هر ساله مسابقات برنامه نویسی متعددی در جهان برگزار می شوند و شرکت کنندگانی از کشورهای مختلف جهان تلاش می کنند در کوتاه ترین زمان ممکن، بهترین و کم دردسر ترین راه حل ها را برای مسائلی که مطرح می شوند بیابند. اما اخیرا گروهی از محققین دانشگاه سنت اندروز به این نتیجه رسیده اند که احتمالا دشوارترین و پیچیده ترین مساله ممکن برای رایانه ها را یافته اند و هر برنامه نویس یا گروهی که بتواند الگوریتمی برای حل این مشکل پیشنهاد کند برنده جایزه 1 میلیون دلاری موسسه ریاضیات Clay آمریکا خواهد شد.
این مساله که به پازل وزیر (Queen Puzzle که اشاره به مهره وزیر در شطرنج دارد) مشهور است تعریفی بسیار ساده دارد. در این سوال باید 8 وزیر را به گونه ای بر روی یک صفحه شطرنج قرار دهید که هیچ کدام از آنها قادر به حذف (یا به اصطلاح “زدن”) یکدیگر نباشند. در نتیجه هیچ یک از این مهره ها نباید دارای ستون، ردیف یا قطر یکسان با هم باشند.
همان طور که در تصویر می بینید طراحی چنین صفحه ای بسیار ساده است. اما مشکل از آنجا آغاز می شود که رایانه ها قادر به سازمان دهی بدون دردسر این آرایش ساده نیستند. زمانی که صفحه شطرنج و همچنین عملکرد مهره های شطرنج در یک برنامه رایانه ای تعریف شود، پردازش های بسیار زیادی برای بررسی شرایط مختلف بازی انجام می شود و زمان بسیار زیادی برای یافتن راه حل توسط رایانه و پردازشگر صرف خواهد شد. بر اساس مقاله ای که در همین زمینه در ژورنال هوش مصنوعی به چاپ رسیده، پس از آنکه صفحه شطرنج دارای ابعاد 1000 در 1000 شود حل همین مساله ساده برای رایانه غیر ممکن خواهد شد. در نتیجه اگر بتوان برنامه ای برای حل مشکل توضیح داده شده نوشت تا ساختار مورد نظر با سرعت بالایی مشخص شود احتمالا می توان از تکنیک مشابه برای حل بسیاری از مسائل حل نشده در برنامه نویسی و علوم رایانه استفاده کرد. پازل وزیر مشابه مساله دیگری در علوم رایانه است که به P در برابر NP مشهور شده. این مساله عنوان می کند که آیا هر مساله ای که قابل بررسی سریع است، راه حل سریعی نیز دارد یا خیر؟
در نتیجه اگر شما هم راه حلی سریع برای مساله پازل وزیر دارید می توانید شانس خود را امتحان کرده و برنده جایزه 1 میلیون دلاری شوید.
کار ما نیست.