داستان تکراری قیمت گذاریهای بی ثبات خودروهای جدید در ایران امری است که شاید اکنون برای مردم کشورمان عادی شده باشد. داستانی که با خبر هیجان انگیز ورود خودروهای جدید به بازار در آیندهای نزدیک شروع شده و بازتاب پر تب و تاب فراوان عرضه این محصولات در رسانهها مشتریان فراوانی را به سمتشان جذب میکند. اما هرچه به زمان عرضه آنها نزدیکتر میشویم شنیدههای ضد و نقیض درباره قیمت خودروها بیشتر شده و شایعات زیادی در رسانهها در اینباره به وجود میآید و در نهایت به هنگام آغاز پیش فروش با قیمتی مواجه میشوید که هیچ شباهتی به قیمت اولیه اعلام شده ندارد. قسمت غم انگیز این داستان اما سوی دیگر آن یعنی قربانیانی هستند که همواره بدون عبرت از تجربیات گذشته دست به سرمایه گذاریهایی میزنند که تنها به عادی شدن این وضعیت نامطلوب در جامعه کمک میکند.
سال 1394 اولین بار بود که زمزمههای حضور دوباره خودروهای خارجی اروپایی در خط تولیدهای کشور بر سر زبانها افتاده بود و اعلام قیمتهای رقابتی گوناگون برای محصولات مورد نظر سودای حذف رقبای چینی را، که سالهاست به سلطه خود بر بازار خودروی ایران ادامه میدهند، در دل تولید کنندگان ایرانی پرورانده بود. بعد از امضای سند برجام و شکسته شدن تحریمهای ناعادلانه علیه ایران، مسیرهای منتهی به تحقق این رویا هموار شده و انتظار برای وقوع این اتفاقات آغاز شد. از زمان عقد قراردادهای مابین شرکتهای خارجی و خودروسازان داخلی اما خبرهایی مبنی بر افزایش قیمت این محصولات نسبت به آنچه پیشتر اعلام شده بود شروع شد. اگرچه با توجه به شرایط اقتصادی و بسیاری فاکتورهای متغیر دیگر، این اتفاق کاملا قابل پیشبینی بود و شوک آنچنانی بر بازار خودرو وارد نکرد.
از طرفی خودروساز ایرانی با اعلام شرایط قابل توجه و معقول برای پیش فروش این محصولات اعتماد مشتریان زیادی را نسبت به سرمایه گذاری برای خرید این محصولات جلب کرده بود. بهمن ماه سال گذشته نیز خبرهای امیدوار کننده درباره تاریخ عرضه محصول جدید با فاصله تنها یک ماه نسبت به کشورهای اروپایی اعلام شد که در نوع خود بی سابقه به حساب میآید. در همان ایام نیز نسبت سرمایه گذاری 50 به 50 مابین شرکت خارجی و طرف ایرانی اعلام شد که مشخصا سودآوری بالایی برای تولید کننده داخلی در پی خواهد داشت. تا این زمان تمامی قیمت های اعلام شده برای خودروی پژو 2008 تولید ایران از اولین بار که بین 70 تا 80 میلیون تومان اعلام شده بود تا 95 میلیون تومان که در اواخر سال 1395 اعلام شد متغیر بود، ولی در اوایل اردیبهشت سال جاری بعد از اعلام تاریخ پیش فروش این خودرو در اواخر همان ماه بود که قیمت 100 میلیون تومانی آن برای اولین بار اعلام شد.
در همین حین جراید مختلف انتقادهای خود نسبت به قیمت گذاری این محصول را اینگونه اعلام کردند: “با وعده یکی از شرکتهای خودروسازی برای عرضه اولین محصول پسابرجامی با بازه قیمتی بالای ۹۰ میلیون تومان، امید مردم برای سوار شدن بر خودروهای جدید و بهروز و با قیمت ارزان، رنگ میبازد. درحالی اخبار مربوط به ورود محصولات جدید دو خودروساز بزرگ کشورمان در دوران پسا برجام یک به یک منتشر میشود که بهرغم انتظار قیمتی بازار از امضای توافقنامه هستهای، محصولات جدید با قیمتهایی بسیار متفاوت از محصولات پرتیراژ داخلی روانه بازار خواهند شد.” در این بین فعالان بازار خودرو معتقدند، اگر قرار بود محصولات جدید تولید شده به واسطه قراردادهای برجامی صنعت خودرو با قیمتهای 70 میلیون تومان به بالا وارد بازار شود، اصولاً چه نیازی به این همه هیاهو و جریانسازی از سوی خودروسازان بود؟ چون از دوره قبل از توافق هستهای، خودروهای گرانقیمت مثل مگان یا مزدا 3 با کیفیتهای متعارف و قابل قبول در ردههای قیمتی مطرح شده درحال عرضه بودند.
