بدون شک دوربینهای Mirrorless یک قدم مهم در پیشرفت دوربینهای دیجیتال به شمار میآیند و کمپانیهای مختلف هریک سعی دارند تا محصولی ویژه و منحصر به فرد را عرضه کنند تا عکاسان بیشتری را به سمت خود جلب کنند. پس از حذف آینه و منشور، نقطه مشترک این دوربینها سنسورهای بزرگ آنها است که در حد و اندازه یک دوربین DSLR بوده (البته نه در همه مدلها) و اغلب دارای لنز تعویضپذیر هستند. این مسئله باعث میشود تا عکاس بتواند یک دوربین جمع جور همراه داشته و همزمان عکسهایی با کیفیت بالا و در حد یک دوربین DSLR ثبت کند.
سرعت پیشرفت در دوربینهای Mirrorless سریع بوده است و حالا میتوانیم دوربینهای پیشرفته و قدرتمندی را در این سری از دوربینها بیابیم. سونی یکی از سازندگانی است که با ارائه دوربینهای سری NEX به این بازار راه پیدا کرده و با تمرکز خوبی که بر این مجموعه از دوربینها داشته توانسته به خوبی نام NEX را به عنوان یک Mirrorless خوب و با کیفیت جا اندازد. سونی برای ردههای مختلف قیمتی مدلهای مختلفی از NEX را معرفی کرده است، اما تنها مدلی که تقریباً هر نوع قابلیتی را در خود گنجانده و در ضمن در گروه قیمتی به نسبت مناسبی نیز قرار میگیرد، دوربین NEX-6 است.
کنسروی از همه چیز
دوربین NEX-5N یکی از انتخابهای خوب در میان دوربینهای Mirroless است که امکانات خوبی در اختیار کاربر قرار میدهد، اما محدودیتهایی نیز دارد که باعث میشود بعضی از افراد جذب آن نشوند (مانند نداشتن Viewfinder روی بدنه). در مقابل NEX-7 امکاناتی عالی و پیشرفته را در برمیگیرد و کیفیت عکس بسیار خوبی را ارائه میدهد. اما قیمت بسیار بالای NEX-7 نیز باعث میشود تا تنها برخی از افراد خاص و البته با بودجه کافی سراغ آن بروند. خوشبختانه سونی این جای خالی را به موقع دید و با ارائه دوربین نهصد دلاری NEX-6 این خلا را پرکرد تا تمامی دوستداران سونی بتوانند NEX مورد علاقه خود را خریداری کنند.
NEX-6 دارای یک سنسور CMES با دقت 16 مگاپیکسل در اندازه APS-C است و طراحی بدنه آن نیز به نحوی است که به خوبی در دست جای میگیرد استفاده از لایههای چرم مصنوعی در بخشهای مختف بدنه باعث میشود تا حس خوبی از در دست گرفتن آن داشته باشید. توزیع وزنی در بدنه دوربین نیز در سطح مناسبی بوده و استفاده طولانی مدت از آن خستهکننده نخواهد بود. فلاش داخلی و یک Viewfinder الکترونیکی مجتمع روی بدنه (که از پانل OLED 2/3 میلیون نقطهای استفاده میکند) نیز در این محصول در نظر گرفته شده است. در ضمن امکان نصب فلاش و دیگر لوازم جانبی سری NEX (شامل میکروفون و غیره) نیز در این مدل وجود دارد.
خوشبختانه سونی در استفاده از دکمههای مختلف در این دوربین صرفهجویی نکرده و وجود دو کنترل Dial و انواع کلیدها (از جمله کلید Fn که دسترسی به برخی کنترلها را به سرعت ممکن میسازد و کلید اختصاصی برای فعالسازی حالت فیلمبرداری) باعث میشود تا اعمال تنظیمات راحتتر صورت گیرد. صفحهنمایش سه اینچی دوربین متحرک است و میتوان آن را در جهات مختلف حرکت داد.
اتصال داخلی Wi-Fi این دوربین را با ویژگیهای DLNA سازگار ساخته است و میتوان محتوای این دورربین را در شبکه مشاهده کرد. همچنین به کمک رابط Wi-Fi میتوانید گوشی هوشمند خود را نیز به دوربین وصل کرده و عکسهای گرفته شده را روی تبلت یا گوشی هوشمند خود تماشا کنید. همچنین نرمافزار اختصاصی سونی این امکان را به شما میدهد تا از گوشی هوشمند خود به عنوان یک کنترل از راه دور برای دوربین NEX-6 استفاده کنید. مانند هر دوربین دیجیتال دیگر، یک پورت micro USB 2.0 برای اتصال دوربین به کامپیوتر نیز در نظر گرفته شده است. اما ویژگی این قسمت این است که با اتصال دوربین از طریق این پورت به کامپیوتر، باتری دوربین نیز شارژ خواهد شد. برخلاف دوربینهای قبلی NEX، این دوربین به همراه لنز جدید 16-50mm F3.5-5.6 ارائه میشود که ابعاد کوچکی داشته و در مقایسه با لنزهای کیت قبلی سونی وایدتر است و در ضمن از کیفیت خوبی نیز برخوردار است. نویز موتور زوم این لنز چندان زیاد نیست و حلقه انتهای لنز دارای کارکردی دو گانه است (فوکوس و بزرگنمایی که در حالت های مختلف بین این دو قابلیت سوییچ میشود).
جدول زیر مشخصات فنی این دوربین را نشان میدهد:
مشخصات فنی | |
سنسور | 16/1 مگاپیکسل، APS-C، CMOS، JPEG، حداکثر ISO 25600 |
لنز و سیستم فوکوس | سیستم فوکوس Contrast Detect و Phase Detect (99 نقطهای)، تشخیص صورت، Live View، ضریب فاصله کانونی 1/5، حداکثر سرعت ده فریم در ثانیه، حالتهای ارزیابی Multi، Centered-Weighted و Spot |
عکاسی و فیلمبرداری | عکاسی با فرمت JPEG و RAW، فیلمبرداری Full HD با سرعت 60 فریم در ثانیه و صدای استریو، حداکثر سرعت شاتر 1/4000 ثانیه، |
حافظه قابل پشتیبانی | SD، SDHC، SDXC، Memory Stick Pro Duo، Pro-HG Duo |
امکانات ارتباطی | USB 2.0، mini HDMI، Wi-Fi، Infra Red (برای استفاده با کنترل از راه دور) |
باتری | لیتیوم یون NP-FW50 |
ابعاد | 43×67×120 میلیمتر |
وزن | 345 گرم |
تجربه استفاده
سونی همچنان این موضوع را در نظر گرفته که مبتدیان نیز ممکن است مشتریان دوربین NEX-6 باشند. به همین خاطر برای هر بخش توضیحات کوتاهی در نظر گرفته شده تا کاربر به سرعت با انواع تنظیمات آشنا شوند. با این حال باید به این نکته نیز اشاره کرد چیدمان تنظیمات در برخی از قسمت های منو چندان جالب نبوده و قطعاً سونی میتوانست از چیدمان بهتری بهره بگیرد (همچنین زمانی که تمامی گزینههای صفحهنمایش روشن هستند کمی کاربر گیج خواهد شد). صفحهنمایش همواره روشن است و با نزدیک شدن چشم به Viewfinder، صفحهنمایش خاموش شده و صفحه الکترونیکی داخل Viewfinder روشن میشود که نمایی کامل به همراه تمامی جزییات و اطلاعات (همچون صفحهنمایش خود دووربین) به نمایش میگذارد. متاسفانه امکان خاموش کردن صفحهنمایش وجود ندارد و یکی از دلایل بالا بودن توان مصرفی همین عامل میتواند باشد. باید گفت برای حرفهای شدن در کار با این دوربین به زمان نیاز خواهید داشت تا محل قرارگیری گزینههای مختلف را یاد گرفته و از گزینههای مختلف در شرایط مورد نیاز با خبر شوید.
سرعت فوکوس در اغلب موارد مناسب است و کیفیت تصاویر حتی در مقدار ISO بالا نیز کاملاً راضیکننده خواهد بود. حالتهایی همچون Auto HDR و Sweep Panorama نیز با ترکیب چند عکس در خود دوربین، عکسهای HDR و پانوراما به شما تحویل میدهند. بخش فیلمبرداری نیز نکته بسیار مثبت دیگری است که در عمل و در نمایشگاه CES 2013 امسال (برای تهیه فیلمهای بخشهای مختلف این نمایشگاه) ما را به خوبی همراهی کرد و نتایج بسیار خوبی را به ثبت رساند. در واقع میتوان گفت چنین دوربینی که امکان ثبت تصاویر با کیفیت بالا را داشته و وزن کمی نیز دارد، انتخابی بسیار عالی برای استفادههای طولانی مدت است و در مقایسه با یک دوربین DLSR همچون Canon EOS 60D (همراه دیگر ما در نمایشگاه CES 2013) کمتر شما را خسته خواهد کرد.
