بعد از ورود جهان به بحران کرونا، دو مقوله محدودیتهای کرونایی به همراه افزایش نیاز بیش از پیش مصرف کنندگان به دستگاههای الکترونیکی، منجر به کاهش ناگهانی قطعات نیمههادی در سراسر جهان شد. بعد از این رویدادها شاهد افزایش قیمت و کمبود دستگاههای متکی به تراشه بودیم. با شروع واکسیناسیون و فروکش کردن تب کرونا در جهان امید به بهتر شدن اوضاع بیشتر شد، اما آمار چیز دیگری نشان میدهد و همین موضوع باعث شده به نظر برسد اتفاقات دیگری در پشت پرده در حال رخ دادن است. خبرهایی از احتکار تراشه توسط برخی از مشتریان این محصول به گوش رسیده است.
چه کسی مقصر است؟ تولید کننده یا مشتری؟
نشریه TIME در بخشی از مصاحبهی خود با آقای مارک لیو، رئیس TSMC به این مسئله پرداخته است. بر اساس این مقاله، به نظر میرسد بخشی از کمبود تراشه ممکن است به عمد توسط یک یا چند شرکت که نقش مهمی در تامین زنجیره تراشه دارند به وجود آمده باشد.
زمانی که از آقای لیو در رابطه با شکایت سازندگان خودرو در رابطه با کمبود تراشه سوال شد او اینگونه پاسخ داد:
اما من به آنها گفتم، شما مشتری من هستید، مشتری من هستید، مشتری من هستید! چگونه میتوام به شما تراشه ندهم؟
شرکتهای خودروسازی اولین گروهی بودند که اتهاماتی را علیه شرکت TSMC مبنی بر ارائه ندادن تراشه به صورت عمدی مطرح کردند. با توجه به حجم بسیار بالای اتهامات بر علیه TSMC، آقای لیو تیمی از کارشناسان را جمعآوری کردند تا با به دست آوردن اطلاعات مختلف، بفهمند چه اتفاقاتی در حال رخ دادن است. آیا واقعا کمبود وجود دارد یا برخی از مشتریها در حال احتکار تراشه هستند؟
در نهایت شرکت TSMC تصمیم گرفت که بخشی از تولیدات خود را در اختیار مشتریانی قرار بدهند که ظاهرا موجودی آنها رو به اتمام است، هر چند که ممکن است برخی از آنها دارای انبارهای پر از تراشه باشند. در ظاهر این تصمیم شامل تمام مشتریان نشده بود، ولی با توجه به شرایط کنونی، شاید عادلانهترین تصمیم شرکت TSMC باشد.
مارک لیو:
قطعا افرادی هستند که اقدام به جمعآوری {احتکار} تراشههایی کردهاند که میدانند در کجای زنجیره تامین مورد استفاده قرار میگیرد، این نشان میدهد که ممکن است در واقع مشتریان TSMC {مشتری واقعی} نباشند، بلکه دلالها و پخشکنندههایی در حال جمع آوری تراشهها و افزایش قیمت آنها هستند.
البته در این مقاله بیش از این به موضوع احتکار تراشه توسط شرکتهای به ظاهر مشتری پرداخته نشده است. اما از سوی دیگر، به مسائل ژئوپلیتیکی که TSMC و تایوان با آن مواجه هستند پرداخته شده است. ظاهرا در هنگام مطرح شدن بحث سرمایهگذاری 50 میلیارد دلاری ایالات متحده به دستور بایدن، آقای لیو کمی اخم کرده است. البته به این نکته هم باید توجه کرد که شرکت TSMC نیز قصد دارد سرمایهگذاریهای خود را در سه سال آینده تا دو برابر افزایش بدهد.
به هر حال امیدواریم اتفاقات به نحوی پیش برود که هرچه زودتر وضعیت صنعت و بازار تراشهها به حالت عادی بازگردد تا محدودیتها از بین برود و قیمتها به وضعیت قبلی خود بازگردد.
مطالب مرتبط:
دیدگاهتان را بنویسید