همه موشکهایی که به خارج از جو زمین پرتاب میشوند ردی از خود بر اتمسفر به جای میگذارند. پرتاب موشکهای تجاری و تحقیقاتی فراوان شرکت فضایی اسپیس اکس نیز تاثیراتی بر اتمسفر زمین داشته است. محققان دریافتهاند که موشک فالکون 9 این شرکت که در ماه آگوست سال 2017 به فضا پرتاب شده بود علاوه بر انتشار امواج دایرهای، سوراخی به بزرگی 899 کیلومتر در لایه پلاسمای یونوسفر به مدت 3 ساعت به جای گذاشته بود. این پدیده که مشابه با یک طوفان مغناطیسی بود به دلیل وزن ناچیز محمولهی این موشک اتفاق افتاده است.
بیشتر موشکهایی که از زمین به فضا پرتاب میشوند مسیری مورب را برای مقابله با جاذبه زمین و خروج از اتمسفر طی میکنند، اما فالکون 9 بدلیل وزن کم محموله خود (474.9 کیلوگرم) مسیری تقریبا عمودی را طی کرده بود و این باعث شده بود تا اتفاق مذکور رخ دهد. سادهترین مثال برای تفاوت تاثیر این پرتاب با پرتابهای دیگر انداختن عمودی سنگ به آب و پرت کردن سنگ با زاویه کم نسبت به سطح آب است که در مورد اول امواجی بزرگ و در مورد دوم امواجی کوچکتر تولید میشود.
سوراخی که در یونوسفر زمین بعد از پرتاب فالکون 9 به وجود آمده بود خرابی چندانی به وجود نیاورد، اما اگر تکرار این پرتاب یا پرتابهایی اینچنین قدرتمند صورت گیرد ممکن است اختلالات زیادی در سیستم جهتیابی جهانی یا GPS به وجود بیاید. از اینرو شرکتهایی که قصد پرتاب موشک به فضا دارند باید محاسبات بیشتر و دقیقی انجام دهند تا باعث به وجود آمدن اختلال در GPS و صدمات ناشی از آن نشوند.
دیدگاهتان را بنویسید