برای تست بهتر این دوربین در یک صبح آفتابی به کاخ نیاوران رفتیم تا با قابلیتهای این دوربین بیشتر آشنا شویم. تصویر یک در وایدترین حالت ممکن (16 میلیمتر) گرفته شده است و همانطور که مشخص است، میزان اعوجاج تصویر در گوشهها بسیار کم است. البته باید گفت در لبهها تصویر اندکی محو شده است که در مورد چنین دوربین و نوع لنزی که روی آن قرار دارد امری طبیعی به نظر میرسد. در تصویر دو جزییات درختان در دوردست به میزان قابل قبولی ثبت شدهاند. به عنوان یک لنز استاندارد، میزان Chromatic Abberation در نقاطی که کنتراست بالا است نیز قابل قبول هستند و میتوان امیدوار بود در Post Processing نیز این مقدار رفع شود .
همچنین بد نیست بدانید سیستم پردازش فایلهای JPEG در دوربین کمی از جزییات عکس را محو کرده و اگر بخواهید به بهترین میزان جزییات دست یابید، بهتر است با فرمت RAW عکاسی کرده و سپس در کامپیوتر و با استفاده از نرمافزار ویرایش تصویر خروجی فایل JPEG را ایجاد کنید. در نهایت، تصویر چهارم در فاصله کانونی 50 میلیمتر و میزان دیافراگم F/5.6 گرفته شده است.
دو رویکرد متفاوت
میتوان دو رویکرد اصلی برای خریداران این دوربین تعریف کرد. در حالت اول شما کاربر یک دوربین کامپکت (حداکثر سری G دوربین های Canon یا موارد مشابه دیگر) بودهاید که یا اصلاً به امکانات دستی دسترسی نداشتید و یا این امکانات برای شما وجود داشتند، اما همچنان باید با سنسوری کوچک و لنز ثابت سر میکردید. حالا با خرید NEX-6 دوربینی در اختیار دارید که علاوه بر داشتن امکانات عکاسی خودکار و فیلمبرداری بسیار قدرتمند و مفصل، امکانات دستی کاملی نیز داشته و در ضمن کیفیت عکسها نیز شما را متحیر خواهد کرد. در این صورت است که شما از خریدتان کاملاً راضی خواهید بود و به خود، دوربین و عکسهای جدیدتان افتخار خواهید کرد. صفحهنمایش سه اینچی قابل چرخش و عمر باتری 360 فریم نیز مورد دیگری است که از داشتن آن راضی خواهید بود (البته در عمل تعداد فریمهای ثبت شده با یک بار شارژ کمتر از مقدار ذکر شده توسط سازنده است).
رویکرد دیگر زمانی است که شما کاربر یک دوربین DSLR باشید و بخواهید یک دوربین دیگر که جمع و جور باشد خریداری کنید. از قبل میدانید که این دوربین از سنسور APS-C استفاده میکند و امکانات دستی آن نیز کامل است. همچنین وجود دو Dial روی بدنه دوربین سرعت اعمال تنظیمات را افزایش میدهد و امکان تعویض لنز نیز حسابی دست شما را باز خواهد گذاشت. اما در عمل ممکن است متوجه شوید که آزادی عملی که در دوربینهای DSLR داشتید کمی محدود شده است. سرعت دسترسی به تنظیمات تا حدودی کمتر است و گزینههای موجود در منوها چیدمان خوبی ندارند (گزینه Setting که تمامی تنظیمات بدون گروهبندی خاص در زیر یکدیگر قرار داده شده اند بدترین نمونه موجود در دوربین است). عمر باتری 360 فریم (طبق استاندارد CIPA) نیز مورد دیگری است که در مقایسه با یک دوربین DSLR در سطح پایینتری قرار میگیرد (شارژر ضعیف همراه دوربین نیز بیش از عمر باتری کم شما را آزار میدهد). با این حالViewfinder الکترونیکی با محدوده پوششدهی صد در صد و سرعت شاتر حداکثر ده فریم در ثانیه، حداکثر میزان حساسیت به نور ISO 25600 و سیستم فوکوس Contrast Detect و Phase Detect از جمله مواردی هستند که شما را از خریدتان راضی خواهد کرد و شما را ترغیب میکند تا هرچه بیشتر با این دوربین با کیفیت آشنا شوید.
سلام.من تا 2 روز آينده قصد خريد دوربين رو دارم…پس از تحقيقات زياد به 2 دوربين Nikon Coolpix P520 و Sony Cybershot DSC-HX300 رسيدم..خواستم بدونم به نظر شما كارشناس عزيز كارايي كدوم دوربين بهتره؟؟