امنیت قطعا یکی از مهمترین پارامترها برای انتخاب یک سیستم عامل مطمئن است و این موضوع در سالهای گذشته بیش از پیش برای کاربران اهمیت پیدا کرده است. امنیت بالای یک سیستم عامل است که از نفوذ هکرها، خرابکاری بدافزارها و غیره جلوگیری میکند و اگر یک سیستم عامل ضعف امنیتی داشته باشد، اطلاعات کاربر به خطر میافتد. در ادامه مطلب همراه ما باشید تا ناامنترین سیستم عاملها را با هم مرور کنیم.
ناامنترین سیستم عاملها کدامند؟ ویندوز؟ دوباره فکر کنید!
تصور میکنید آسیب پذیرترین سیستم عامل در جهان چیست؟ با اینکه سیستم عامل ویندوز مایکروسافت پرکاربرترین سیستم عامل کامپیوتر است اما اگر فکر میکنید آسیب پذیرترین هم هست در اشتباهید. بر اساس گزارش تازهای که درباره امنیت سیستم عامل های مختلف منتشر شده، لینوکس آسیب پذیرترین سیستم عامل شناخته شده است.
بر اساس تحلیل صورت گرفته توسط انستیتوی ملی پایگاه اطلاعاتی آسیب پذیری فناوری و استاندارد ملی، مهمترین سیستم عاملهای نرم افزاری از سال 1999 تا 2019، یعنی به مدت 20 سال از نظر آسیبپذیری تحت نظر گرفته شدهاند و نتیجه این گزارش اطلاعات جالبی را در اختیار کاربران قرار میدهد. طبق این گزارش، توزیع لینوکس Debian، با 3067 آسیبپذیری، ناامن ترین سیستم عامل در طول دو دهه گذشته لقب گرفته است.
اندروید، پرطرفدارترین سیستم عامل موبایل در جهان با اختلاف نه چندان زیاد و با ثبت 2564 آسیبپذیری تعقیب کننده توزین لینوکس است و سپس کرنل لینوکس با 2357 آسیبپذیری جایگاه سوم آسیب پذیرترین سیستم عاملها را به خود اختصاص داده است.در رتبههای بعدی نیز MacOS اپل با 2212 آسیبپذیری و و اوبونتو، یکی دیگر از توزیعهای محبوب لینوکس با 2007 آسیبپذیری قرار دارند.
تمامی 5 جایگاه نخست توسط سیستم عاملهای مختلف قبضه شده است و به نظر میرسد در دنیای نرم افزار، اصل کار که سیستم عامل باشد بیشتر از همه در معرض خطر قرار دارد. از 5 رده ابتدایی که بگذریم، میرسیم به دو مرورگر اصلی یعنی کروم و فایرفاکس. مرورگر محبوب گوگل 1873 آسیبپذیری را به نام خود به ثبت کرده و مرورگر موزیلا که از جدیترین رقبای کروم محسوب میشود، با اختلاف جزئی و 1858 آسیبپذیری، تعقیب کننده گوگل است.
مایکروسافت، انتخاب و هدف اول هکرها
و اما میرسیم به یکی از سیستم عاملهای مایکروسافت یعنی ویندوز 7 دوست داشتنی که 1283 آسیب پذیری داشته و ویندوز 10، که مایکروسافت از آن به عنوان امنترین نسخه ویندوز یاد میکند، 1111 نقطه آسیبپذیر از خود نشان داده است. با ترکیب نقاط آسیب پذیر دو نسخه مذکور ویندوز، جمعا ویندوز 2394 در دهه گذشته ثبت کرده است. چرا که ویندوز 7 در سال 2009 عرضه شد و از سال 2015، ویندوز 10 نماینده مایکروسافت در بازار سیستم عاملها بود.
اما سیستم عاملهایی در لیست مانند Debian لینوکس هستند که دو دهه گذشته را به طور کامل حضور داشتهاند. این سیستم عامل در سال 1993 عرضه شده بنابراین حدودا 27 سال قدمت دارد. بنابراین نمیتوان آن را رقیب کاملا مستقیمی برای دیگر سیستم ها از جمله ویندوز دانست. صرفا در سال 2019، اندروید پرخطرترین سیستم عامل لقب گرفت که 414 گزارش آسیبپذیری این سیستم عامل در سال گذشته منتشر شد. در حالی که این مقدار برای Debian لینوکس 360 و برای ویندوز 10 که در جایگاه سوم قرار می گیرد، 357 مورد امنیتی ثبت شده است.
در میان سازندگان نرم افزار و سیستم عامل، مایکروسافت هدف اول حملات نرمافزاری است و این حملات صرفا شامل حال ویندوز نمیشود بلکه آفیس، مرورگر اینترنت و دیگر محصولات نرم افزاری ردموندیها را نیز شامل میشود. مجموعه نرم افزاری آفیس یکی از مهمترین اهداف هکرها محسوب میشود و نرخ آسیب پذیری بالایی دارد و از این حیث فقط ادوبی فلش پلیر و ادوبی آکروبات بالاتر از آفیس قرار گرفتهاند.
چرت ترین چیزی که توی عمرم خونده بودم :/
مایکروسافت هم به جمع اینتلی ها ی رشوه ده پیوست.
درسته لینوکس امن ترین نیست.
محاسبش اشتباهه و باید طول یک سال رو اندازه بگیره نه تعداد ناامنی های ۲۰ ساله دبیان در مقابل ۵ سال ویندوز ۱۰
مسئله مهم اینه که تمام این آسیب پذیری ها فقط طی چند روز توسط تیم دبیان برطرف شدن یعنی مشکلی از این جهت نیست. در عین حال که میدونید مثلا اگه ویندوز ناامنی داشته باشه تا ۶ ماه بعدش که آپدیت بیاد برا ویندوز ۱۰ که درست نمیشه و برا بقیه ویندوز ها هم که کلن درست نمیشه. بنابراین تعداد ناامنی معیار مناسبی نیست
کاملا موافقم اگه اینطوره دبیان هم فقط نسخه اخرش در نظر بگیرید نه 20 سالش !
و همیشه هم برطرف کردن مشکل دلیل نا امنی نیست …
به نظر شما معقوله که تعداد باگ های امنیتی کرنل لینوکس بیشتر از اوبونتو که از همون کرنل استفاده می کنه باشه؟
و اینکه غیر از این مورد لینوکس کلا به دلیل متن باز بودنش آسیب هاش راحت تر پیدا میشه و قاعدتا احتمال اینکه آسیب کشف نشده ای داشته باشه کم تره به طور کل چون توی سرور ها بیشتر لینوکس استفاده میشه علاقه به نفوذ به اون هم بیشتره ولی برای مثال کرم ویروس و تروجان نداره