روی دیگر سکه این ماجرا اما ناموفق بودن حرکت تغییر ذائقه مشتری نسبت به انتخاب محصولات تولید داخل است، زیرا طیف گستردهای از جامعه چشم به تولید محصولات ارزان داخلی دارند و اگر قرار باشد تولید محصولات روز با قیمت بسیار بالا صورت بگیرد دیگر انگیزهای برای تغییر انتخابشان از خودروهای بی کیفیت و ارزان مانند پژو 405 و پراید وجود نخواهد داشت. سیل انتقادات که در رسانههای گوناگون نیز بازتاب داشت به گوش مسئولین نرسید و بالا و پایینهای قیمت گذاری پژو 2008 در نهایت پای شورای رقابت به این ماجرا باز شد و بررسیهای متخصصین این شورا برای اعلام قیمت نهایی این خودرو آغاز شد. و اما قسمت منحصر به فرد داستان که شاید جالبترین قسمت آن نیز باشد شروع پیش فروش این خودرو از چند روز گذشته و پیش از آغاز قیمت نهایی آن بود. اتفاقی نادر که شوکهای متعددی نیز در پی خود داشت.
هجوم مثال زدنی مشتریان برای پیش خرید محصول که باعث شد سامانه فروش به دفعات از دسترس خارج گردد در حالی صورت گرفت که ایران خودرو برای این سامانه سیستم جدید استفاده از کد ملی برای پیش خرید را استفاده کرده است. از سوی دیگر مبلغی که برای شروع پیش فروش در نظر گرفته شده 60 میلیون تومان اعلام شد که با در نظر گرفتن این عدد و استناد به قانونی در آییننامه اجرایی قانون حمایت از مصرف کنندگان که پیشنهاد مبلغ بیش از 50 درصد قیمت کل برای پیش فروش خودرو را ممنوع اعلام کرده باید قیمت نهایی این خودرو را 120 میلیون تومان در نظر بگیریم. تاریخ عرضه این محصول نیز مورد عجیب دیگری است که درباره پیش فروش پژو 2008 اتفاق افتاده و آن هم بازه زمانی طولانی شهریور 96 تا مرداد 97 میباشد. در نهایت تنها میتوان امیدوار بود که این ماجرا تا همین مرحله به شگفت زده کردن مشتریان انجامیده باشد و باقی آن ختم به خیر شده و شروعی باشد برای استفاده از تجربیاتی که در مسیر منتهی به آینده چراغ راهمان باشند.
پراید و پیکان بار و اینترنت با سرعت 56 کیلوبیت و یا حداکثر 128 کیلوبیت برای دانلود کافی است و شما چی میدانی چی برایتان بهتر است و ما تشخیص میدهیم ……..
نهايت قيمت 2008 نود ميليون هست من بخوام 120 بدم ماشين رنو كپچر ميخرم هم پرفروشترين خودرو تو كلاس خودش تو اروپا هست هم فول وارداتيه و كيفيتش بيشتره. دو ساله نمايش راه انداختن با شركت ايكاپ و داخلي سازي و غيره حالا هم مردمو احمق فرض كردن از قيمت وارداتيش بيشتر ميخوان بندازن به مردم
ميگن 30 درصد ظرفيتش تكميل شده ايشالا همينقدر ميمونه
خودروی قشنگیه مبارک صاحباش باشه 🙂
به نظرتون مقصر کیه،مردم یا خودرو سازها؟البته که مشخصه مردم،دوست دارن سواری بدن.
از ماست که بر ماست