استفاده از کارت گرافیک در نوت بوک ها، مسئله ای حساس است؛ توجه به توان حرارتی، مصرف نیرو، تهویه مناسب و… از جمله مواردی است که نگرانی های سازنده های نوت بوک و کارت گرافیک را تشکیل می دهد. یک لپ تاپ باید به اندازه یک کامپیوتر PC در زمینه رندر و بازی های روز توانا باشد و این پویایی به سادگی به دست نمی آید. در این مطلب به دلیل توقف استفاده از کارت گرافیک های AMD پرداخته و دلایل آن را بررسی خواهیم کرد.
کمپانی AMD پس از تولید کارت گرافیک های RX400 Polaris، اعلام کرده بود که نسخه های مخصوص بازی و لپ تاپ را با توان حرارتی کمی کمتر از دسکتاپ، راهی نوت بوک ها می کند. متاسفانه هیچ گاه این اتفاق روی نداده و پای کارت گرافیک های سری 400 به لپ تاپ ها باز نشد که البته از دلایل آن بی خبر هستیم. HP و Acer برندهایی بودند که مدل هایی را بر این اساس در کاتالوگ خود قرار دادند؛ اما در بخش تولید عمده باز هم خبری از این لپ تاپ ها نبود. همانطور که گفته شد، دلیل اصلی این مسئله تا کنون در هاله ای از ابهام قرار دارد. آیا AMD تمایلی به وارد شدن و رقابت در این بازار ندارد؟ آیا برندهای تولید کننده نوت بوک پشت AMD را خالی کردند؟ نمی دانیم؛ با این وجود سعی خواهیم کرد تا مانور اصلی را بر اساس معیارهای فنی پیش ببریم. علاوه بر عدم استفاده از کارت گرافیک های AMD، عدم اتکا به پردازنده های گرافیکی Intel نیز این روزها به وضوح مشهود است!
عدم اتکا به پردازنده گرافیکی مجتمع Intel
بسیاری از الترابوک ها و حتی نوت بوک های هیبریدی تا اوایل سال 2016 به پردازنده های گرافیکی اینتل متکی بودند؛ از جمله دلایل آن می توان به مصرف پایین انرژی و عدم نیاز به پیچیدگی های تهویه و PCB D-L اشاره کرد. اما پردازنده های گرافیکی مجتمع نه تنها قادر به اجرای بازی ها نیستند، بلکه در بسیاری از موارد توان اجرای نرم افزارهای نیازمند به GPU را هم دارا نبوده و از این رو کارایی یک لپ تاپ شدیدا کاهش پیدا می کند. انویدیا با معرفی خانواده “پاسکال” برای اولین بار، سیلیکون های “دسکتاپ” را به درون نوت بوک ها آورد. کمی بعد کارت گرافیک های GTX1050 و GTX1050 Ti نیز معرفی شدند که دیگر هیچ جای شکی نبود که حتی باریک ترین الترابوک ها نیز می توانند از یک پردازنده گرافیکی با کارایی بالا و توان مصرفی پایین استفاده نمایند. گرافیک های GTX1050 و GTX1050 Ti به مانند یک راه نجات برای این محصولات شمرده شد. این دو کارت گرافیک چه در چنته دارد که توانست حتی در الترابوک های باریک و کوچک نیز جای خوش کند؟ جدول زیر برای آشنایی با همین مسئله در نظر گرفته شده است.
GTX1050 | GTX1050 TI |
تعداد ترانزیستور: 3.3 میلیارد در ابعاد 135mm2 | تعداد ترانزیستور: 3.3 میلیارد در ابعاد 135mm2 |
کانفیگ هسته: 640:40:16 | کانفیگ هسته: 768:48:32 |
فرکانس تراشه های حافظه: 7000 مگاهرتز (2 و 4 گیگ) | فرکانس تراشه های حافظه: 7000 مگاهرتز (2 و 4 گیگ) |
فرکانس های GPU: 1354~1493 مگاهرتز | فرکانس های GPU: 1493~1620 مگاهرتز |
توان حرارتی: 50 الی حداکثر 60 وات | توان حرارتی: 65 الی حداکثر 70 وات |
رابط حافظه: 128 بیتی با پهنای باند نزدیک به 110 گیگ | رابط حافظه: 128 بیتی با پهنای باند نزدیک به 112 گیگ |
همانطور که می بینید، مشخصات و TDP حاکی از آن هستند که می توان این کارت گرافیک ها در باریک ترین محصولات نیز استفاده کرد. این دو کارت گرافیک حتی در الترابوک باریک DELL XPS 9560 نیز مورد استفاده قرار گرفته اند. سیلیکون GP107 قلب تپنده هر دو کارت گرافیک است. قیمت مناسب این دو محصول باعث شده است تا محصولاتی ارزان قیمت با قابلیت اجرای بازی های روز وارد بازار شوند. در گذشته تنها کارت گرافیک های GTX960M و GTX950M را می توانستیم برای انجام بازی، با قیمت پایین در لپ تاپ ها پیدا نمائید که این دو مدل نیز با توان حرارتی بیشتر، کارایی به مراتب کمتری را ارائه می دهند. در نتیجه این تراشه ها به دلیل قیمت مناسب، توان حرارتی پایین و کارایی بالا، به خوبی جایگزین IGPU های اینتل شده اند.
