تویوتا سرانجام در نمایشگاه CES 2017 از خودرو فوق مدرن با نام کانسپت آی رونمایی کرد. این خودرو در واقع نشان دهنده چشمانداز کمپانی ژاپنی نسبت به خودروهای آینده است. این خودرو در مرکز تحقیقات تویوتا در کالیفرنیا طراحی شده است و از تکنولوژی ثبت عادات و رفتارهای راننده در حین رانندگی برخوردار است که توسط مرکز نوآوریهای تویوتا در سانفرانسیسکو طراحی شده است.
ایده کلی که پشت ساخت این خودرو وجود داشته است، ایجاد یک خودروی کاربر محور بوده است که این مهم به لطف هوش مصنوعی به کار رفته در کانسپت آی با نام Yui بهدست آمده است. این هوش مصنوعی میتواند نیازهای مردم را در حین رانندگی به پیشبینی کرده و زندگی روزمره انسانها را راحتتر و آسانتر از گذشته سازد. این چیزی است که تویوتا آن را الهام بخشیدن به رویاها نامیده است. باب کارتر، معاون ارشد رییس تویوتا در بخش خودرو، در این باره میگوید:
«در تویوتا، ما به این مطلب پی بردهایم که سوال اصلی این نیست که خودروهای آینده قرار است به چه تکنولوژیهای خودکار یا اینترنتی گستردهای تجهیز شوند؛ بلکه هدف اصلی این است که مردم با این خودروها ارتباط داشته باشند. به لطف کاسپت آی و هوش مصنوعی به کار رفته در آن، ما فکر میکنیم که خودروی آینده، خودرویی است که با مردم ارتباط برقرار کند.»
تویوتا ادعا کرده است که قلب تپنده این خودرو هوش مصنوعی آن است که کاملا عادات و رفتارهای راننده را فرامیگیرد و میتواند یک ارتباط کاملا معنادار و انسانی با راننده داشته باشد. به جای اینکه در کانسپت آی فقط به موارد مربوط به رانندگی تمرکز شود، تکنولوژیهای متعددی به کار رفته است که احساسات فرد را میسنجد و براساس آن تصمیم میگیرد که راننده کی و کجا قرار است برود. این چیزی است که به عقیده تویوتا باعث بالارفتن کیفیت زندگی انسانها و همچنین افزایش پویایی آن میشود. به این ترتیب، کانسپت آی، شرایط حاکم بر جاده و همچنین تمرکز و توجه راننده را نمایش میدهد و آماده است تا در صورت نیاز از سیستم رانندگی خودکار استفاده نماید.
میتوان گفت که طراحی خودروی جدید تویوتا از بخش داخلی آغاز شده است و سپس به بخش ظاهری آن رسیده است. زیرا با توجه به اینکه Yui همهکاره این خودروی شگفتانگیز است، طبیعی است که باید تیم طراح، رابط کاربری بسیار دقیق و بینقصی را برای آن طراحی کنند. هوش مصنوعی خودرو میتواند به کمک نور، صدا و حتی لمسِ سرنشینان با آنها ارتباط برقرار کند. در حقیقت به جای استفاده از یک نمایشگر بزرگ روی داشبورد، از خطوط نور در کنار صندلی و کف خودرو استفاده شده است تا اطلاعات به راننده منتقل شود. برای مثال یه کمک این نورها شما میتوانید بفهمید که آیا سیستم خودران روشن است یا نه. همچنین از سنسورهایی در سپر عقب برای پوشش دادن نقاط کور استفاده شده است که این سنسورها به خودروی پشتسر شما نیز هشدار میدهد. شیشه جلویی خودرو نیز از یک نمایشگر زیبا و عظیم استفاده میکند تا تمرکز و توجه راننده به مسیر بیشتر شود.
کانسپت آی را میتوان قدم بزرگی برای ترسیم چشماندازی در مورد خودروهای آینده دانست؛ اما این پایان کار نیست و فعلا باید برای حدس زدن شرایط خودروهای آینده بیشتر صبر کنیم.
{loadposition green-ad}
شبیه فلیم های علمی تخیلی بود 😮
اونوقت چشم انداز ما پراید مدل 198i نیو داشبورده :smiley1:emoji1