همانطور که می دانید فرایند تولید CPU های کنونی بر اساس معیار 14 نانومتری است که اینتل و ای ام دی هر دو در پلتفرم های بعد خود را با لیتوگرافی 12 نانومتری به مرز تولید خواهند رساند. برای کاربرانی که مزایای کاهش ابعاد لیتوگرافی را نمی دانند، باید بگوییم که این کاهش می تواند موجبات افزایش تعداد ترانزیستور و سطح CPU را فراهم سازد که در نتیجه عملکرد محصول به طور چشمگیری بالا خواهد رفت. از سوی دیگر امکان بالا رفتن فرکانس نیز محیا خواهد شد.
بزرگترین ریخته گر شریک AMD با نام Globalfoundries از زبان مدیر فنی خود، آقای Gary Patton، حقایق جالب توجهی را ارائه کرده است. این ریخته گر با همکاری مهندسان IBM موفق به ارائه نخستین طرح های 7 نانومتری شده است. این شرکت اعلام کرده است که پس از تغییر رویه از 14 نانومتر به 7 نانومتر، ابعاد تراشه (die) تا 2.7 برابر کوچکتر شود! به عنوان مثال، پردازنده های AMD 1000 مبتنی بر سیلیکون های Zeppelin که با لیتوگرافی 14 نانومتری تولید می شوند، در مدل های 8 هسته ای، دارای ابعاد 213mm² است.
اما اگر همین تراشه را بر اساس لیتوگرافی 7 نانومتری تولید کنیم، سایز تراشه به 80mm² کاهش پیدا خواهد کرد. AMD می تواند از این فرصت نهایت استفاده را کرده و یا سایز تراشه را کاهش داده و یا به افزایش تعداد ترانزیستورهای آن بپردازد. از سوی دیگر، مزیت دوم این کاهش لیتوگرافی، افزایش فرکانس است. آقای Gary Patton اعلام کرده است که با لیتوگرافی 7 نانومتری خود، می تواند CPU های با فرکانس اولیه 5 گیگاهرتز را به تولید برساند. به دلیل کنترل توان حرارتی (TDP) فرکانس های اولیه در CPU های موجود نهایتا به ممیز 4 گیگاهرتز می رسند که در صورت اورکلاک، این مقدار افزایش پیدا خواهد کرد.
اما مسئله ای که به وضوح روشن است، آن است که نه AMD و نه Intel در حال حاضر دست به تولید CPU های 7 نانومتری نخواهند زد. برای حفظ بازار و بروزرسانی آن، معماری 7 نانومتری دست کم تا 2 سال دیگر وارد بازار نخواهد شد. اما Globalfoundries نشان داده است که با همکاری AMD، موفق به پیاده سازی لیتوگرافی 7 نانومتری شده است که در حال حاضر وارد بازار نمی شوند!
تغییر اندازه لیتوگرافی نیازمند تغییر سیستم ها ی خط تولید و بودجه میباشد برای مثال خط تولیدی که تازه باتکنولوژ ی فین فت 10 نانومتر راه اندازی شده برای ارتقا به تکنولوژی گیت ال اراند 5 نانومتر مستلزم تغییر و جایگزینی بسیاری از سیستم ها میباشد در ضمن پروسه ساخت نیز موثر است لذا اقتصادی نیست
ای ام دی مثل اینتل نیست باعجله فرت فرت مدل بده،،،شک نکن مدل دو قبل 2022 ایران نخواهد بود(بیاد هم گرونتر خواهد بود)!!!! کلی ازمایش و تست و تحقیق … داره به تبلیغاتی که میگن نسل جدید داره میاد باور نکنید،،،ای ام دی 5 سال یکبار سری جدید میده
سلام دوستان. میگم سری Core i9-8xxx که از نوع کافی لیک باشه امسال به بازار میاد؟
خیر دوست گرامی دست کم تا سال 2019 ممکن نیست که این لیتوگرافی وارد بازار شود.
قرار بود سال دیگه Zen2 7nm بیاد اونوقت چی شد میگن 2 سال دیگه؟!
برای ما میشه دو سال
وگرنه از همین حالا تولید انبوهش رو شروع میکنن و شرکت های خاص هم در تعداد بالا سفارش میدن
عجب میسازن اونوقت نمیدن دست مردم ?