AMD سرانجام به شکل رسمی از معماری RDNA 2 برای نسل بعدی خانواده گرافیکهای Radeon RX رونمایی کرد که تا 50 درصد کارایی بر مصرف بهتری از کارت گرافیکهای فعلی گیمینگ بر پایه RDNA دارد.
AMD اعلام کرده که گرافیکهای RDNA 2 افزایش عملکردی نسبت به RDNA خواهند داشت که Zen 2 نسبت به Zen 1 ارائه داده بود. اولین گرافیکهای RDNA توانسته بودند کارایی بر وات عظیم 50 درصدی را نسبت به معماری GCN ارائه دهند و انتظار میرود گرافیکهای RDNA 2 نیز همین مقدار را نسبت به RDNA فراهم کنند، یعنی 50 درصد کارایی بر مصرف بیشتر. این افزایش کارایی نه تنها مختص به محصولات دسکتاپ نیست و حتی دسته نوت بوک را نیز شامل خواهد شد زیرا چیپهای موبایل بر پایه معماری نسل دوم RDNA در نوت بوکهای گیمینگ در اوایل سال 2021 عرضه میشوند.
با توجه به نقشه راه اشتراک گذاشته شده توسط AMD، گرافیکهای RDNA 2 از سه قابلیت کلیدی که جزئی از معماری جدید است بهره میبرند. اولین و مهمترین افزایش کارایی بر مصرف است که به چند علت پدید آمده. AMD از فناوری 7 نانومتری TSMC به فناوری پیشرفتهتر 7 نانومتری (شاید 7nm+) کوچ خواهد کرد. این نود پردازشی جدید به خودی خود باعث افزایش بهره وری انرژی در ترانزیستورها روی گرافیکهای جدید خواهد شد در حالی که ابعاد کلی آنها را نیز کاهش میدهد تا AMD بتواند کارایی بالاتر را در ابعاد بسیار کوچکتر ارائه دهد.
افزایش کارایی 50 درصدی
تغییرات کلیدی که به 50 درصد افزایش کارایی بر وات انجامیده شامل باز طراحی ریز معماری با بهبود عملکرد بر کلاک (IPC)، پیشرفت منطقی که به کاهش پیچیدگی طراحی و سوییچهای تغذیه کمک میکند و همچنین بهینه سازیهای فیزیکی مانند افزایش سرعت کلاک میباشد.
AMD همچنین اعلام کرد که معماری RNDA 2 از قابلیت نرخ سایه زنی متغیر (VRS) و شتاب دهنده سخت افزاری Ray Tracing بهره میرد. تیم سرخ در اینجا راه انویدیا را ادامه میدهد که در حال حاضر تکنولوژیهای مذکور را در گرافیکهای سری GeForce RTX از نسل Turing تعبیه کرده است. با منتشر شده کنسولهای جدید مایکروسافت و سونی، AMD نیز این قابلیتها را با فریم ورک خود بهینه سازی میکند تا توسعه دهندگان بتوانند آنها را برای عناوین گیمینگ آینده پیاده سازی کنند.
معاون ارشد Radeon Technologies Group یعنی David Wang اشاره کرد که گرافیکهای AMD RDNA 2 همین حالا نیز طی یک دمو در داخل شرکت با Microsoft DXR 1.1 کار میکنند که از شتاب دهنده سخت افزاری Ray Tracing استفاده میکند. موضع AMD در قبال Ray Tracing فراهم کردن شرایط توسعه ساده سازی شده و پیاده سازی سریع است و چنین اقدامی قطعا از طریق کنسولها قابل انجام است که تمرکز بخش عظیمی از توسعه دهندگان روی آن (کنسولها) میباشد.
David همچنین تصدیق کرده که راه حل تیم سرخ با استفاده از APIهای سطح پایین به حداکثر کارایی خواهد رسید که نکته بسیار مثبتی خواهد بود. زیرا Ray Tracing فعلی روی PC قابلیتی سنگین محسوب میشود، در حالی که بازی زیبایی خاصی پیدا خواهد کرد اما کاهش عملکرد به قدری زیاد است که ارزش ندارد Ray Tracing همیشه فعال باشد.
مدلهای رفرش RDNA
مدیر عامل کمپانی خانم دکتر لیزا سو قبلا گفته بودند که ما میتوانیم انتظار یک خانواده گرافیک RDNA 2 سطح بالای جدید و یک خانواده رفرش 7 نانومتری RDNA را برای امسال داشته باشیم. همین موضوع در طی ارائه (روز تحلیل مالی شرکت) نیز مطرح شد، جایی که ادعا شده لاین آپ Navi 2x از بالاترین تا پایینترین دسته را شامل شده و همانطور که نام آن نشان میدهد ما شاهد دو برابر شدن کارایی بر مصرف نسبت به نسل اول این کارت گرافیکها خواهیم بود.
