جلوگیری از مزاحمت های پیامکی یکی از مشکلاتی است وزیر ارتباطات وعده حل آن را داده بود. رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی حالا از مسدودسازی 30 هزار سیم کارت در جهت رفع این مشکل خبر داده است. فلاح جوشقانی در گفت و گو با خبرگزاری مهر ضمن اشاره به اینکه از مدت ها قبل در حوزه پیامکهای تبلیغاتی در حال تعریف راهکار برای ساماندهی به این بخش بوده اند، اعلام کرد که حالا با ایجاد پنل کاربری، مشترکان میتوانند پیامکهای دلخواه تبلیغاتی را انتخاب کنند. در همین راستا سامانه ای برای اعلام شکایت برای کاربران نیز در نظر گرفته شده و بررسی شکایت و مسدودسازی پیامکهای ارسال شده را در دستور کار قرار گرفته است.
او معتقد است که در حوزه حل مشکل مزاحمت پیامکهای تبلیغاتی و ارزش افزوده تا حد بسیار زیادی این حوزه مدیریت و کنترل شده، اما هنوز به ایدهآل نرسیده است. جوشقانی با تأکید بر اینکه ارسال پیامکهای تبلیغاتی از سوی اپراتورها و با سرشماره آنها غیرقانونی است و مورد تائید نیست، افزود که در این زمینه به اپراتورها تذکر داده شده است؛ اگر اپراتوری خلاف این موضوع کار کند و با سرشماره خود و غیر از پیامک اطلاعرسانی حساب مشترک، پیامک دیگری به کاربران ارسال کند، تخلف بوده و به آن رسیدگی خواهد شد.
جوشقانی در مورد ارسال پیامک تبلیغاتی از سیمکارت شخصی و ایجاد محدودیت برای فعال سازی سیم کارت نیز گفت:
یکی از موضوعاتی که برای جلوگیری از این مشکل انجام دادیم، محدودیت در فعالسازی بیش از ۱۰ سیمکارت به نام یک نفر است؛ به این ترتیب که خریدن سیمکارت محدودیت دارد و هیچکس نمیتواند بیش از ۱۰ سیم کارت به نام خود بزند. در این زمینه اگر با شکایت مردم در مورد سیمکارت شخصی ارسالکننده پیامک تبلیغاتی مواجه شویم، این خط را مسدود میکنیم. موضوع حل و ساماندهی پیامکهای تبلیغاتی دارای چند بُعد است و نباید تنها مکانیزم سلبی برای این موضوع داشته باشیم، چرا که کسب و کارهای ما در این اقتصاد راهکاری جز تبلیغات برای دیده شدن ندارند و به همین دلیل به سمت پیامک هجوم میآورند.
رئیس رگولاتوری البته افزود: باید بخشهای دیگر نیز کمک کنند تا برای این کسب و کارها، راهکارهای مختلفی برای تبلیغات ایجاد شود، مضافاً اینکه در حوزه پیامکهای تبلیغاتی و ارزش افزوده، طبق مصوبه شورای عالی فضای مجازی، وزارت ارشاد مسئول مدیریت محتوای این تبلیغات است و باید به ارسالکنندگان پیامک مجوز بدهد. او افزود:
با این وجود در بخش نظارتی که مربوط به رگولاتوری میشود، نظارت بر اپراتورها، شمارههای شخصی ارسالکننده پیامک و سرشمارههای پیامکی وجود دارد؛ به نحوی که طی سه ماه اخیر ۳۰ هزار سیمکارت شخصی ارسالکننده پیامک تبلیغاتی مسدود شد. هم اکنون موضوع رفتارشناسی ارسالکنندگان پیامک شخصی و نیز بررسی شکایت مردم از دریافت این پیامکها انجام میشود و امیدواریم با فراگیرتر شدن پنل کاربری، شاهد کاهش شکایات مردم از پیامکهای تبلیغاتی باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید