شرکت سونی، امسال با یک برنامه ریزی و سیاست کاملاً درست و بجا وارد میدان شده است تا بتواند حضور کمرنگش را در این چند سال جبران سازد. این شرکت ژاپنی با سبدی پر از محصولات ارزشمند وارد میدان شده است البته در این سیاست جدید جایی برای گوشی های پایین رده در نظر نگرفته است پس به امید دیدن محصولاتی ارزان قیمت با ساختاری بهینه از این شرکت نباشید. در ماه فوریه 2017 بود که سونی گوشی Xperia XA1 خود را معرفی کرد و آن را در ماه آوریل 2017 به بازار فرستاد. محصولی که در بازار ایران با قیمتی زیر 1 میلیون تومان به فروش می رسد و می تواند در صورت استفاده از ویژگی های مثبت، کاربران زیادی را به سمت خود بکشاند. با ما همراه باشید برای شناخت بیشتر این محصول.
معرفی
در سال 1946 شرکتی به وجود آمد که با ایده های جالب و نوآورانه خود به سرعت راهش را در بازار ها پیدا کرد. بلند پروازی های این شرکت تمامی نداشت به طوری که مدام با سیاست های بسیار ماهرانه و ایده های خلاق بیشتر همگان را شگفت زده می کرد، اما این تازه اول راه بود. 12 سال پس از تاسیس شرکت باید نامی بین المللی برایش انتخاب می شد، اما نامی که می بایست هم تلفظ ساده ای برای زبان های مختلف داشته باشد و هم کاملا جدید و بکر باشد. در سال 1958 شرکت سونی خود را با این اسم به جهانیان معرفی کرد. این شرکت با گستردگی بسیاری که برای خود به وجود آورده بود، دارای زیر مجموعه های بسیاری شد که می توان به عنوان مثال واکمن، آلفا، سایبرشات، وایو، اکسپریا، براویا و پلی استیشن را نام برد. این شرکت جدا از تولید سیستم های صوتی و تصویری، بازی، عکاسی، کامپیوتر و گوشی های همراه، توانست به دنیای سینما راه پیدا کند و با خرید کلمبیا پیکچرز (سونی پیکچرز اینترتینمنت) توانست خود را تبدیل به هیولایی شکست ناپذیر کند. همین موضوع باعث شد تا بسیاری از کاربران در سراسر جهان به این نام اطمینان کنند و آن را بهتر از بهترین بدانند. هرچند در دهه اخیر چنان رقابت در این بازار ها داغ شده است که دیگر نمی توان با انتخاب نام سونی احساس کرد که صاحب بهترین محصول شده ایم.
طراحی و ساختار
سونی برای کاربرانی که نمی خواهند پول زیادی برای یک گوشی هوشمند پرداخت کنند اما در عوض انتظار یک محصولی کاربردی را دارند، مدل های Xperia XA1 و Xperia XA1 Ultra را روانه بازار کرد. این دو مدل در بخش ابعاد نمایشگر، رزولوشن، باتری، دوربین ثانویه و رم استفاده شده با هم تفاوت دارند. بزرگ شدن نمایشگر در Xperia XA1 Ultra ابعاد بزرگ تر و وزن بیشتر را برای این محصول به همراه داشته است. البته ما در این مطلب می خواهیم Xperia XA1 را بررسی کنیم پس با برادر بزرگتر این مدل کاری نداریم.
