دعوای حقوقی اپل و اپیک گیمز از حدود یک سال پیش آغاز شده بود. دلیل آن نیز شکایت اپیک گیمز بر علیه اپل به جرم اقدامات ضد رقابتی و انحصار طلبی بوده است. پس از آن نیز با صدور حکم 185 صفحهای از سوی قاضی ایالتی، ایوون گونزالس راجرز، اپل به عنوان برندهی این پرونده شناخته شد. بر اساس اخبار منتشر شده، این تمام ماجرا نبوده و این پرونده خود باعث آشکار شدن تخلفات دیگری نیز شده است.
دور زدن اپل توسط اپیک
این دعوای حقوقی بین اپل و اپیک گیمز پس از حذف اپلیکشن Fortnite از اپ استور شروع شد. ظاهرا دلیل آن این بوده که ناشر بازی، پلتفرم پرداختهای درون برنامهای شرکت اپل را دور زده بود. آنها این کار را با معرفی یک روش پرداخت مستقیم و قرار دادن آن در بازی انجام داده بودند. اپیک گیمز با این کار از پرداخت 30 درصد کارمزد به اپل در تمام خریدهای درون برنامهای خود، فرار کرده بود. در ضمن آنها برای تشویق کاربران برای استفاده از این روش پرداخت تخفیفهایی را نیز در نظر گرفته بودند، که با توجه به اینکه دیگر نیازی به پرداخت سهم به اپل نبود، بازهم سودی بیشتری عایدشان میکرد.
اما جالب اینجاست که پس از حذف فورتنایت از اپاستور، این اپیک گیمز بود که از اپل به جرم اقدامات انحصار طلبانه و قوانین ضد تراست ایالات متحده شکایت کرد. با این حال قاضی راجرز در رابطه با پرونده گفته است:
با توجه به مدارک موجود، دادگاه نمیتواند به این نتیجه برسد که اپل تحت قوانین انحصاری فدرال یا ایالتی انحصار طلب است.
همچنین در ادامه قاضی افزود:
البته دادگاه متوجه شده است که اپل دارای حاشیه سود قابل توجهی، بیش از 55 درصد برخوردار است، اما این موضوع به تنهایی دلیل رفتار ضد تراست نمیباشد. وضعیت غیرقانونی نیست. پرونده نهایی شامل شواهدی از عوامل مهم دیگری نیست، عواملی مانند ورود و انجام کارهایی [در جهت] کاهش تولید یا کاهش نوآوری در بازار مربوطه. دیوان آن را ممکن نمیداند، تنها اپیک گیمز نتواست اثبات کند که اپل یک انحصار طلب غیرقانونی است.
بازگشت کارمزد 30 درصدی به جیب اپل
اما این پایان کار نبود ، بلکه قاضی به اپیک گیمز دستور داده تا 30 درصد از درآمد 12,167,719 دلاری حاصل از سیستم پرداخت مستقیم که در بازی فورتنایت در بستر iOS، از آگوست 2020 تا اکتبر 2020 به دست آمده است را به اپل پرداخت کند و همچنین 30 در صد از درآمدی که از 1 نوامبر 2020 تا تاریخ صدور رای جمعآوری کرده است. علاوه بر آن، طبق حکم قاضی راجرز حذف برنامهی اپیک گیمز از بستر اپل کاملا “معتبر، قانونی و قابل اجرا” است. و این یعنی که در نهایت اپل تصمیم میگیرد که آیا حساب گروه اپیک گیمز را به اپ استور بازگرداند یا خیر.
اپل هم محکوم شد
اما نکته جالب اینجاست که اپل با وجود تبرئه شدن در این پرونده، باز هم به یک پیروزی کامل نرسیده است. چراکه دادگه به این نتیجه رسیده است، که اپل نیز با پنهان کردن اطلاعات مهم از مصرفکنندگان، به صورت غیرقانونی مصرف کنندگان را از انتخابهای خود محروم یا منصرف میکرده. این کار درواقع ضد قوانین رقابت هستند و راهکارهای ملی برای حل و فصل این مشکلات موجه است.
دادگاه همچنین خاطر نشان کرده است که اپل با جلوگیری از ارتباط توسعه دهندگان با مصرف کنندگان و اطلاعرسانی در مورد قیمت کمتر در سایر سیستم عاملهای دیگر، حاشیه سود خود را بالاتر برده است.
بنابراین بر طبق حکم قاضی راجرز، اپل از مانع شدن در مقابل معرفی روشهای پرداخت مستقیم و ازجمله لینکها خارجی و سایر فرواخوانها توسط توسعه دهندگان نرمافزار منع شده است.
در نهایت آقای تیم سوینی، مدیرعامل و بنیانگذار Epic Games، در واکنش به حکم صادر شده توسط دادگاه گفته است:
این حکم یک پیروزی برای توسعه دهندگان یا مصرف کنندگان نیست.
فورتنایت زمانی به App Store باز خواهد گشت که اپیگ بتواند پرداخت درون برنامهای را در رقابتی عادلانه، در کنار سیستم خرید درون برنامهای اپل ارائه بدهد.
در پایان نیز تاکید کرده است که به مبارزه خود با اپل ادامه خواهد داد.
بنابراین نمیتوان انتظار داشت که به این زودیها فورتنایت به اپل بازگردد. چراکه برای این اتفاق به توافق دوطرف نیاز است. حال با توجه به اظهارات آقای تیم سوینی و تاکید او بر ادامه مبارزه با اپل، بعید است که به این زودیها شاهد بازگشت فورتنایت بر روی App Store باشیم.
مطالب مرتبط:
لابی اپل انقدر قدرتمند و پولداره که فکر نمیکنم بدون یک جهت گیری همه جانبه و متحد کاری به پیش بره
اونور هم لوییس رازمن برای کمپ Right ti repair داره با اپل میجنگه و بخاطر قدرت کم مالی نمیتونه کاری از پیش ببره
در مورد لابی گری و پولهای پشت دادگاه در امریکا یک نکته رو بگم:
در ویدئویی لوییس رازمن میاد و میگه برای یک ایالت (چون در امریکا ایالت ایالت قانون باید تصویب بشه و در سطح ملی نمیشه) یک گروه وکالت که سابقه برنده شدن در یک پرونده مشبه برای کمپانی دیگری رو داشته (یک کمپانی تراکتور سازی که جلوی تعمیر مالکین رو میگرفته مشابه اپل) گفته بوده که میتونه نتیجه مطلوب برسونه ولی برای لابیگری و هزینه های خودشون 7 میلیون دلار میخان واگرنه نمیتونن کاری از پیش ببرن
و در اون ویدئو جوری میگه که دقیق متوجه میشید این پول برای لابی گری و برنده شدن لازمه…
کلا یه جوریه این مسایل
امیدوارم یک روز مردم بفهمند که هر کمپانی ای فقط به دنبال سود خودشه نه صفای دل من و شما
به امید اون روزی که همگی درکنار هم بتونیم فورتنایت بازی کنیم😝