ابوالحسن فیروزآبادی، رئیس مرکز ملی فضای معتقد است که بدون داشتن جایگزین برای اینستاگرام نمیتوان این شبکه اجتماعی را فیلتر کرد. فیروزآبادی در نشت مهافمپ (محفل هماندیشی فعالان فضای مجازی پاک) با اشاره به این موضوع، به حکمرانی فضای مجازی که از سوی قدرتهای بزرگ جهان اعمال میشوند پرداخت و آن را شبکهای، جهانی و انحصاری ارزیابی کرد.
فیروزآبادی سیاستگذاری در فضای مجازی در مقایسه جهانی را به دو سطح حکمرانی و فراحکمرانی تقسیم کرد و در توضیح دسته فراحکمران گفت:
“فراحکمرانی اعمال اقتداری است که از سوی صاحبان پلتفرمها یعنی شرکتهای بزرگ گوگل، فیسبوک، مایکروسافت، آمازون و اپل بر فضای مجازی اعمال میشود و به واسطه داشتن اختیار کامل در کنترل پلتفرمها، سطحی بالاتر از دیگر بازیگران این عرصه دارد. از خصوصیات این نظام حکمرانی میتوان به گسترش عدم پاسخگویی، عدم مسئولیتپذیری و نقش زیربنایی اقتصاد بر سیاست اشاره کرد.”
وی در ادامه عنوان کرد که حکمرانی نیز نوعی از سیاستگذاری است که توسط دولتها و با مشارکت شرکتها و مجموعههای ذیربط اعمال میشود. فیروزآبادی معتقد است که در عصر جدید توسعه فناوری، شاهد گسترش نسبیگرایی، بینظمی و دولتگریزی در این بستر هستیم.
دبیر شورای عالی فضای مجازی در خصوص وضعیت ایران در این شرایط توضیح داده که باید تمرکز بر روی توسعه پلتفرمها به عنوان ابزاری کمهزینه و کارآمد باشد. فیروزآبادی در رابطه با کاربرد فیلترینگ در فضای مجازی گفت:
“فیلتر ابزار اعمال قدرت سخت است. پیش از این شدنی نبوده و در آینده نیز باید مبنا را بر عدم کارآمدی فیلترینگ بگذاریم.”
او اذعان داشت که اقدامات آمریکا در محدودسازی شبکههای اجتماعی، فیلترینگ نیست و باید عنوان سیاستگذاری بر آن نهاد. حکمرانی میتواند در لایه کلان و با توافق کشور و پلتفرم در قالب سیاستگذاری اعمال شود.
نداشتن جایگزین برای اینستاگرام دلیل عدم فیلترینگ
دبیر کارگروه مرکز ملی فضای مجازی در پاسخ به پرسشی که در خصوص سرانجام اینستاگرام مطرح شده بود، عنوان کرد که بحثهای بسیاری در این زمینه وجود دارد، اما تا وقتی جایگزین مناسب برای آن نداشته باشیم، با فیلتر شدن آن دچار مشکل خواهیم شد. فیروزآبادی در ادامه افزود:
“مردم به ارتباط و شبکههای اجتماعی نیاز دارند و نمیتوانیم بدون یافتن جایگزینی مناسب، یک شبکه اجتماعی را ببندیم. برخی فقط به مشکلات اخلاقی اینستاگرام میاندیشند، اما من مشکلات خیلی فراتری را میبینم. اینستاگرام مخاطب را در حباب اطلاعاتی قرار میدهد، خودشیفتگی را در کاربران دامن میزند و اراده پلتفرم را بر افراد تحمیل میکند. با این وجود، عده زیادی در این بستر زیست میکنند و ما نمیتوانیم به راحتی این بستر را مسدود کنیم.”
با سلام
وقتی فقط صحبت از نظارت هست در فیلتر کردن شبکه های خارجی و دلیل منطقی دیگه ای نیست و اعتمادی هم به شبکه های داخلی وجود نداره چجوری می خواییم مردم مهاجرت کنن به اون سمت ؟
هنوز بعضی از احمق ها به فکر فیلتر کردن شبکه های اجتماعی هستن هنوز ار تلگرام درس عبرت نگرفتن
نداشتن جایگزین برای اینستاگرام دلیل عدم فیلترینگ!!! باز شروع شد یک جایگزین بگذاریم دیگری را حذف بکنیم دیدگاهی هست قیم گونه مربوط به اول انقلاب استدلالهایی که برای ممنوع کردن ویدیو در دهه شصت مطرح کرده (حمایت از تولید داخلی، عدم وجود محتوای بومی کافی برای رقابت با محتوای خارجی و…) دیدگاهی که مسخره و در عین حال گریه دار است چرا باید حق انتخاب را از کاربر صلب کنید ؟ چه کسی اجازه داده در مورد مردم تصمیم بگیرید مگه نه اینکه خیر سرتان حکومت جمهوری هستید نه سلطانی ! اگر از در رقابت در بیایید که بهتر جواب می گیرد اینجوری بیشتر لج مردم را در می آورید مردید چیزی ایجاد بکنید که قابل رقابت باشد و خودتان هم راضی به استفاده از آن باشید نه اینکه در نمونه های خارجی همه نمایندگان حساب کاربری داشته باشند چیزی باشد که با سلیقه واقعی نه دیکته ای مردم متناسب باشد البته نه اقلیت جاهلی که یوتوب و اینستاگرام را مستحجن می نامند و به درجه بندی سنی هیچ اعتقادی نداشته و به همه اقشار مملکت به شکل کودک نگاه میکنند حذف شبکه های اجتماعی و پیام رسانهای خارجی اصلا به صلاح نیست چونکه حق انتخاب را از کاربر میگیرد و حرکتی توهین آمیز است .