در هفتهای که بزرگترین ناو نیروی دریایی ایران بدون دلیل مشخص در طی 24 ساعت غرق میشود و 2 خلبان نیروی هوایی ایران در آشیانه هواپیما جان خود را از دست میدهند، در گوشه دیگر دنیا خبرهای متفاوتی به گوش میرسد. آنطور که پیداست تست سوختگیری جنگنده اف-18 از پهپاد سوخت رسان MQ-25A با موفقیت انجام شده و زین پس شاهد پرواز پهپادها برای سوخترسانی به جنگندههای دیگر خواهیم بود. برای جزئیات بیشتر سوختگیری جنگنده از پهپاد با ما همراه باشید.
جزئیات سوختگیری جنگنده از پهپاد
کشور ایالات متحده از سال 2006 برنامه ساخت پهپادهای سوخت رسان و ناو نشین را آغاز کرد. این پهپادها علاوه بر نقش سوخترسان، باید از وظایف یک جنگنده تهاجمی نیز برآیند. پهپاد X-47B اولین نمونه این طرح بود که در سال 2016 با موفقیت بر روی ناو هواپیمابر نشست و برخواست کرد اما این طرح در نهایت لغو شد تا نوبت به سری MQ شرکت بویینگ برسد. MQ-25A دارای موتور انگلیسی رولز رویس AE 3007N بوده و میتواند بیش از 7000 پوند رانش فراهم کند. شعاع عملیاتی این پرنده تا 1300 کیلومتری ناو هواپیمابر است و تا آن فاصله میتواند سوخت خود را به دیگر جنگندهها برساند.
این پهپاد میتواند به اندازه 6.8 تن سوخت حمل کند که برای سوخترسانی به 4 تا 6 جنگنده کافی است. برای این کار نیز از یک غلاف سوخترسانی شلنگی زیر بدنه بهره میبرد که برگرفته از غلاف سوخترسانی KC-130 است و میتواند میزان 1100 لیتر سوخت بر دقیقه منتقل کند. طبق محاسبات نیروی دریایی آمریکا، یک پنجم عمر جنگندههای سوپر هورنت به ماموریتهای سوخترسانی هوایی تعلق دارد. از این رو گمان میرود که با ورود این پهپادها و بر عهده گرفتن وظایف معمولیتر، بار سنگین نیروی دریایی آمریکا از دوش سوپر هورنتها برداشته شود. (سوخترسانی به 6 جنگنده یا بالاتر به هواپیماهای سوخترسان تعلق دارد چرا که هزینه سوخترسانی به تعداد کمتر از این رقم بسیار بالا میرود. به همین دلیل یک جنگنده برای سوخترسانی به چند جنگنده آن هم با سوخت داخلی و یا اضافه خود اقدام میکند).
هنوز اطلاعاتی درباره سقف پروازی و سرعت این پهپاد منتشر نشده اما شرکت بویینگ در نظر دارد تا نسخه تهاجمی آن را تا سال دیگر تجویل نیروی دریای آمریکا بدهد. هر کدام از این پهپاد سوخترسال 25 میلیون دلار قیمت خواهند داشت و این رقم برای نسخه تهاجمی به 35 میلیون دلار خواهد رسید. نظر شما درباره تکنولوژی پهپادها و نحوه استفاده از آنها چیست؟
دیدگاهتان را بنویسید