چه هنگامی که میخواهیم یک مانیتور LCD جدید بخریم و چه زمانی که قصد داریم مانیتور خود را با نمونه جدیدتری تعویض کنیم، یکی از مهمترین نکاتی که میتواند در انتخاب ما تاثیر بگذارد نوع پنل مانیتور است. اطلاعات موجود در مورد انواع پنل مانیتورها به ما آگاهیهای زیادی در مودر نحوه عملکرد و کارآمدی مانیتور میدهد. در حال حاضر رایجترین پنلهای مورد استفاده در مانیتورها شامل سه دسته پنل IPS، TN و VA میشود. TECHSPOT یک گزارش مفصل از بررسیهای خود منتشر کرده است، که ما آن را در اختیار شما قرار میدهیم.
پنلهای مانیتورهای LCD از چندین لایه مختلف تشکیل شدهاند، از جمله نورپس زمینه (Backlight)، فیلترهای پولاریز (Polarizing Filters) و لایه کریستال مایع (Liquid Crystal) . این لایه کریستال مایع است که شدت نور خروجی و نور پسزمینه و رنگهای قرمز، سبز یا آبی را تعیین میکند. برای کنترل و تنظیم شدت آن، ولتاژی به کریستال مایع وارد میشود که باعث جابهجایی فیزیکی مولکولهای کریستال از موقعیتی به موقعیت دیگر میشود. مهمترین تفاوت اساسی بین انواع پنل IPS، TN و VA در نحوه قرارگیری این کریستالها و نحوه حرکت آنها هنگام اعمال ولتاژ الکتریکی است.
در طول چند سال گذشته ما شاهد ورود نمایشگرهای IPS بسیار سریع و همچنین به روزرسانی اساسی پنلهای VA به ویژه مانیتور گیمینگ سامسونگ Odyssey بودهایم. در این مدت بیش از 100 مانیتور جدید وارد بازار شده است، که تمام آنها مورد بررسی عملکردی مختلف قرار گرفته است. پس بهتر است قبل از بررسی ویژگیهای منحصر به فرد هرکدام، به یک توضیح کلی بپردازیم.
پنلهای TN
در بین تمام پنلهای نام برده شده، پنلهای TN (Twisted Nematic) دارای قدیمیترین تکنولوژی هستند. TN به نماتیک پیچ خورده اشاره میکند، که به مولکولهای کریستال مایع اجازه میدهد با ولتاژ کنترل شوند. زمانی که ولتاژی وجود ندارد، در نتیجه صفحه کریستال مایع خاموش میشود. اما هنگامی که ولتاژ مناسب بر آن اعمال شود، کریستال مایع 90 درجه پیچ میخورد و با لایه پولاریز ترکیب میشود، در نتیجه به نور اجاز عبور را میدهند. سپس هنگامی که ولتاژ مناسب در قسمت مورد نظر اعمال شود، بلورها از پیچ خوردگی خارج میشوند و مانع از عبور نور ازنقطه مورد نظر میشوند.
پنلهای VA
نام پنلهای VA مخفف (Vertical Alignment) تراز عمودی است. همان طور که از نامش پیداست، این فناوری از کریستالهای مایع به صورت تراز عمودی بر صفحه استفاده میکند. هنگام اعمال ولتاژ مورد نظر برای عبور نور مولکولهای کریستال کج میشوند. همین مورد، مهمترین تفاوت بین پنلهای IPS و VA است: در پنل VA مولکولها به صورت عمود بر بستر قرار میگیرند، درحالی که در IPS مولکولها به صورت موازی با بستر قرار دارند.
پنلهای IPS
IPS مخفف کلمهی In-Plane Switching (سوئیچینگ در سطوح) است و مانند تمام مانیتورهای LCD، از ولتاژ برای کنترل تراز کریستالهای مایع استفاده میکند. هرچند بر خلاف پنلهای TN، پنلهای IPS از جهت متفاوتی برای جایگذاری مولکولهای کریستال استفاده میکند، به صورتی که کریستالها موازی با بستر شیشهای قرار میگیرند. به همین دلیل از عبارت “در سطح” یا In-Plan استفاده میکنند. به جای اینکه مانند پنلهای TN کریستالها را به دور خود بپیچاند، کریستالهای IPS اساسا میچرخند تا نور از میان آنها عبور کند، که این موضوع طیف وسیعی از مزایا را نسبت دیگر پنلها به وجود میآورد.
