Smart Access Memory یا به اختصار SAM یک فناوری بر پایه سخت افزار و نرم افزار میباشد که به منظور بهرهگیری از یکی از ویژگیهای رابط PCI Express که با عنوان Base Address Register نامیده میشود، توسعه داده شده است. در حال حاضر فقط AMD آن هم در جدیدترین نسل از کارت گرافیکهای این کمپانی یعنی سری Radeon RX 6000 از این فناوری جدید برخوردار هستند که منجر به افزایش نسبی عملکرد GPU می شود. با کمک رسانی AMD به اینتل و انویدیا در این زمینه، احتمالا به زودی شاهد فعال شدن این ویژگی در محصولات تیم آبی و سبز نیز خواهیم بود.
فناوری Smart Access Memory موجب میشود که تغذیه اطلاعات توسط پردازنده به جای بخش کوچکی از آن، مستقیما در بافر حافظه ویدئویی قرار بگیرد. این موضوع منجر به بهبود 10 تا 15درصدی عملکرد GPU نسبت هر عنوان میشود که چندان پیشرفت نامحسوسی محسوب نمیشود و میتواند تاثیر خود را در گیمینگ به نمایش بگذارد. زمانی که AMD این فناوری را معرفی میکرد، اینگونه به نظر رسید که عملکرد فناوری Smart Access Memory به همکاری نزدیک بین GPU و CPU وابسته است. چرا که به عنوان یک فناوری جدید به عنوان قابلیتی معرفی شد که فقط زمانی عمل میکند که در سیستم از گرافیکهای سری Radeon RX 6000 در کنار پردازندههای رایزن 5000 استفاده شده باشد.
کمک رسانی AMD به اینتل و انویدیا در استانداردسازی همگانی Smart Access Memory
هر چند که انویدیا بر این باور است که میتوان شکلی از فناوری SAM را به شکل همگانی توسعه داد، در صورتی که تمامی تولیدکنندگان و سازندگان از آنجایی که این فناوری وابسته به یک ویژگی PCI Express است، بر روی برخی استانداردها با یکدیگر توافق کنند. در همین رابطه PC World از اسکات هرکلمن از AMD در رابطه با این موضوع و امکان انجام آن نظر خواسته و پرسیده است که AMD چگونه می تواند در حد وسع خود از این استانداردسازی حمایت کند. آیا نیاز هست که کمپانیها برای این منظور بروزرسانیهای BISOS را برای محصولات خود منتشر کنند؟
هرکلمن پاسخ به این سوال را به کمپانیها واگذار کرده اما معتقد است که کمپانیهای رقیب لازم است بر روی درایورهای خود کنند. اینتل باید در این زمینه با تولیدکنندگان مادربرد خود همکاری داشته باشد و در عین حال بر روی تراشههای خود کار کند. در نهایت او بر این باور است که کمپانیهای رقیب کارهایی در این مورد دارند که باید انجام دهند. هرکلمن همچنین به وضوح گفته که AMD آماده کمک رسانی به اینتل و گروه رایزن کمپانی آماده همکاری با انویدیا است. صحبتهایی در این زمینه بین کمپانیها رد و بدل شده و اگر تیم سبز و آبی به فعال سازی این ویژگی بر روی پلتفرمهای AMD علاقمند باشند، تیم قرمز مخالفتی با این موضوع نخواهند داشت.
Smart Access Memory و توانایی تغییر شیوه توسعه بازی های کامپیوتری
استانداردسازی یک ویژگی مانند SAM میتواند در شیوه توسعه بازیهای ویدئویی نیز تاثیرگذار باشد. اگر چه این ویژگی نیازی به پشتیبانی از سوی توسعه دهنده ندارد اما مقدار بهینه سازی در برخی عناوین نسبت به برخی دیگر بیشتر است. در عنوان Assassin’s Creed Valhalla این تکنیک موجب بهبود 14 درصدی عملکرد میشود در حالی که مقدار بهینه سازی Shaodows of the Tomb Raider تقریبا 6 درصد است. در صورتی که توسعه دهندگان به این فناوری تمایل نشان دهند، میتوانیم در آینده شاهد بهینه سازیهای به مراتب بیشتری باشیم.
با توجه به اینکه در تستهای صورت گرفته از RX 6800 XT، این کارت گرافیک تنها حدودا 5 درصد کندتر از RTX 3090 ظاهر شده، این اختلاف میتواند به واسطه فناوری Smart Access Memory رفع شود. بنابراین این فناوری میتواند یک مشوق خوب برای کاربران باشد تا سیستم خود را تماما بر پایه محصولات AMD بنا کنند. به نظر میرسد فناوری SAM نیازی به PCIe 4.0 نیز ندارد چرا که در تستهای گرفته، در تغییر حالت بین PCIe 4.0 و 3.0 کاهیشی در عملکرد کارت گرافیک رویت نشد. اتفاقی که به نوع خود جالب توجه است.
من تو تاریخی که این کامنت رو مینویسم انویدیا قابلیت ریسایزبل بار رو برای گرافیک های 3000 کلاس دسکتاپش فعال کرده
و اون طوری که انتظار می رفت نبود و در برابر اسمارت اکسس مموری amd شکست خورد
خواستم اینو بگم که درسته این فناوری مختص amd نیست ولی توی مقایسه این دو مشخص میشه که کشک هم نبود و اون چند درصد بهبود که خیلی ها روستش میکردن به این راحتی ها بدست نمیاد
حرکت جالبی بود
عرض کردم خدمتتون که این قابلیت میتونه رو تمامی پلتفرم ها باشه و چیز ابداعی amd نیست. AMD فرصت رو مناسب دیده بود تا سری 5000 خودش رو با ارایه این قابلیت روی اون پروموت کنه.
میتونه باشه ولی کی اول معرفی کرد ؟ اگه به اینتل بود برای پشتیبانی این قابلیت 100 دلار CPU هاشو گرونتر میفروخت