لیزا، شما میتوانید بگویید که در سال 2020 چه گرافیکهای جدیدی عرضه میکنید، برای رایانههای شخصی و همینطور دیتاسنتر؟
در سال 2019 ما معماری جدید خود برای گرافیکها را معرفی کردیم، معماری RDNA که با محصولات Navi در بازار عرضه شدند. شما میتوانید انتظار داشته باشید که در سال 2020 این محصولات به روز شوند و ما نسل بعدی معماری RDNA را به عنوان بخشی از لاین آپ 2020 خود معرفی خواهیم کرد. ما خیلی درباره آن هیجان زده هستیم و در روز تحیلی مالی بیشتر صحبت خواهیم کرد. در بخش گرافیکهای دیتاسنتر شما باید انتظار داشته باشید که چند محصول جدید در نیمه دوم سال عرضه شوند.
صحبتهای قبلی لیزا سو مدیر عامل AMD
ما قبلا شاهد یک شایعه دیگر نیز بودیم که ادعا میکرد گرافیک بالا رده Radeon RX Navi تا دو برابر سریعتر از Navi 10 بوده، از چیپی با ابعاد عظیم و حافظههای GDDR6 بهره خواهد برد. برخی از قابلیتهای مورد انتظار از نسل دوم RDNA:
- فناوری بهبود یافته 7nm+
- کارت گرافیکهای رده حرفهای
- پشتیبانی از Ray Tracing در سطح سخت افزار
- کارت گرافیکهایی با حافظههای GDDR6 و HBM2
- بهره وری انرژی بیشتر نسبت به نسل اول گرافیکهای Navi
بهم ریختن بازار گیمینگ 4K با RDNA 2
یکی دیگر از قابلیتهای کلیدی گرافیک Big Navi Radeon RX بهم ریختن بازار گیمینگ 4K است، مشابه کای که Ryzen در تمام بازار پردازنده به انجام رساند. این ادعای بزرگی از سوی AMD است اما اگر شایعات درست باشند پس این ادعاها چندان غلط نخواهند بود.
با سری Radeon 5000 ما مشخصا بالغ بر 90 درصد بازار گیمرهای PC امروزی را پوشش دادیم و به همین دلیل است که در حال حاضر هیچ مدلی برای 4K عرضه نکردهایم زیرا بخش اعظمی از گیمرها در وضوح 1440p و 1080p حضور دارند. این بدان معنا نیست که یک گرافیک 4K عرضه نمیشود، بلکه ما در حال کار روی آن هستیم اما فعلا قصد داریم روی بخش اعظم گیمرها تمرکز کنیم. مشابه رایزن، همه ما به یک اکوسیستم پُر رونق Radeon نیاز داریم. بنابراین ما به دنبال 4K هستیم و آیا مشابه رایزن شاهد مختلق شدن بازار خواهیم بود؟ بدون شک شما میتوانید روی آن حساب کنید. فعلا چیز بیشتری نمیتوانم اضافه کنم.
انتظار میرود گرافیکهای خانواده Radeon RX Navi 2x در ادامه سال عرضه شوند پس فعلا زمان زیادی تا دیدن این کارت گرافیکهای جدید باقی مانده. AMD میتواند طی یک رویداد دیگر که نزدیک به زمان انتشار است، پیش نمایشی از کارتها را ارائه کند اما فعلا این اطلاعات تنها نکاتی هستند که در اختیار داریم.
در بحث نسل پس از RDNA 2 نیز به RDNA 3 اشاره شده که ادعا میشود بر پایه یک نود پردازشی پیشرفتهتر خواهد بود، اما مشخص نیست منظور 5 نانومتر است یا چیزی بین 7 نانومتر و 5 نانومتر. خانواده گرافیک RDNA 3 نیز Navi 3x خوانده میشوند که میتواند بدین معنا باشد که بهبود کارایی سه برابری نسبت به نسل اول RNDA ارائه خواهند داد.
معماری CDNA برای دیتاسنترها
به علاوه محصولات گیمینگ، تیم سرخ حالا گرافیکهای خود را به دو دسته مجزا تقسیم بندی میکند. گرافیکهای RDNA در انحصار بازار گیمینگ خواهند ماند در حالی که دسته جدید با نام CDNA یا Compute DNA به شکل انحصاری برای بازار HPC / AI توسعه مییابد.