اسمهای متفاوت در بازار
البته بسته به یک سری ازمتغییرها و همچنین برند شرکت تولید کننده پنل، معولا پنلها با نامهای متفاوتی شناخته میشوند. به عنوان مثال شرکت AU Optronics از واژه “AHVA” برای اشاره به پنلهای IPS استفاده میکند، درحالی که در نگاه اول به نظر میرسد منظورش همان پنلهای VA است. شرکت سامسونگ نیز از نام PLS برای معرفی همان پنل استفاده میکند، در حالی که برندی مانند LG از خود نام IPS استفاده میکند. در مقابل شرکت AU Optronics برای نام بردن از پنل AV از نام “AMVA” و سامسونگ از اصطلاح “SVA” استفاده میکند.
پس به صورت خلاصه میتوان گفت در پنلهای TN کریستالها میپیچند، در پنلهای IPS از تراز موازی و چرخش استفاده میشود، در حالی که پنلهای VA از تراز و شیب عمودی با صفحه استفاده میکنند. حالا بهتر است به برخی از ویژگیهای هرکدام از پنلها و تفاوتهای آنها بپردازیم و بررسی کنیم که هر کدام از این تکنولوژیها در چه ردهای قرار میگیرند.
زاویههای دید
اولین تفاوتی که در هنگام مشاهدهی مانیتورهای TN، VA و IPS به چشم میآید، زاویه دید آنها است. از زمانی که این تکنولوژیها وارد بازار شدهاند تغییر آنچنان جدی در این مورد رخ نداده است.
همچنان بدترین زاویه دید
در بین سه پنل موجود، پنلهای TN بدترین زاویه دید را دارند، تنها کافیست کمی در جهت افقی و به ویژه جهت عمودی حرکت کنید تا تغییر شدیدی در رنگ و کنتراست مانیتور ببینید. به طور معمول زاویه دید بین 170-160 درجه اعلام میشود، ولی در عمل شما در هرنقطهای به غیر از مرکز آن قرار بگیرید، به شدت با افت کیفیت تصویر مواجه خواهید شد. پنلهای جدیدتر و سطح بالاترِ TN از عملکرد بهتری برخوردار هستند، ولی باز هم توانایی ایجاد تصویری با کیفیت مناسب را ندارند، مخصوصا برای کسانی که کیفیت نمایش رنگ برای آنها بسیار اهمیت دارد، مانند کسانی که کارشان ویرایش عکس است.
پنلهای VA و IPS از زاویه دید بسیار بهتری برخوردار هستند، و به صورت ویژه پنلهای IPS بهترین زاویه دید را ارائه میدهند. در این پنلها معمولا زاویه دید 178/178 رتبهبندی میشود، هرچند که اگر از زاویههای بسته به مانیتور نگاه کنیم باز هم کمی تغییر در رنگ و کنتراست مشاهده میشود، اما نسبت به پنل TN بسیار کمتر است. تقریبا تمام پنلهای IPS دارای زاویه دید بسیار خوبی هستند؛ به صورتی که در پنلهای IPS مدرن زاویه دید مسئله مهمی به حساب نمیآید.
پنلهای VA نیز در این زمینه خوب هستند، البته نه به خوبی IPS ولی با این حال میتوانند میزان کنتراست بیشتری در زوایای تنگ نسبت به IPS داشته باشند. اما نکته مهم در مورد زاویه دید در پنلهای VA تاثیر میگذارد که امروزه اکثر مانیتورهای VA خمیده هستند و هرگونه زاویه دید بیان شده را کاهش میدهد. این نکته مهمی است که هنگام انتخاب بین IPS و VA باید در نظر گرفت.
Brightness & Contrast – روشنایی و کنتراست
از آن نظر که لایه کریستال مایع کاملا از لایه نور پس زمینه جدا عمل میکند، هیچ دلیل فنی برای تفاوت از نظر روشنایی بین پنلهای IPS، TN و VA وجود ندارد. از بین 100 مانیتوری که در این تحقیق آزمایش شده است، میانگین روشنایی SDR برای پنلهای IPS معادل 385nits بود، در حالی که برای TN معادل 367nits و VA نیز 346nits بود. بنابراین تفاوت چندانی بین روشنایی آنها وجود ندارد.
کنتراست، اما جایی است که بین پنلهای مختلف بسیار تفاوت وجود دارد. پنل قدیمی TN بدترین نسبت کنتراست را بین تمام پنلها دارد، چراکه روش پیچاندن کریستال اصلا برای تولید رنگ سیاه عمیق مناسب نیست. در بهترین حالت نسبت کنتراست در حدود 1000:1 مشاهده میشود، اما از نظر فنی بعد از کالیبراسیون کردن اعداد به کمتر از 700:1 تا 900:1 میرسد. میانگین کنتراست به دست آمده از تمام مانیتورهای TN نسبت 872:1 بود، که رقم بسیار پایینی است. اگر به دنبال کنتراست و عمق قوی در تصویر هستید بهتر است که یک مانیتور OLED خریداری کنید، ولی اگر تصمیم دارید مانیتور LCD بخرید، به هیچ عنوان به سراغ مانیتورهای TN نروید.
اما مانیتورهای IPS نیز چندان از نظر کنتراست تفاوتی با پنلهای TN ندارند. در بدترین حالت – مخصوصا سری فعلی LG که از پنل نانو IPS استفاده میکند – توان کنتراست برابری با TN معمولی و نسبت زیر 1000:1 را مشاهده میکنید. اما برخی از مانیتورها که بهترین کنتراست را ارائه میدهند، میتوانند به رقم بیش از 1000:1 برسند که بالاترین عدد آن 1500:1 است. اما میانگین ثبت شده برای پنلهای IPS نسبت 1037:1 است، که باز هم 19 درصد بیشتر از میانگین کنتراست TN است.
اگر واقعا میخواهید از یک مانیتور LCD بیشترین کنتراست ممکن را دریافت کنید، پس بهتر است به سراغ پنل VA بروید. طراحی این پنل برای به دست آوردن کنتراست از باقی مانیتورها بهتر است و معمولا نسبت کنتراست آن از 2000:1 شروع میشود که بسیار بهتر از پنلهای IPS است.
نسبت کنتراست اندازگیری شده در مانیتورهای VA حتی به 5000:1 هم میرسد، که البته برخی از تلویزیونهای LCD رقمهای بالاتری نیز از خود نشان دادهاند. هرچند محدوده کنتراست این مانیتورها بیشتر از دو پنل قبلی است، ولی معمولا شرکتهای تولید کننده این مانیتورها، نسبت کنتراست 3000:1 را برای مانیتورهای خود ذکر میکند، که البته درست است. میانگین کنتراست به دست آمده از مانیتورهای VA معادل 2898:1 است. به این ترتیب مانیتورهای VA میتوانند کنتراستی بین 2.5 تا 3 برابر، بهتر از IPS و TN تولید کنند، که در صحنهها وتصاویری که در شب اتفاق میافتد بسیار خوب است.
آیا کنتراست واقعا اهمیت دارد؟
معمولا این سوال در ذهن کاربران به وجود میآید که واقعا میزان کنتراست اهمیتی دارد؟ تقریبا تمام مانیتورها از یک پوشش مات ضد تابش استفاده میکنند، که باعث کاهش میزان کنتراست واقعی نمایشگر در محیطهای روشن میشود. بنابراین اگر از مانیتور خود در طول روز یا زیر نور لامپ استفاده میکنید، چندان متوجه تفاوتی بین پنلهای TN، IPS و VA نمیشوید. اما اگر معمولا از مانیتور خود در محیط کمنور استفاده میکنید، به طور مثال اگر عادت دارید هنگام بازی کردن چراغهای اتاق را خاموش کنید، به وضوح تفاوت بین کنتراست VA با دیگر پنلها را درک خواهید کرد.