NVIDIA یا AMD در نوت بوک ها؛ مسئله این است!
در جریان نمایشگاه کامپیوتکس 2017 بود که برای اولین بار سر و کله کارت گرافیک های (کلاس لپ تاپ) پیدا شد؛ نوت بوک به عنوان اولین لپ تاپ گیمینگ با کارت گرافیک و پردازنده AMD معرفی شد. این محصول نخستین نوت بوک بازی مجهز به پردازنده های AMD Ryzen است. قلب تپنده این نوت بوک را پردازنده ی 8 هسته ای AMD Ryzen 7 1700 تشکیل می دهد. ظاهرا AMD برای رفع مشکلات حرارتی در لپ تاپ ها، فرکانس را کنترل کرده است. اوج فرکانسی AMD Ryzen 7 1700 در این لپ تاپ به 3.7 گیگاهرتز می رسد و 16 مگابایت کش سطح L3 و 4 مگابایت کش L3 از جمله دیگر مشخصات این CPU است. و اما در بخش پردازش های گرافیکی نیز ایسوس از کارت گرافیک جدید Radeon RX 580 بهره گرفته است. این کارت گرافیک Rebrand از RX400 است. 4 گیگابایت حافظه گرافیکی GDDR5 نیز این کارت گرافیک را همراهی می کند. توان حرارتی GPU نیز به 65 وات می رسد. فرکانس این کارت گرافیک نیز دارای اوج فرکانسی 1200 مگاهرتز بوده و به دلیل کنترل حرارت، برخی موارد آن کنترل شده است.
ایسوس از یک نمایشگر 17.3 اینچی استفاده کرده است که از دقت FHD پشتیبانی می کند. این مانیتور به فناوری AMD Freesync 2.0 مجهز شده است. نوت بوک ASUS ROG STRIX GL702ZC می تواند حاکثر 32 گیگابایت حافظه رم DDR4 با فرکانس 2400 مگاهرتز را هندل کند. در بخش ذخیره سازی، یک هارد دیسک با دور موتور 5400 دور در دقیقه با ظرفیت 1 ترابایت و یک سالید درایو SSD M.2 NVME با حجم 512 گیگابایت مورد استفاده قرار گرفته است. این لپ تاپ دارای وزن 3 کیلوگرم است که برای یک مدل 17 اینچی بسیار مناسب به نظر می رسد.
اما با ورود کارت گرافیک های MAX-Q از انویدیا، باز هم این شرکت برای رقابت بیشتر با AMD آماده شد. این کارت گرافیک ها با توان مصرفی و حرارتی کمتر به نسبت مدل های موجود، دل تولید کنندگان نوت بوک را بدست آورد.
((همانطور که می دانید، انویدیا تنها چند روز پیش از نمایشگاه کامپیوتکس 2017 اقدام به معرفی سری جدید کارت گرافیک های نوت بوک، موسوم به MAX-Q کرد. این کارت گرافیک ها امکان استفاده از کولرهای کوچک و تولید لپ تاپ های بسیار باریک را به کمپانی خواهند داد و این در حالی است که توان عملیاتی آنها کاملا حفظ شده است. از جمله این لپ تاپ ها، می توان به مدل هایی مانند ASUS ROG Zephyrus، MSI GS63 Stealth Pro یا Aorus X5 MD اشاره کرد. در حال حاضر الترابوک ASUS ROG Zephyrus با ضخامت 17.9 میلی متر، باریک ترین محصول معرفی شده در این حوزه است.)) برای آشنایی با شیوه کار این کارت گرافیک ها، به مطلب (تشریح شیوه کار کارت گرافیک های NVIDIA Max-Q) مراجعه نمائید. آقای Jensen Huang مدیر عامل انویدیا با بیان این مطلب گفت: اینک لپ تاپ های حرفه ای مخصوص بازی می توانند تا 3 برابر باریک تر از گذشته و تا 3 برابر عملکرد بیشتر راهی بازار شوند. به عنوان مثال الترابوک ها می توانند به سادگی از کارت گرافیک قدرتمند GeForce GTX 1080 استفاده نمایند. فناوری WhisperMode یکی از عوامل تاثیر گذار در MAX-Q ها است.