طراحی اکسپریا XA1 نسبت به گوشی های سال قبل سونی با کمی تغییرات در زبان طراحی روبرو بوده است. این تغییرات در نگاه اول ممکن است خود را آنچنان به ما نشان ندهند اما زمانی که دو نسل از محصولات را در کنار هم قرار می دهید، بیشتر متوجه این تغییرات می شوید. وقتی با اکسپریا XA1 روبرو می شوید، محصولی با ساختار خوب و حاشیه های بسیار کم سمت راست و چپ نمایشگر نسبت به فریم دور گوشی به خوبی خودنمایی می کنند. در بررسی گوشی های هوشمند سونی معمولاً از حاشیه های بالا و پایین گوشی به عنوان نکته منفی یاد می کردیم که برخی از سونی دوستان را ناراحت می کرد اما برای بررسی یک محصول باید حقیقت ها را گفت (چه مثبت و چه منفی) و بدور از تعصب آنها را پذیرفت. این موضوع را گفتیم زیرا در برخورد اول با اکسپریا XA1 همین حاشیه بالا و پایین نمایشگر بیش از حد خودنمایی می کرد. امیدواریم سونی کمی به فکر این دستگیره ها که PSP را به یاد می آورد باشد. بگذریم…
در نمای روبروی این محصول می توان صفحه نمایش 5 اینچ، اسپیکر مکالمه، دوربین ثانویه، سنسور مجاورت، نشان سونی و و جایگاهی که شبیه اسپیکر است را مشاهده کرد. یکدست بودن پنل شیشه ای جلو نمای زیبایی را خصوصاً در رنگ مشکی به وجود می آورد. حالا که نام رنگ مشکی را آوردیم بهتر است بگوییم این محصول در رنگ های سفید، مشکی، طلایی و رز گلد قابل خریداری است (البته رنگ سفیدی که در اختیار داشتیم به خاطر بازی نور کمی که داشت، اندکی حس لوکس بودن را از آن دور کرده است).
سونی بدنه این محصول را با ترکیبی از پلاستیک مات و کمی فلز در نظر گرفته است. استفاده از آلومینیوم در لبه های گوشی، حس استقامت را بیشتر در ذهن کاربر پدید می آورد و پلاستیک مات استفاده شده هم در کنار ساختاری منطقی و زیبا، توانسته است تا حدودی از جذب لک و اثر انگشت جلوگیری کند.
با وجود این که اکسپریا XA1 دارای حاشیه زیاد در بالا و پایین نمایشگر است، اما در دست گرفتن آن راحت و به قولی خوش دست است که باید آن را مدیون ابعاد 8×67×145 میلی متری و وزن 143 گرمی آن باشیم. فریم سمت راست و چپ گوشی با قوس ملایمی که دارد باعث شده است گوشی به خوبی در دست بنشیند و حس ناپایداری را از ذهن کاربر دور کند.پ
سمت راست گوشی با دکمه های کنترل حجم صدا، پاور (روشن/خاموش) و خوشبختانه دکمه شاتر تزئین شده است. سمت دیگر گوشی تنها به درگاه اسلات سیم کارت و کارت حافظه جانبی مجهز شده است. بر خلاف بسیاری از گوشی های بازار که از چینشی بسیار بد (استفاده مشترک از سیم کارت دوم یا کارت حافظه جانبی) استفاده می کنند، در اکسپریا XA1 کاربر می تواند همزمان از دو سیم کارت و یک کارت حافظه جانبی استفاده کند (چه عجب).
در نمای بالا شاهد جک 3.5 میلی متری و میکروفون ثانویه هستیم. بخش زیرین گوشی به پورت USB از نوع Type-C و بلندگو مجموعه مجهز شده است. پورت USB Type-C معمولاً در پرچمداران و محصولات رده بالا دیده می شد اما اخیراً بعضی از کمپانی ها همچون سونی از این نوع پورت در محصولات میان رده خود استفاده می کنند.
در کل نمای پشت محصولات سونی زیبا است. این زیبایی در کنار ساده بودن و منطقی بودن طراحی اتفاق افتاده است. قابی یکپارچه از جنس پلاستیک که با رنگی مات، جلوه خاصی به این محصول بخشیده است. در این نما می توان دوربین با فریمی براق، فلاش، نشان NFC و نشان اکسپریا را مشاهده کرد.