همچنین باید به این نکته هم اشاره کرد که پنلهای IPS به عنوان یک پنل با کنتراست متوسط، از یک مشکل دیگر به نام تابش IPS یا IPS glow نیز رنج میبرند، که باعث میشود هنگام تماشای تصاویر تیره از زاویه بسته، با یک درخشش سفید مواجه بشویم. بهترین پنلهای IPS درخشش کمتری دارند، ولی در هرحال تمام نمایشگرهای IPS این مشکل را دارند.
Color Quality -کیفیت رنگ
بهتر است قبل از مقایسه این سه پنل با یکدیگر در رابطه با کیفیت رنگ، آنها را از نظر عمق بیت یا تفاوت بین پنلهای 6 بیتی، 8 بیتی و 10 بیتی مقایسه کنیم. امروزه تقریبا تمام پنلها به صورت 8 بیتی عرضه میشوند، البته به استثنای چند مدل پایین رده 6 بیتی و چند پنل رده بالا و حرفهای 10 بیتی. در حالی که بسیاری از تولید کنندگان مانیتور، نمایشگرهای خود را با عنوان “10 بیتی” یا “1 میلیارد رنگ” تبلیغ میکنند، هیچکدام آنها پنلهای 10 بیتی واقعی نیستند، بلکه با استفاده از فناوری FCR یا تیره شدن به این ارقام میرسند، و تفاوت چندانی از این نظر بین پنلها نیست.
همچنین در مورد استاندارد پوشش فضاهای رنگی مانند sRGB یا REC تفاوت چندان زیادی بین پنلهای LCD وجود ندارد. استاندارد 709 که به صورت پیشفرض در سیستم عامل ویندوز وجود دارد و برای محتوای ویدیویی از آن استفاده میشود.
حتی پنلهای TN، که همیشه بدترین کیفیت رنگ را داشتهاند هم، این روزها بیش از 95 درصد رنگهای sRGB را حداقل برای مانیتورهایی که کیفیت مقبولی دارند پوشش میدهند. تنها آشغالترین مانیتورها که معمولا برای لپتاپ هم استفاده میشوند، کیفیت رنگ بسیار پایینی دارند. این روزها دیگر مانیتورهای رومیزی در بدترین حالت از پوشش 90 درصدی رنگها برخوردار هستند، و اگر با مانیتوری مواجه شدید که واقعا پوشش رنگ پایینی داشت، به هیچ وجه آن را نخرید.
برای به دست آوردن پنلهای 10 بیتی واقعی باید در میان پنلهای IPS به دنبال آن بگردید. البته برخی از پنلهای VA نیز میتوانند به صورت 10 بیت باشند، ولی بسیار نادر و کمیاب هستند. اکثر نمایشگرهایی که در بازار وجود دارد، و ادعا میشود 10 بیتی هستند، در واقع مانیتورهای 8 بیتی به همراه FCR هستند. تنها برخی از مانیتورهای حرفهای 10 بیتی واقعی هستند.
Color Gamut – وسعت رنگ
تفاوت عمده بین پنلهای IPS، TN و VA در کیفیت رنگ، مربوط میشود به پوشش وسیعتر استانداردهایی مانند DCI-p3، Adobe RGB یا Rec.2020. استانداردهای Rec.2020 و DCI-P3 بیشتر برای ویدیوهای HDR و در بازیها اهمیت دارند، در حالی که Adobe RGB برای کار بر روی تصاویری با وسعت رنگ بالا مورد استفاده قرار میگیرد.
در رابطه با مانیتورهای گیمینگ، که در اینجا بیشتر مورد آزمایش قرار گرفتهاند، معمولا طبیعی است که پنلهای TN از فضای رنگ sRGB فراتر بروند و طیف وسیعی از رنگ را تولید کنند. گاهی مشاهده شده که پوشش DCI-P3 در بهترین حالت از 92 درصد بالاتر است، اما اکثر مانیتورهای TN محدوده استانداردی دارند که بیشتر برای محتوای SDR مناسب است.
