در هفته گذشته شاهد قطعیهای مکرر برق در سراسر کشور بودیم. در برخی از این موارد قطعی برق همراه میشد با قطعیهای اینترنت همراه. حالا جزئیات جدیدی از دلیل قطعی اینترنت در زمان قطعی برق منتشر شده که در ادامه به توضیح بیشتر در این رابطه خواهیم پرداخت.
دلیل قطعی اینترنت در زمان قطعی برق
پیش از این وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرده بود که باتریهای دکلهای تا 2 ساعت پاسخگوی برق هستند و پس از تخلیه کامل به 8 ساعت زمان برای شارژ نیاز خواهند داشت. او با اشاره به قطعیهای مستمر برق گفته بود در این حالت امکان شارژ کامل باتریها وجود نداشته و در برخی موارد هم باتری سایتها به سرقت رفته یا فاسد شدهاند.
حالا مرکز مانیتورینگ شبکه ارتباطی در دفتر نظارت بر خدمات ارتباطی و فناوری اطلاعات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، گزارشی از آخرین وضعیت پایداری منابع تغذیه پشتیبان سایتهای اپراتورها منتشر کرده است.
576 سایت اپراتوری فاقد باتری پشتیبان
این گزارش به بررسی 1197 باتری پشتیبان سایتها در 9 ماه اخیر پرداخته است. از این تعداد 553 سایت متعلق به همراه اول، 397 سایت به ایرانسل، 199 سایت به رایتل و 48 سایت به های وب تعلق دارد. بررسیها حاکی از آنست که از 1197 سایت موجود، 576 سایت فاقد باتری پشتیبان بوده یا باتری آنها پایداری مطلوب را ندارد.
همراه اول: از 533 سایت بازدید شده همراه اول، 258 سایت دارای باتری پشتیبان با پایداری مطلوب هستند. 295 فاقد باتری یا دارای باتری با پایداری نامطلوب است.
ایرانسل: از 397 سایت ایرانسل، 203 سایت دارای باتری پشتیبان با پایداری مطلوب بوده و 194 سایت فاقد باتری یا دارای باتری با پایداری نامطلوب هستند.
رایتل: 134 سایت از 199 سایت رایتل دارای باتری پشتیبانی با پایداری مطلوب و 22 سایت فاقد باتری یا دارای باتری پشتیبان با پایداری نامطلوب هستند.
های وب: از مجموع 48 سایت های وب هم 26 سایت دارای باتری پشتیبان با پایداری مطلوب بوده و 22 سایت فاقد باتری یا دارای باتری با پایداری نامطلوب هستند.
بیشترین خرابی باتریها مربوط به استانهای تحت پوشش منطقه جنوب رگولاتوری (استانهای فارس، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد)، منطقه جنوب شرق (استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان و بندرعباس) و شمال غرب (استانهای زنجان، قزوین و گیلان) بوده است.
با پیگیریهای انجام شده از 576 سایت فاقد باتری پشتیبان یا باتری نامطلوب تاکنون نسبت رفع مشکل 112 سایت اقدام شده و رفع خرابی سایتهای دیگر نیز در حال پیگیری است. در مخابرات نیز با بازدید از 132 سایتهای DSLAM مشاهده شد که 65 مرکز دارای باتری پشتیبان با پایداری مطلوب، 43 مرکز فاقد باتری پشتیبان و 24 مرکز دارای باتری پشتیبان با پایداری نامطلوب هستند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، به دلیل عدم وجود ابزار لازم جهت تشخیص دلایل ایجاد اختلال (از جمله مشکل در لینکهای انتقال، مشکل در سختافزار سایت، بروز قطع برق، ناپایداری باتری پشتیبان سایت و…) در شبکه اپراتورهای ارتباطی، امکان تشخیص دقیق قطعیها و مدت زمان آن در شبکه ارتباطی اپراتورهای سیار وجود ندارد. قطعیهای گسترده برق روی شاخص دسترسپذیری (Availability) نسلهای مختلف شبکه تاثیرگذار است، اما به دلیل وجود سیاستهای مختلف در مواجهه با قطعی برق، وجود باتریهای پشتیبان و تاثیر سایر عوامل به جز قطع برق روی این شاخص، تفکیک و تمییز بروز قطع برق توسط این شاخص با خطای بالا مواجه میشود و قطعیهای برق اخیر بسیار گسترده و طولانیمدت بوده است.
وضعیت گراف شاخص Availability شرکت ارتباطات سیار، تاثیر قطعی شبکه برق را نشان میدهد. با شروع قطعیها در هر روز شاخص Availability بعد از اتمام شارژ باتریهای پشتیبان سایتها در هر استان کاهش یافته و پس از اتصال مجدد برق، مجدداً این شاخص افزایش مییابد. این رفتار که در پی قطعیهای مکرر و متعدد در هر روز طی یک هفته گذشته ایجاد شده، منجر به کاهش میانگین شاخص Availability اپراتور همراه اول در سطح کشور شده است. این شاخص در استانهای گلستان، ایلام، کردستان و سیستان طی یک هفته گذشته و بعد از قطعیهای مکرر برق دارای مقادیر بسیار پایین و وضعیت نامطلوبی بوده است.