در نهایت نمی دانیم دلیل عدم استفاده ی عمده شرکت ها از کارت گرافیک های AMD چیست؛ برندهایی مانند MSI که از جمله بزرگترین تولید کنندگان نوت بوک های مخصوص بازی هستند، از سال های پیش تا کنون تمایلی برای استفاده از این محصولات در نوت بوک های خود ندارند و این مسئله می تواند ریشه های بسیاری داشته باشد که در متن به برخی از آنها اشاره شد. به نظر شما عدم استفاده از کارت گرافیک های مخصوص لپ تاپ شرکت AMD توسط تولید کنندگان نوت بوک چیست؟
کامنتم کاملا گویا بود دیگه زور زدن نداره. اپل فقط 6 درصد بازار کامپیوترا رو داره بقیه همه دست شرکتای دیگه ست که از انویدیا استفاده میکنن.
اون مهندسای دل و اچ پی هم باید از شما مشاوره بگیرن. چون مهندسای اونا هم مثل اپل درپیتن.
=))=))
طبق معمول میای حرف حق میزنی {اونم بدون توهین!!!} ولی کامنت حذف میشه اونوقت ادعا می کنید سایت {بیطرفه} و فقط {برخی نویسندگان} ممکنه بخوان نظر شخصیشون رو ابراز کنن!!
جالب اینجاست که من طرفدار برندی نیستم و فقط خواستم حقیقت رو بگم.
(گاهی از اینتل طرفداری کردم و گاهی انویدیا و ای ام دی)
ولی شنیدن حقیقت برای بعضی ها سخته و ترجیح میدن فقط کامنتای بعضی افراد خاص!! پخش بشه حتی اگر فحش بدن!!
متاسفانه تاریخ مصرف این سایت برای من تموم شد و دنبال هیچ سایت فارسی دیگه هم نمیرم و اخبار رو از همون سایت مورد علاقه خودم (تام هاردورز) دنبال خواهم کرد
خدانگهدار و ممنون بابت مقاله ها .
اپل باید از شما مشورت بگیره راجب کارت گرافیکش!آخه مهندساشون درپیت هستن و هیچی بارشون نیست!
هندونه دادن زیر بغلت و شدی دلقک سایت (نه تنها دیگران بلکه همین اریایی هم داره بهت میخنده)=))=))=))=))
=))=))=))=))=)):-bd
داداش لپ تاپای اپل که فروشی ندارن در مقابل dell – hp . تازه همین اپل چندساله داره amd استفاده میکنه.
بعدشم اپل از اون پایین پایینا گرافیک برمیداره مثل 460 و 560 که اصلا قوتی ندارن.
apple از کارت گرافیک های amd استفاده می کنه شاید به خاطر همینه
داداش نگو الآن بهت حمله میکنن میگن اصلا amd پادشاه ساخت گرافیکه تو جهان حرف نداره.
مشخصه واسه چی استفاده نمیکنن این amd اونقد پول نداره مثه انویدیا خرج تحقیق و توسعه بکنه یه چی مثل max-q بسازه که همه بیان سمتش. لپتاپای با گرافیک amd از انگشتای دستم کمتر شده.
من نمیدونم چجوری روشون میشه بگن اصلا amd در حد قد و قواره انویدیاست.
=))
مهم ترین دلیلش بنظر من دمای بیشتر و نیاز بیشتر به منبع تغذیه هست پس تولید کنندگان لپ تاپ باید با مشکل مصرف انرژی دست پنجه نرم کنن و دلیل دیگه استفاده نشدن کارت های amd مشکلات اونا توی بازی هاست افت فریم و باگ هایی که تو کارت های انویدیا کمتر دیده میشه
کل مطلب بیشتر شبیه یه کل کل میمونه ، چیزی هم به اطلاعات خواننده اضافه نکرد مقاله . یگذرسم ..
مثل این میمونه که بگیم تحلیل: بررسی استفاده از گرافیک های amd در کنسول ها . مشخصا همه چیز فقط بحث های فنی نیست .
سلام من خودم بشخصه تمایلی به استفاده از لپ تاپ یا الترابوک ندارم هرچند که قدرتمند باشه.
البته به نظر من وقتی AMD نتونه مصرف انرژی و گرمای کارت گرافیک رو کنترل کنه پس دلیلی نداره در تولید لپ تاپ استفاده بشه .
حالا منتظر حمله فن بوی های AMD به این مطلب و مترجم یا نویسنده این مطلب باشیدددددد
خخخخخخخخ یعنی جمله آخرو نوشته بره رو اعصاب بعضی کاربرا!:smiley1
به این دلایل از amd استفاده نمیکنند
1:حفظ آبرو
2: فلزی که طاقت گرمای amd رو داشته باشد هنوز پیدا نشده
3: نخریدن مردم
4: کنترل دمای کره زمین
و ده ها مورد دیگر:-D