پنل بعدی که عملکرد بهتری در پوشش طیف وسعت رنگ را دارا است، پنل VA است. برخی از مانیتورهای سطح پایین فقط با توانایی پوشش sRGB عرضه میشوند، اما مانیتورهای امروزی معمولا بین 85 تا 90 درصد از DCI-P3 و حدود 66 درصد از Rec.2020 را پوشش میدهند. این پنلها توانایی خوبی در پوشش مناسب Adobe RGB (کمتر از 85 درصد) ندارند. بنابراین این مانیتورها تنها میتوانند برای تجربه فیلم و بازی مناسب باشد.
تا به الان مانیتورهای VA با طیف رنگی بسیار بالا، در حد 98 درصد (با استفاده از تقویت کننده کوانتومی) را مورد آزمایش قرار ندادهایم. ولی در هر حال، این پنلها برای پوشش طیف رنگ متوسط میتوانند مناسب باشند.
اگر به دنبال طیف وسیعتری از رنگها هستید، باید یک مانیتور IPS را انتخاب کنید. هر چند مانیتورهای IPS به صورت پیشفرض تنها به sRGB محدود هستند، اما بهترین مدلهای IPS که امروزه ارائه میشوند، میتوانند به طیف بسیار بالاتری نسبت به TN دست پیدا کنند. در یکی از اندازهگیری ها توانستیم تا 97 درصد پوشش DCI-P3 و 99 درصد Adobe RGB را اندازهگیری کنیم. معمولا مدلهای درجه یک از برند AU-optronic میتوانند تا 80 درصد Rec.2020 را پوشش بدهند. به همین دلیل IPS بهترین و شاید بهتر است بگوییم تنها فناوری مناسب برای کسانی است که قصد دارند از مانیتور LCD برای کارهای گسترده رنگی مانند ویرایش عکس و فیلم استفاده کنند.
Refresh Rates – نرخ به روزرسانی
حالا نوبت به بررسی نرخ به روزرسانی رسیده است. در گذشته تفاوت فاحشی بین فناوری این سه پنل وجود داشت، به صورتی که TN سریعترین بود، IPS در میان جدول قرار داشت و VA کندترین نرخ به روزرسانی را داشت. اما حالا در سال 2021 دیگر به این شکل نیست، و فاصله آنها با هم بسیار کم شده است. در گذشته بالاترین نرخ به روزرسانی در اختیار پنلهای TN بود، اما امروزه دیگر به این شکل نیست. امروزه تمام مانیتورهای IPS، TN و VA با سرعت 240Hz و حتی بالا از آن در دسترس هستند. حتی در رزولویشن 1440p.
بالاترین نرخ به روزرسانی در مانیتورهای امروز بازار متعلق به پنل IPS از شرکت AU Optronics با سرعت 460Hz در 1080p است؛ و دیگر TN صدرنشین این قسمت نیست. از آنجا که امروزه تقاضا برای مانیتورهایی با پنل TN بسیار کم شده است، تمام شرکتها تمام تلاش خود را برای بالاتر بردن فناوری پنلهای IPS به کار بردهاند. همین امر باعث شده که امروز این پنلها به سرعت 240 هرتز در 1440p دست پیدا کنند.
Response Times – زمان پاسخگویی
زمان پاسخگویی نیز برای مانیتورهای IPS و VA به ویژه پنلهای ردهبالا، به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. در حال حاضر سرعت پنلهای Nano IPS الجی و نسل جدید VA سامسونگ به حدی افزایش پیدا کرده است که، تفاوت چندانی بین TN و دیگر پنلها وجود ندارد.
سریعترین پنل TN که ما مورد بررسی قرار دادیم، توانست به سرعت 4 میلی ثانیه برسد. مانیتور HP Omen X 27 یک مانیتور کاملا سریع با مشخصات 240Hz 1440p است. با این حال مانیتورهای Samsung Odyssey G7 و G9 کمی از آن هم سریعتر هستند. زمان پاسخگویی آنها بین 3.4 تا 4.0 میلیثانیه است.
