889703_b1.jpg[/img]
این خانم مایر هم که گند زد به یاهو
2 تا ایرانی. دمشون گرم :-bd:-bd:-bd