موسسه PSI-SIG چندی پیش جدیدترین نسل از رابط PCI Express را با نام PCI Express 4.0 معرفی کرد. این پورت می تواند راه را برای استفاده از کارت های گرافیک قدرتمندتر در دسکتاپ ها فراهم کند. اما PCIe 4.0 دقیقا چه تاثیری بر تجربه گیمرها خواهد داشت؟
نسل اول استاندارد PCIe در سال 2003 معرفی شد و در آن زمان پهنای باند حداکثری 8GBps را (در هر دو جهت به صورت همزمان) در اختیار قرار می داد. در نسل دوم که دو سال بعد معرفی شد این عدد به 16GBps ارتقا یافت و پس از آنها پنج سال زمان نیاز بود تا سرانجام در سال 2010 و با معرفی PCIe 3.0 این عدد به 32GBps افزایش یابد. اما توسعه استاندارد نسل چهارم حتی بیش از این زمان برای معرفی نسل سوم به درازا انجامید و در ماه های پایانی 2017 شاهد نهایی شدن آن هستیم.
در نگاه اول و با توجه به اعداد و ارقام باید گفت استفاده از نسل جدید PCIe می تواند پهنای باند در دسترس را به میزان 100 درصد افزایش داده و سرعت انتقال را نیز در پورت های x16 تا 64GBps بهبود بخشد. تکنولوژی PCIe در دهه های گذشته همواره پیشرفتی تدریجی را تجربه کرده است و نسل های مختلفی از آن معرفی شده اند که هر یک از آنها حداقل از لحاظ پهنای باند نسبت به نسل قبلی بهبودی دو برابری را تجربه کرده اند. چنین اتفاقی می تواند منجر به بهبود توانایی های کارت های گرافیک در پیکربندی های تکی و چندتایی شده و استفاده از درایوهای ذخیره سازی SSD با سرعت بالا را در فرمت حافظه های M.2 امکان پذیر سازد.
در توضیحات PCI-SIG برای معرفی PCIe 4.0 آمده است که این استاندارد نه تنها منجر به افزایش پهنای باند در دسترس خواهد شد، بلکه کاهش تاخیر سیستم و بهبود مجازی سازی I/O نیز از نتایج آن خواهد بود. با اینکه این تغییرات در درجه اول به نفع آن دسته از کاربرانی است که از سیستم های رده بالا و به خصوص مجهز به پیکربندی های چندتایی از کارت های گرافیکی استفاده می کنند، اما سایر کاربران نیز شاهد برتری ها و بهبودهای نسل جدید نسبت به نسل های قبلی خواهند بود. در واقع افزایش پهنای باند باعث می شود SSD های M.2 یا کارت های شبکه پر سرعت برای عملکرد بهینه بتوانند از پورت x1 یا پورت های PCIe مشابه استفاده کنند. به علاوه، به کارگیری از نسل جدید PCIe باعث می شود کاربران بتوانند توان بیشتری از کارت های گرافیک اکسترنال به دست آوردند و نیاز به اتصال آنها به مادربرد به صورت مستقیم نیز از بین خواهد رفت. برای مثال با استفاده از پورت تاندربولت 4 و اتصال x4 می توان یک از یک کارت گرافیک اکسترنال با پهنای باندی مشابه PCI Express 2 x16 استفاده کرد.
با این حال، PCIe 4.0 نیز همانند هر تکنولوژی جدیدی برای جا افتادن به زمان نیاز دارد. می توان پیش بینی کرد از اواسط یا اواخر سال 2018 شاهد استفاده از نسل جدید در مادربردهای رده بالا باشیم و سپس راه آنها به مادربردهای رده میانی نیز باز خواهد شد. با این حال معرفی نسل چهارم باعث نشده توسعه دهندگان دست از کار بکشند و همین حالا PCI-SIG در تلاش برای معرفی PCI Express 5.0 است. هر چند PCIe 4.0 برای تکمیل و تجاری سازی بیش از هفت سال زمان نیاز داشت اما به نظر می رسد نسل پنجم در مدت زمان کوتاه تری (تا سال 2019) وارد فاز تجاری شود. حتی شنیده ها حاکی از تخمین 2 ساله برای رسیدن به نسل پنجم هستند که نشان دهنده افزایش چشمگیر سرعت تحقیق و توسعه در این بخش است.
دیدگاهتان را بنویسید