سخت افزار
سونی برای این محصول از پردازنده مدیا تک Mediatek MT6757 استفاده کرده است که از 8 هسته پردازش با فرکانس کاری 2.3 گیگاهرتز بهره برده است. این پردازنده با معماری ساخت 16 نانومتری ساخته شده است و می تواند از رم های LPDDR4X و فرمت H.265 پشتیبانی کند. از دیگر ویژگی های این پردازنده می توان به پشتیبانی از حداکثر دوربین 24 مگاپیکسل در صورت استفاده تک و 13+13 مگاپیکسل در صورت استفاده دوگانه، پشتیبانی از نمایشگرهای 1080 پیکسل، پاسخگویی 30 فریم در ثانیه در فیلم برداری با رزولوشن 2K و 4K و استاندارد LTE با نسخه Cat-4 اشاره کرد.
پردازنده گرافیکی استفاده شده مدل Mali-T880 MP2 است که با فرکانس 900 مگاهرتز آمده است تا در کنار پردازنده عملیات پردازشی را انجام دهند. در اکسپریا XA1 مقدار 3 گیگابایت رم در نظر گرفته شده است که برای یک گوشی میان رده کاملا مناسب است. حافظه داخلی استفاده شده بروی این گوشی برابر با 32 گیگابایت است که می توان با استفاده از کارت حافظه تا حداکثر 256 گیگابایت، به این میزان افزود.
از دیگر ویژگی های سخت افزاری می توان به بلوتوث نسخه 4.2، NFC و رادیو FM اشاره کرد.
عملکرد
عملکرد سخت افزاری این گوشی هوشمند نسبت به بسیاری از رقبا در این قیمت بهتر است. پردازنده مدیاتکی که در این گوشی قرار گرفته است با استفاده از فرکانس کاری 2.3 گیگاهرتز برای هسته های قدرتمند و 1.6 گیگاهرتز برای هسته های کم مصرف، توانسته است قدرت خروجی مناسبی را ارائه دهد. در نرم افزار ترکیبی AnTuTu امتیاز 60018 را به دست آوردیم که برای یک محصول میان رده کاملاً مناسب است.
صفحه نمایش
صفحه نمایش در نظر گرفته شده برای این محصول با ابعاد 5 اینچ و رزولوشن 720×1280 پیکسل از نوع IPS LCD است که قابلیت نمایش 294 پیکسل در هر اینچ را داراست. با وجود این که با نمایشگر HD طرف هستیم اما کیفیت پخش تصاویر خوب است و به سختی می توان خطوط مورب را با شکستگی هایی مشاهده کرد. حداکثر روشنایی این صفحه نمایش و نهایت کنتراست آن به ترتیب برابر با 535 شمع در متر مربع و 1050 به 1 است که برای این گوشی در این رده بسیار مناسب است. از این رو اکسپریا XA1 عملکردی خوب در محیط های پر نور و فضای باز دارد و می تواند در این بخش برای رقیبان خود کری بخواند. زاویه دید از مواردی است که همگان با شنیدن نام IPS به تجلیل از آن می پردازند. در این محصول زاویه دید مناسب است و می توان در هر زاویه ای به صفحه نمایش نگاه کرد. متاسفانه در نمایشگر این محصول هم مانند اکسپریا L1 تنها شاهد لمس همزمان 4 انگشت هستیم که ممکن است بازی دوستان را کمی نگران کند.
دوربین
استفاده از دوربین اصلی 23 مگاپیکسل با دریچه f/2.0 و ویژگی هایی همچون فوکوس لمسی، تشخیص چهره، تشخیص فاز، تشخیص لبخند، HDR، پانوراما و فیلم برداری با کیفیت 1080 پیکسل (30 فریم در ثانیه)، باعث شده است تا توپ در زمین سونی باقی بماند. دوربین در این محصول از عملکرد خوبی در روز و در محیط هایی با نور مناسب برخوردار است. ویژگی های گفته شده عکاسی با اکسپریا XA1 را در حد یک گوشی گران قیمت ارزشمند ساخته است. دقت رنگ، کنتراست و جزئیات ثبت شده بسیار مناسب هستند. تنها موردی که در مدت تست به آن برخوردیم فوکوس خودکار بود که در مواردی محدود با گیج شدن، عکس هایی مات را ثبت می کرد که این مورد را با فوکوس دستی برطرف کردیم.