بهترین مانیتورهای VA امروزی کمی بهتر از مانیتورهای TN هایی بود که مورد آزمایش قرار دادیم. قطعا تا چند سال پیش چنین چیزی امکان پذیر نبود. امروزه میتوان با استفاده از پنلهای جدید سامسونگ، مشکل ناخوشایند تاریک شدن صفحه را به کلی برطرف کرد. امروزه پنلهای VA سامسونگ بهترین عملکرد در سرعت پاسخگویی را در بین مانیتورهای LCD را دارا هستند.
در مقابل، بهترین مانیتورهای IPS تنها مقدار بسیار کمی از پنلهای VA و TN کندتر هستند، اما همچنان پا به پای آنها رقابت میکند. بهترین نتیجهای که به دست آمده در آزمایشها، میانگین سرعت 4.5 میلیثانیه است، که تنها 20 درصد از بهترین رکوردهای ثبت شده در دیگر پنلها کندتر است.
سرعت پاسخگویی در مانیتورهای رده پایین چگونه است؟
البته این آمارها تماما متعلق به بخش بالای بازار است. در مورد مانیتورهای رده متوسط به پایین، همچنان این پنل TN است که بهترین عملکرد را در سرعت پاسخگویی دارد. مانیتورهای رده متوسط TN میتوانند به راحتی به سرعتی در حدود 4 میلیثانیه در پنلهای 144Hz 1080p دست پیدا کنند. اساسا اگر یک مانیتور TN را از بازار خریدید، حداقل میتوانید مطمئن باشید که از سرعت پاسخگویی بالایی برخوردار است.
اما مانیتورهای IPS ارزان قیمت از عملکردهای مختلفی برخوردار هستند. معمولا مانیتورهای ارزان قیمت IPS هم از پنلهای نسل آخر استفاده میکنند، اما آنها هم چندان سریع نیستند. با این وجود میتوان به سرعتی در حدود 6 تا 9 میلیثانیه دست یافت، که در بین این رده از مانیتورهای IPS معمول است. طبیعتا اگر قصد دارید با خرید یک مانیتور ارزان سرعت پاسخگویی خوبی هم داشته باشید، باید به دنبال یک مانیتور TN باشید.
متاسفانه پنلهای VA ارزان قیمتتر در مقایسه با سری مانیتورهای Odyssey G7 و G9 سامسونگ به هیچ عنوان سریع نیستند. به طور متوسط سرعتی بین 9 تا 13 میلیثانیه دارند، که باعث میشود بهترین پنلهای VA در ردهی قیمتی متوسط از پنلهای IPS پایینتر قرار بگیرند. این موضوع بدون شک باعث تاریک شدن صفحه مانیتور و مشاهده لکههایی در پی اجسام متحرک خواهد شد.
نور پس زمینه
این روزها نورپس زمینه نیز برای بسیاری از کاربران، به ویژه آنهایی که به دنبال مانیتورهای گیمینگ با عملکرد بالا هستند، بسیار با اهمیت است. عملکرد نور پسزمینه بسیار به میزان سرعت پاسخگویی پنل وابسته است. به همین دلیل کسانی که به دنبال عملکرد مناسبی هستند، مانیتوری با پنل TN را به IPS و VA ترجیه میدهند. مانیتور BenQ XL2546K میتواند عملکرد بسیار مناسبی در این زمینه داشته باشد.
کدام پنل پیروز این رقابت سه جانبه شد؟
به صورت خلاصه امروزه هر سه فناوری LCD نسبت به چند سال قبل از عملکرد بهتری برخوردار شدهاند. تمرکز بر روی پنلهای IPS و VA باعث شده مانیتورهای گیمینگ بسیار خوبی وارد بازار شود.