تمرکز اصلی CDNA کارایی، بهره وری، قابلیتها و مقیاس پذیری در بازار دیتا سنتر خواهد بود. در حالی حال معماری GCN در این دسته خدمت میکند اما با CDNA تیم سرخ میتواند گرافیکهای بهینه برای محاسبات سطح بالا، یادگیری ماشین و HPC تولید نماید.
اولین نسل از گرافیکهای CDNA از نسل دوم Infinity Fabric بهره میبرند در حالی که CDNA 2 با گسترش خود از نسل سوم Infinity Fabric و فناروی ساخت پیشرفتهتر از 7 نانومتر استفاده خواهد کرد. این موضوع بسیار شبیه به گرافیکهای Radeon Instinct جدید میباشد که قرار است در ابر کامپیوتر El Capitan استفاده شوند.
MY LOVE AMD
بالاخره وقتش رسیده AMD هم یک سری کامل از کارت گرافیک های بالارده تا پایین رده شو یک دست عرضه کنه
اگه واقعی باشه 50 درصد
50 درصد نسبت به خودش نه انویدیا
50 درصد قویتر بودن باعث میشه محصولا دیگش به فروش نرسن چون قویترش میاد
معمولا اینتل و انویدیا نهایتا ۲۰ درصد قوی تر هستن محصولات سال بعدشون
حالا amd اگه بتونه اینو به 50 برسونه
هم به ضرر خودشه و هم اینتل و انویدیا
و به نفع مردم
ببینیم چی میشه
توی مطالب اخیر مربوط به گرافیکهای Ampere از انویدیا هم به افزایش قدرت و حتی کاهش مصرف در عین حال نیز به همین اندازه اشاره شده. این موضوع چندان به ضرر خود کمپانی (AMD یا Nvidia) نیست چندان چون میتونه محصولات نسل قبل (فعلیش) رو با کاهش قیمت به بازار عرضه کنه و فروش بیشتری نصیبش بشه.
البته اگر به عکس هایی که amd منتشر کرده که چند تاش در بالا هم هست نگاه کنید CDNA و RDNA 2 از لیتوگرافی 7 نانومتری معمولی tsmc استفاده می کنند نه 7nm EUV .لطفا اصلاح کنید.
ببخشید دوستان کسی میدونه amd چرا از 4 ترد در هر هسته استفاده نمیکنه؟!(در zen 3 که همان دو ترد هست)،به نظرتون امکان استفاده از 4 ترد یا بیشتر در zen 4 چه قدره؟؟و تاثیر استفاده از 4 ترد یا بیشتر چند درصد بهبود کارایی و افزایش IPC هست؟این کار مصرف cpu رو هم بالا میبره؟؟
amd به شکل صریح صحبت نکرده اما منظور از فناوری 7 نانومتری TSMC سه مدل متفاوت هست که هر کدوم میتونن باشند. N7 و N7P و N7+ که مدل N7+ در واقع همون 7nm EUV هست. AMD هنوز شفاف اعلام نکرده محصولات نسل بعد از کدوم فناوری استفاده میکنند.
باقی سوالات هم تخصصیتر هستند که در یک پاسخ کوتاه جواب داده بشن اما فعلا خبری از این قابلیت نیست. مدتی شایعه بود که در Zen 3 شاید استفاده بشه اما ظاهرا نشده.
سلام آقای کرماجانی خیلی ممنون بابت پاسخ کامل و دقیقتون.میشه لطفا به سوال دوم هم کامل و تخصصی پاسخ بدید؟لطفا،خواهش میکنم؛یا اگر میشه لطفا یک مقاله کامل و تخصصی در این مورد بنویسید(شاید سوال خیلی ها باشه)
سلام و وقت بخیر. خواهش میکنم وظیفه بنده هست. والا پاسخ سوال دوم چیزی نزدیک به یک مقاله رو طلب میکنه اما نکاتی وجود داره، یک این که اطلاعات تقریبا درباره این موضوع وجود نداره یا خیلی کم هست و این یعنی ما باید درباره همین روش فعلی توضیح بدیم که چگونه کار میکنه و چطور هست. دوم مطلب بیشتر فنی میشه و نه حالت دانستنی طور برای همین ممکنه جذابیت لازم رو نداشته باشه.
بنده یکم سرم شلوغه ولی به روی چشم اگر امکانش باشه یه مطلب هم درباره همچنین موضوعی کار میکنیم.