وضعیت گراف شاخص Availability شرکت خدمات ارتباطی ایرانسل نیز از تأثیر واضح قطعیهای مکرر و متعدد برق روی مقدار این شاخص حکایت دارد. به نحوی که تغییرات صورت گرفته در مقدار این شاخص منجر به کاهش میانگین آن در سطح کشور شده است. این شاخص در استانهای البرز و مرکزی طی یک هفته گذشته مقادیر بسیار پایینی را نشان میدهد که حاکی از وضعیت نامطلوب کیفیت سرویس آن اپراتور در پی قطعیهای سراسری برق است.
شرکت خدمات ارتباطی رایتل نیز با وجود نوسازی باتریهای پشتیبان سایتهای خود نتوانسته به طور کامل با قطعیهای متعدد شبکه برق سراسری مقابله کند و در برخی از استانها با کاهش شاخص Availability مواجه شده است. این شاخص در استانهای اردبیل، آذربایجان غربی و کردستان طی یک هفته گذشته به دلیل قطعیهای برق حادث شده دارای مقادیر بسیار پایین و وضعیت نامطلوبی بوده است.
شرایط بسیار ناپایدار در شبکه ارتباطی کشور محتمل است
بررسی شاخص TCH Availability گواهی بر قطعی مکرر برق و اختلال در شبکه اپراتورها در ایام اخیر است. با توجه به بررسیهای انجامشده و گزارشات اخذشده از سامانههای نظارتی برخط اپراتورهای تلفن همراه، به وضوح اختلالات ایجادشده در شاخص TCH Availability بر اثر بروز قطعیهای گسترده برق در سراسر کشور قابل رویت است. تغییرات و آنومالیهای ایجادشده در روزهای پایانی اردیبهشت ماه در مقایسه با شرایط نرمال هفتههای ابتدایی این ماه مشکلات و اختلالات شبکه را نشان میدهد. این اختلالات در هفته اول خرداد ماه شدت بیشتری گرفته ولی در هفته پایانی خرداد شرایط بهتری دارد. بروز این اختلالات در تیر ماه نیز ادامه داشته که در روزهای اخیر به شدت آن افزوده شده است. با توجه به پیشبینی سازمان هواشناسی و قطعیهای شبکه برق کشور و بررسی وضعیت موجود، شرایط بسیار ناپایدار در شبکه ارتباطی کشور محتمل است.
پایداری باتریهای پشتیبان سایتهای اپراتورهای سیار بسته به نوع سایت، تکنولوژی و سیاست مدیریت انرژی (Power Saving Mode) برای هر سایت، در شرایط ایدهآل بین ۴۵ دقیقه تا ۲ ساعت است. در این راستا هماهنگیهای لازم جهت بهروزرسانی و تجهیز مجدد سایتها به باتریهای پشتیبان از سمت سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی صورت گرفته است. اما در قبال این اقدام، میزان سرقت باتریهای پشتیبان سایتها نیز در این بازه زمانی به شدت افزایش پیدا کرده و کیفیت پایین باتریهای داخلی نیز مزید بر ایجاد این بحران شده است. از دیگر دلایل قطع سرویس سایتها در زمان قطع برق، میتوان به از کار افتادن سیستم سرمایشی سایتها (کولر گازی) و بالا رفتن دمای تجهیزات به ویژه در مناطق مرکزی و جنوبی کشور اشاره کرد.
قطعیهای برق مکرر و طولانی مدت، علاوه بر اینکه موجب کاهش درآمد اپراتورها و دولت از محل ارائه خدمات ارتباطی شده، منجر به بروز آسیب جدی به تجهیزات الکترونیکی اپراتورها نیز شده که در شرایط کنونی تحریمها، تأمین مجدد این تجهیزات مشکلی اساسی است. همچنین بروز اختلال در سطح شبکه ارتباطی کشور به خصوص در ایام برگزاری امتحانات و کلاسهای مجازی، اعمال دورکاری برای کارمندان، گرایش ماهیت کسب و کارها به سمت مجازی شدن و … صدمات جبران ناپذیری را به آحاد مردم وارد میکند.
در جدول زیر نیز میتوانید وضعیت موجود اپراتورها در خصوص تأمین انرژی باتری پشتیبان مراکز و سایتها را مشاهده بفرمایید:
رایتل: 134 سایت از 199 سایت رایتل دارای باتری پشتیبانی با پایداری مطلوب و 22 سایت فاقد باتری یا دارای باتری پشتیبان با پایداری نامطلوب هستند.
134+22=156
199-156=43؟؟
چرا آمار باتری پشتیبانی با پایداری مطلوب و نامطلوب رایتل رو مثل آمار انتخابات ریاست جمهوری وقتی جمع و تفریق بکنی جور در نمیاد؟
باز هم همت رایتل!