اگر بخواهیم کل پنلهای LCD را به صورت یک اکوسیستم مورد بررسی قرار بدهیم، پنلهای TN به عنوان یک گونه در حال انقراض است، که بیشتر نقاط قوت اصلی آن، امروزه در دیگر پنلها وجود دارد. پنلهای TN هنوز هم بسیار سریع هستند و میتوانند بهترین گزینه برای بازیهای رقابتی باشند. اما دیگر نسبت به پنلهای دیگر چندان سرعت بالایی ندارند، مخصوصا در مقایسه با مانیتورهای سطح بالا. شاید تنها دلیلی که هنوز خرید مانیتورهای TN را توجیه میکند، قیمت پایین آن و سرعت بالایش باشد، ولی در مقابل ضعفهایی مانند زاویه دید بسیار بد، نسبت کنتراست بسیار پایین و پوشش طیف رنگی پایین، میتواند هر کاربری را از خرید آن منصرف کند.
پنلهای VA ترکیبی از نقاط مثبت و منفی با یکدیگر هستند. از سویی پنلهای رده بالای VA دارای عملکرد حرکتی عالی، نسبت کنتراست مناسب، پوشش طیف رنگ مناسب و با سرعت پاسخگویی مناسب هستند. ولی در مقابل در رده پایین بازار، پنلهای VA با وجود حفظ کنتراست خود، به دلیل استفاده از پنلهای قدیمی با سرعتی بسیار پایین مواجه میشوند. شاید تنها قیمت پایین آن میتواند این ضعف را جبران کند.
در این بین پنلهای IPS همیشه بیشترین توجه را به خود جلب کرده است، و نسبت به دیگر پنلها بیشترین پیشرفت را در این سالها داشته است. مانیتورهای IPS معمولا منطقی ترین انتخاب هستند. IPS دارای نقاط قوت بسیار زیادی در زمینه عملکرد حرکتی، پوشش محدوده رنگی و زاویه دید است. این نقاط قوت به صورت نسبتا مساوی در تمام پنلهای IPS، از ارزانترین تا گرانترین آن وجود دارد. و همین امر باعث میشود که IPS به بهترین گزینه برای خریداری تبدیل شود. همچنین پنلهای IPS به دلیل رواج صفحهنمایش تخت و پوشش طیف وسیعی از رنگها به گزینهای مناسب برای گیم تبدیل شده است، هر چند که تنها از نظر نسبت کنتراست از پنلهای AV ضعیفتر هستند.
در نهایت نمیتوان با قاطعیت گفت، کدام یک از فناوریهای پنل LCD بهترین است. ممکن است یک کاربر به کنتراست و سرعت عالی در کنار یکدیگر نیاز داشته باشد، که در این صورت پنل AV رده بالا میتواند بهترین گزینه باشد. یا ممکن است، مهمترین اولویت برای کاربر دیگری Adobe RGB باشد، که در این صورت پنل IPS بهترین انتخاب است. بنابراین در حال حاضر نمیتوان هیچ یک از پنلها را به عنوان برندهی بی چون و چرای این رقابت معرفی کرد. ولی بدون شک در نهایت کاربرد مورد نظر و همچنین بودجهی در دسترس است، که تعیین میکند کدام گزینه بهترین است. شاید حتی یک مانیتور NT!
مطالب مربوط:
ازوقتی ips رو تجربه کردم بقیه پنل ها رو بی ارزش میدونم
مانیتور لمسی چرا نیست توی بازار خیلی دوست دارم ویندوز رو با لمس تجربه کنم تمام اینترنتو جست و جو کردم هیچ مانیتور لمسی پیدا نمیشه
و کاش یه مقاله هم میزاشتید و تمام مانیتور های خوب بازارو معرفی میکردید
اکثر افرادی که پیسی برای گیم میخرن اتاقشون رو تاریک میکنن که نور RGB ها به چشم بیاد و پنل VA بهتره همیشه برای گیمینگ ، و هم حرکات و انیمیشن های پنل های VA نرم تره .
ممنون از مقاله خوبتون
کمپانی های دیگه نمیتونن از نام IPS استفده کنن بجز ال جی بخاطر اینکه ال جی این نام رو ثبت تجاری کرده و فقط خودش میتونه استفاده کنه و باقی کمپانی ها مجبور به استفاده نام جایگزین هستن
که به نظرم عجیب و احمقانس چون IPS یک تکنولوژی هست که جامع هست…مثلا یکی اسم جاذبه رو ثبت کنه!!!