پس از آنکه فاز دوم طرح رجستری عملی شد، قوانین خاصی برای گوشی های مسافری اعلام شد. براساس این قوانین صرفاً برای یک دستگاه تلفن همراه، گمرک با اخذ حقوق گمرکی و دوبرابر سود بازرگانی وعوارض متعلقه نسبت به ثبت شناسه IMEI گوشی در سامانه مسافری اقدام میکند. در صورت مطلع نکردن گمرک از خرید گوشی در خارج از کشور و عدم پرداخت هزینه های فوق، پس از ورود به کشور امکان رجیستری کردن تلفن همراه وجود نخواهد داشت و مسوولیت آن به عهده مسافرین می باشد.
حسین فلاح جوشقانی، مدیرکل فناوری اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز خبر از اعمال تغییراتی در این فرایند داده بود. به گزارش خبرگزاری فارس جوشقانی پیش تر اعلام کرده بود که سامانهای توسط گمرک طراحی خواهد شد و به مسافران مهلتی حدود 10 روز تا دو هفته برای ثبت گوشی داده می شود تا مسافران به محض ورود به کشور نیازمند ثبت گوشی نباشند. این سامانه حالا راه اندازی شده است و طبق اعلام جوشقانی فرصتی برای ثبت گوشی مسافران در نظر گرفته شود تا مسافرانی که به هر دلیل به هنگام ورود به کشور گوشی خود را ثبت نکردهاند، به شرطی که کمتر از 7 روز از زمان وارد شدنشان به کشور گذشته باشد، بتوانند در سامانه گمرک گوشی خود را ثبت کنند.
حداکثر مهلت 30 روز برای ثبت گوشی مسافری
بنابر تصمیمی که توسط سازمان گمرک گرفته شده است، مسافران فقط تا 30 روز پس از ورود به کشور مهلت دارند تا از طریق این سامانه تلفن همراه خود را ثبت کنند و درصورت اتمام این مهلت، گمرک وظیفهای در قبال ثبت شناسه تلفن همراه شخص مسافر نخواهد داشت. افرادی که از طریق این سامانه اقدام به پرداخت حقوق گمرکی و ثبت تلفن همراه خود میکنند، لازم است کد پیگیری و شناسه پرداخت را تا حصول اطمینان از ثبت تلفن همراه، نزد خود نگه دارند.
سامانه فقط به گوشی های مسافری تعلق دارد
پس از درخواست ثبت شناسه تلفن همراه در این سامانه، گمرک جمهوری اسلامی ایران صحت اطلاعات وارد شده را بررسی میکند و در صورت تائید، این اطلاعات را برای سامانه همتا ارسال میکند. متقاضیان باید دقت کنند که در صورت نادرست بودن اطلاعات وارد شده، شناسه تلفن همراه ثبت نمیشود. لذا تنها افرادی که تلفن همراه خود را «به صورت مسافری» وارد کشور کردهاند، از این طریق اقدام کنند.
اگر گوشی مسافری نباشد، چی اتفاقی پیش میاید؟
در تاکید اختصاص سامانه اظهارنامه گمرکی تلفن همراه به گوشی های مسافری، پیش از این دهقانینیا نیز به سوءاستفاده کنندگان احتمالی هشدار داده بود که راه اندازی این سامانه به معنی امکان ثبت کردن قانونی گوشی های قاچاق و غیرقانونی نخواهد بود و قاچاقچیان امیدوار به دور زدن قانون از این مسیر ایجاد نشوند. زیرا در این سامانه تمامی شرایط مسافر بودن واردکننده در بازه زمانی اعلام شده از جمله زمان ورود به کشور و پرواز به دقت بررسی می شود. چنانچه مشخص شود که گوشی ثبت شده مسافری نیست، حقوق گمرکی پرداختی بازگردانده نمیشود.
پس از ثبت گوشی مسافری، اقدام بعدی چیست؟
کمیته اعلام کرده است که انتقال اطلاعات از سامانه گمرک به سامانه همتا ممکن است اندکی زمانبر باشد و تلفن همراه به محض پرداخت حقوق گمرکی، در سامانه همتا ثبت نخواهد شد. در این باره دهقانینیا نیز توضیح داده بود: ممکن است برخی مسافران در گمرک عوارض گوشی را پرداخته و فرآیند رجیستری را تکمیل کرده باشند، اما پس از قراردادن سیم کارت در گوشی پیغام «این گوشی در سامانه گمرک ثبت نشده» را دریافت کردهاند. افرادی که اطمینان دارند، فرآیند ثبت در گمرک را به طور کامل انجام دادهاند و اطلاعات گوشی آنها توسط کارمند گمرک دقیق ثبت شده مطمئن باشند که این پیغام ناشی از تأخیر در دریافت اطلاعات در گمرک است و مشکلی برای گوشی آنها پیش نخواهد آمد.
ثبت گوشی مسافری سقفی دارد؟
طبق قوانین گمرکی کشور هر نفر در سال مجاز به ورود یک عدد گوشی طبق قانون مسافری است و واردات یک عدد گوشی مسافری از معافیت 80 دلاری برخوردار است. در حال حاضر گوشیهای برند اپل، موتورلا، بلکبری و گوگل پیکسل(و نه گوگل) مشمول رجیستری شدهاند و اعمال مقررات رجیستری تنها روی این برندها انجام میشود.
سامانه اظهارنامه گمرکی گوشیهای همراه ویژه مسافران: لینک
برای توریست هایی که بیش از 30 روز در ایران هستن چیکار میشه کرد ؟ آیا گوشی اونا هم از کار میوفته ؟ لزوما نیازی به پرداخت گمرک برای توریست ها نیست. لطفا اگه کسی اطلاع داره راهنمایی کنه ممنون.