دوربین ثانویه با سنسور 8 مگاپیکسل دارای گشودگی دیافراگم f/2.0 و سایز سنسور 1.4 اینچ است. این دوربین در کنار کیفیت مناسبی که دارد از فوکوس خودکار سود می برد که می تواند در شرایط نوری مناسب عکس های بسیار خوبی را ثبت کند. جزئیات عکس های ثبت شده کاملاً راضی کننده است و قطعاً کاربران سلفی دوست را از وجود چنین دوربینی خوشنود می سازد.
نمونه عکس
صدا
وقتی با اکسپریا XA1 روبرو می شوید با خود می گویید چه خوب که محصولی در این بازه قیمتی دارای اسپیکر استریو است. اما باید بگوییم که زیاد خوشحال نشوید زیرا این محصول تنها از یک اسپیکر که آن هم در بخش زیرین گوشی قرار گرفته است استفاده می کند. همین اسپیکر هم خروجی راضی کننده ای ندارد و نمی توان در این یک مورد روی اکسپریا XA1 حساب کرد. قدرت صدای خروجی از اسپیکر این محصول زیر 70 دسی بل است این در حالی است که صدای ملودی یا آهنگ زنگ که برای بهتر شنیده شدن دارای دسی بل بالایی است، تنها 68 دسی بل را تولید می کند. این مقدار برای موسیقی برابر با 67 دسی بل و برای مکالمه برابر با 62 دسی بل است. البته داستان در خروجی هدفون یا جک 3.5 میلی متری با وضعیت بهتری روبرو است.
باتری
استفاده از باتری با ظرفیت 2300 میلی آمپر برای دستگاهی که از پردازنده متوسط و رزولوشن اچ دی بهره می برد، مناسب است. یکی از مهمترین سخت افزارهایی که می تواند در مصرف کردن باتری تاثیر بسیاری داشته باشد، پردازنده است. پرازنده ای که در اکسپریا XA1 استفاده شده است، مربوط به کمپانی مدیاتک است. مدیاتک عنوان کرده است که این پردازنده می تواند تا 25 درصد مصرف بهینه تری را نسبت به پردازنده های قدیمی داشته باشد. در تست های انجام شده توانستیم نزدیک به 16 ساعت مکالمه، کمتر از 10 ساعت وب گردی و نزدیک به 8 ساعت پخش ویدیو را داشته باشیم.
با این وجود باتری اکسپریا XA1 می تواند در صورت استفاده بهینه به روز دوم هم راه پیدا کند اما اگر از استفاده های روزمره کمی پا را فراتر بگذارید قبل از پایان روز باید مجدد باتری را شارژ کنید.
رابط کاربری
سونی در این محصول به صورت پیش فرض از اندروید 7 استفاده کرده. ظاهر این رابط کاربری تفاوتی با دیگر محصولات این شرکت ندارد ولی همچنان با آرایشی جذاب و آیکون های زیبا در آن طرف هستیم که به لطف اندروید 7 کارایی آن بسیار خوب و کاربر پسند شده است .
در بخش شماره گیری با توجه به ابعاد صفحه نمایش دکمه ها کمی بالا هستند و ممکن است کاربر نتواند با یک دست به راحتی شماره گیری کند. صفحه کلید مجازی محصول SwiftKey است که بسیاری از کاربران آن را می شناسند و از عملکرد و دقت آن شناخت دارند .
7.6امتیاز7.5راندمان8امکانات7طراحی8ارزش
سلام خسته نباشید امکانش هست که گوشی Sony Xperia X رو بررسی کنید