این روزها کشور های مختلف در حال رقابت با یکدیگر در زمینه ی هوش مصنوعی و به کار گیری آن در زمینه ی نظامی هستند. در این راستا ولادمیر پوتین، رئیس جمهور فعلی روسیه در یک سخنرانی اعلام کرد که هوش مصنوعی نه تنها آینده ی روسیه، بلکه آینده ی دنیا را تحت تاثیر قرار خواهد داد و تغییرات جالبی در دنیا ایجاد خواهد کرد. او همچنین گفت که هر کشوری که بتواند در زمینه ی هوش مصنوعی پیشرو باشد، در واقع میتواند بر دنیا حکمرانی کند. به طور کلی پوتین تنها کسی نیست که اینگونه فکر میکند بلکه کشور های دیگری مثل چین و آمریکا نیز چنین فکری نسبت به هوش مصنوعی دارند، با پوتین هم نظرند و در حال دستیابی به قدرت های نظامی هوشمند هستند. همه ی کشور ها از اهمیت هوش مصنوعی آگاهند و هوش مصنوعی باعث حفظ نیرو های انسانی خواهد شد. برای مثال میتوان به هواپیما های بدون سرنشین و مستقل اشاره کرد.
بر اساس گزارش های مختلف از سایت های خبری، ایالات متحده، روسیه و چین با یکدیگر توافق کردند تا هوش مصنوعی را به یک فناوری کلیدی در زمینه ی قدرت ملی تبدیل کنند. این توافق، تغییرات نظامی و امنیت ملی را به همراه خواهد داشت، روند سیاسی دولت های مختلف را متفاوت خواهد کرد و تاثیر آن حتی از دستیابی به انرژی هسته ای نیز مهم تر خواهد بود.
دولت چین در این راستا اعلام کرده است که قصد دارد تا سال 2030 به کشور پیشرو در فناوری هوش مصنوعی تبدیل شود. همچنین قصد دارد تا از این طریق امنیت کشور را بالا ببرد و نیروی دفاعی ملی را افزایش دهد. بر اساس گزارش ها، در حال حاضر، چین بیشترین پشتیبانی و منابع را برای تبدیل شدن به قدرت جهانی هوش مصنوعی دارد و از آمریکا و روسیه سبقت خواهد گرفت. این کشور همچنین تجربه ی بیشتری در زمینه ی هوش مصنوعی برای مدیریت مردم دارد، این در حالی است که دو کشور دیگر چنین تجربه ای را بدست نیاورده اند و این موضوع امتیاز بزرگی برای چین است. برای مثال کشور چین به کمک تکنولوژی تشخیص چهره، تجزیه ی اطلاعات چهره و الگو های رفتاری جرم و جنایت را کاهش داده و این مثال بدین معناست که این کشور تخصص بیشتری در زمینه ی گسترش و آموزش هوش مصنوعی داشته است. همچنین دانشگاه Beihang چین، مرکز پیشروی هواپیماهای نظامی بدون سرنشین و یادگیری عمیق است.
روسیه نیز کشور های چین و آمریکا را در حوزه AI دنبال می کند. برنامه ی مدرنیزه سازی نظامی که در سال 2008 آغاز شد، باعث گسترش و سرمایه گذاری جدید در AI شد. کمیته صنعتی نظامی روسیه قصد دارد تا سال 2025، 30 درصد از تجهیزات راکتیو نظامی را تولید کند. روسیه با تکنولوژی مختصر خود نسبت به چین و ایالات متحده، باید این اهداف بلندپروازانه را برای ادامه ی رقابت حفظ کند. این کشور از یک سنت آکادمیک علمی در فن آوری بهره می برد و یک استراتژی کارآمد در تکنولوژی هایش داشته است. بر اساس گفته ها به نظر می رسد که روسیه مایل است تا AI و یادگیری ماشین را به عنوان بخشی از تبلیغات، اطلاعات، رسانه های اجتماعی و هک های تبلیغاتی به اجرا در آورد. دولت روسیه نیز، همانند چین بیشتر تمرکز خود را بر روی بدست آوردن قدرت بیشتر برای توسعه ی کشور قرار داده است و این نشان می دهد که احتمالا هوش مصنوعی بیشتر به سمت برنامه های نظامی و اطلاعاتی هدایت خواهد شد.
اگر چه ایالات متحده تاکنون به عنوان مرکز جهانی توسعه ی پیشرفته AI به رسمیت شناخته شده است، اما این توسعه کاملا در بخش خصوصی صورت گرفته و دولت این کشور از تحقیق و توسعه ی AI بسیار عقب مانده است. تا اکتبر سال 2016، در کاخ سفید گزارشی در مورد AI منتشر نشده بود، درحالی که پنتاگون چندین سال استراتژی «Third Offset» خود را توسعه داده، به نظارتAI پرداخته و پیشرفت های یادگیری ماشین را در چین به طور خاص توسعه داده است. با این وجود آمریکا برای رشد بیشتر نیاز به همکاری با چین و روسیه دارد و این همکاری بر خلاف روند سیاسی کشور ها خواهد بود. بر اساس بررسی کارشناسان، دولت آمریکا برای رسیدن به اهدافشبه هوش مصنوعی چین و روسیه نیاز خواهد داشت.
به طور کلی گسترش هوش مصنوعی خطرات بسیاری به همراه خواهد داشت؛ به خصوص زمانی که این گسترش در زمینه های نظامی صورت گیرد. ولی شاید اگر هوش های مصنوعی به خوبی آموزش دیده شوند، از جنگ های انسانی بکاهند و به همکاری های بین المللی و اشتراک گذاری منابع بپردازند.
دیدگاهتان را بنویسید